Η Ελλάδα αποκτά έναν από τους ισχυρότερους υπερ-υπολογιστές στην Ευρώπη

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ June 26, 2024: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Η Ελλάδα αποκτά έναν από τους ισχυρότερους υπερ-υπολογιστές στην Ευρώπη

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο την αναβάθμιση των Δημόσιων ψηφιακών υποδομών της χώρας, ανακοινώνει την προκήρυξη Ανοικτού Διεθνή Διαγωνισμού για το έργο «Ανάπτυξη νέου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων», του υπέρ-υπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ (DAEDALUS)». Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό European High Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC JU, με συνολικό προϋπολογισμό 41,9 εκατ. ευρώ € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).

Αντικείμενο του Διαγωνισμού είναι η προμήθεια και η εγκατάσταση προηγμένου υπολογιστικού εξοπλισμού, αποθηκευτικού χώρου και λογισμικού, για την υλοποίηση του νέου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» (DAEDALUS) στο νέο Κέντρο Δεδομένων στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ).

Ο Διαγωνισμός έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 02.09.2024 και θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «Προμηθεύς» του ΕΣΗΔΗΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση promitheus.gov.gr, με κωδικό Διαγωνισμού: 352893. Την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του υπερ-υπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟΣ έχει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος εθνικός υπερ-υπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα και από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται να συμπεριληφθεί στους κορυφαίους 30 υπερυπολογιστές παγκοσμίως εντός της λίστας ΤΟP500 και της λίστας των συστημάτων αποδοτικής χρήσης ενέργειας (GREEN500).

Η αρχιτεκτονική του νέου υπερ-υπολογιστή είναι ιδανική για να φιλοξενήσει τις μεγαλύτερες και πιο ετερογενείς εφαρμογές, συνδυάζοντας υπολογιστικές εφαρμογές υψηλής απόδοσης με την Τεχνητή Νοημοσύνη, την μηχανική μάθηση και την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων. Αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο, μεταξύ άλλων, στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών και αξιόπιστων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω αιτημάτων σε φυσική γλώσσα, για την εξατομικευμένη ιατρική, την πυροπροστασία, τον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και για την έξυπνη κινητικότητα και τα αυτόνομα οχήματα.

Επισημαίνεται ότι ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ, θα τροφοδοτείται από συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα γίνεται χρήση σύγχρονων συστημάτων ψύξης, ώστε να υπάρχει χαμηλό ενεργειακό κόστος και ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Αναμένεται να έχει ισχύ >60 Petaflops και θα είναι 120 φορές ισχυρότερος από τον υφιστάμενο υπέρ-υπολογιστή ARIS, εκτελώντας εξήντα εκατομμύρια δισεκατομμύρια (δηλαδή εξήντα τετράκις εκατομμύρια – 60.000.000.000.000.000) πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. Επιπλέον θα είναι υβριδικός, διαθέτοντας τόσο κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPUs) υψηλής πυκνότητας, όσο και μονάδες επιταχυντών.

Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης του υπερ-υπολογιστή θα γίνει στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, σε χώρο που παραχωρεί η Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ). Η προετοιμασία για τη διαμόρφωση του χώρου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων του νέου Κέντρου Δεδομένων στο κτήριο του πρώην Ηλεκτρικού σταθμού πραγματοποιείται σε μία από κοινού προσπάθεια μεταξύ, εξειδικευμένου προσωπικού της ΕΔΥΤΕ – GRNET, με πολυετή εμπειρία στη λειτουργία Κέντρων Δεδομένων, ομάδας επίλεκτων αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και στελεχών του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (ΤΠΠΛ) που διαθέτει τους χώρους.

Το έργο αποτελεί μέρος της στρατηγικής ενίσχυσης των Δημόσιων ψηφιακών υποδομών της χώρας, δράση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ανοιχτός Διεθνής Διαγωνισμός για την Ανάπτυξη του υπέρ-υπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ»



Source/ Author:mindigital.gr

LATEST POSTS
  • ethemis

    Ομοβροντία από δικαστικούς υπαλλήλους

    “Το ωράριο μας είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν” αναφέρει ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας.Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι για άλλη μία φορά καταγγέλλουν αυθαιρεσίες δικαστικών λειτουργών προς την τήρηση του ωραρίου τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως Γραμματείς έδρας των Δικαστηρίων.

  • ethemis

    A.Κ.Κ.Ε.Δ.«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»: Παραχώρηση Αίθουσας για Επαγγελματικές Συναντήσεις Δικηγόρων

    Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Α.Κ.Κ.Ε.Δ. «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», διατίθενται αίθουσες για δικηγόρους, προκειμένου να πραγματοποιούν επαγγελματικά ραντεβού στις εγκαταστάσεις του φορέα, στην οδό Φειδίου 18 (4ος όροφος), στο κέντρο της Αθήνας. Η χρήση της αίθουσας παρέχεται με συμβολικό κόστος 10 ευρώ/ώρα πλέον Φ.Π.Α. και περιλαμβάνει: Ηλεκτρονικό υπολογιστή Εκτυπωτή και σαρωτή Projector Τηλεφωνικό κέντρο Wi-Fi Καφέ για τους συμμετέχοντες Υποστήριξη από το γραμματειακό προσωπικό του φορέα Διατίθενται αίθουσες χωρητικότητας 2, 3, 10 και 12 ατόμων, καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες επαγγελματικών ραντεβού, Υ.Α.Σ., διαμεσολαβήσεων και διαπραγματεύσεων. Για πληροφορίες και κρατήσεις, επικοινωνήστε με τη γραμματεία του Α.Κ.Κ.Ε.Δ. «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» στο 210.3303310 και info@akked.gr.

  • ethemis

    Εσφαλμένες απορρίψεις - Αντιμετώπιση και βελτίωση της διαδικασίας

    Σύμφωνα με ενημέρωση του Συμβούλου ΔΣΑ του Συνδυασμού μας, κ. Ζώη Σταυρόπουλου, έχει υποβληθεί αίτημα, ώστε να νομοθετηθεί ειδική διαδικασία ελέγχου των απορρίψεων, επανελέγχου του περιεχομένου τους και οίκοθεν αποκατάστασης τυχόν σφάλματος εντός του Φορέα του Ελληνικού Κτηματολογίου. Εφόσον το αίτημα μας γίνει δεκτό θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αίτησης αναθεώρησης, με συγκεκριμένη μικρή χρονικά προθεσμία, εντός της οποίας θα υποχρεούται ο προϊστάμενος να ελέγξει το περιεχόμενο της αίτησης και αν έχει αντίρρηση στη διόρθωση, η κρίση του θα ελέγχεται από επιτροπή του κτηματολογίου άμεσα, ώστε να υπάρχει πλήρης αποκατάσταση τυχόν σφάλματος. Μετά τη δημιουργία και τη μεγάλη κοινή προσπάθεια εφαρμογής του Εγχειριδίου Ενιαίων Κανόνων οι απορριπτικές αποφάσεις έχουν πέσει κατά πολύ σε ποσοστό, ωστόσο με την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο.





ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom