Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης το «Σπίτι μου ΙΙ»

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ September 16, 2024: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης το «Σπίτι μου ΙΙ»

Παρουσιάστηκαν δύο νέα προγράμματα: το «Σπίτι μου» ΙΙ και το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,3 δισ. θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το 1,1 δισ. από τραπεζικά κεφάλαια.

Ειδικότερα, το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» ΙΙ, από το οποίο αναμένεται ότι θα επωφεληθούν περί τους 20 χιλιάδες δικαιούχους, έχει προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπα από τραπεζικά κεφάλαια.

Στο νέο αυτό πρόγραμμα για δάνεια πρώτης κατοικίας, το 50% του δανείου- αυτό που θα χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ- θα είναι άτοκο και το υπόλοιπο θα δίνεται με έντοκο τραπεζικό δανεισμό. Το ποσοστό του άτοκου δανείου ανέρχεται σε 75% για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Επίσης, στα πλεονεκτήματα του νέου προγράμματος συγκαταλέγονται:

η διεύρυνση των ηλικιακών κριτηρίων για τους δικαιούχους, καθώς το όριο ανεβαίνει στα 50 έτη από 39 στο προηγούμενο πρόγραμμα, αλλά και

η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς το ποσό ανέρχεται στις 20 χιλιάδες για άγαμους, φτάνει στις 28 χιλιάδες για ζευγάρια, συν 4 χιλιάδες και κάθε παιδί, και στις 31 χιλιάδες για μονογονεϊκή οικογένεια, συν 5 χιλιάδες για κάθε παιδί.

Το πρόγραμμα αφορά ακίνητα με αξία συμβολαίου έως 250 χιλιάδες ευρώ, ακίνητα έως 150 τ.μ, κατασκευής έως το 2007. Και το ποσό του δανείου μπορεί να ανέλθει στις 190 χιλιάδες ευρώ, καλύπτοντας έως και το 90% του συμβολαίου. Η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι από 3 έως 30 έτη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσίασε και τις ρυθμίσεις του νέου προγράμματος «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 100 εκατ. από τραπεζικά κεφάλαια.

Πρόκειται για πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, ανοιχτό σε όλα τα φυσικά πρόσωπα-ιδιοκτήτες κατοικίας, κύριας ή δευτερεύουσας. Σημειώνεται ότι η επιδότηση του επιτοκίου του τραπεζικού δανείου για όλους τους δικαιούχους, φτάνει το 100%.

Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται είναι: Θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης-ψύξης, ηλιακός θερμοσίφωνας, αντικατάσταση κουφωμάτων, πράσινη στέγη, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών/μικρών ανεμογεννητριών και άλλων ΑΠΕ, καθώς και ευρύτερες εργασίες τοποθέτησης. Το πόσο του δανείου μπορεί να ανέλθει στις 25 χιλιάδες ευρώ και η διάρκειά του φτάνει από 3 έως 7 έτη.

Διευρύνονται τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια με στόχο την αντιμετώπιση του στεγαστικού, την περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας και των νέων



Source/ Author:minfin.gov.gr

LATEST POSTS
  • ethemis

    Επανυποβολή αιτήσεων για τον Ειδικό Διανεμητικό Λογαριασμό Νέων Δικηγόρων

    Σας γνωρίζουμε ότι με το Ν. 2915/01 άρθρο 33 παρ. 2 θεσπίστηκε ο Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός για τους Nέους Δικηγόρους με πόρο το 1% από το παρακρατούμενο ποσοστό του 12% της προεισπραττόμενης αμοιβής των δικαστηρίων, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 του Ν. 3226/2004. Στη συνέχεια με το Ν.4194/13, άρθρο 62, παρ. 2 (ΦΕΚ Α΄208) ο παραπάνω πόρος, ορίστηκε σε ποσοστό 25% στο ποσό παρακράτησης υπέρ ΔΣΑ των γραμματίων προκαταβολής εισφορών. Με το Ν.3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 15%.

  • ethemis

    Εξέταση ρυθμίσεων σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων».

    Αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις των άρθρων 63- 69 περί σύστασης Εθνικού Μητρώου Παροχών και Ενισχύσεων η Αρχή καλεί το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να επανεξετάσει την αναγκαιότητα και να δικαιολογήσει την αυθυπαρξία του σχεδιαζόμενου Μητρώου με ονομαστικά στοιχείων δικαιούχων – φυσικών προσώπων και τους αποδιδόμενους ρόλους, των υπευθύνων επεξεργασίας και εκτελούσας την επεξεργασία στους εμπλεκόμενους φορείς, σε σχέση με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν.

  • ethemis

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΔΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Το ΔΣ του ΔΣΑ κατά τη συνεδρίασή του στις 2.7.2025 αφού έλαβε υπόψη του τις διατάξεις του υπό δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του ΚΠολΔ αποφάσισε να υιοθετήσει τις από 30.6.2025 θέσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (βλ. http://www.dsa.gr/node/484101/edit).





ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom