Εφορία: Ποιοι μπορούν να μπουν στην αναβίωση ρυθμίσεων

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ April 18, 2024: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Εφορία: Ποιοι μπορούν να μπουν στην αναβίωση ρυθμίσεων

Τη δυνατότητα σε 215.000 οφειλέτες του Δημοσίου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις που έχασαν παρέχει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η φορολογική διοίκηση, εφόσον σπεύσουν μέχρι τις 29 Απριλίου να πληρώσουν όλες τις εκκρεμείς εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τη διάταξη, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, το μέτρο αφορά ρυθμίσεις των 72, 100, 120 δόσεων ή την πάγια ρύθμισητων 24 ή 48 δόσεων, οι οποίες δεν έχουν χαθεί με πράξη του προϊσταμένου της ΔΟΥ, αλλά βρίσκονται σε «γκρίζα ζώνη», καθώς ούτε ενεργές είναι αλλά ούτε και έχουν κλείσει οριστικά.

Ουσιαστικά πρόκειται για περιπτώσεις που υπό κανονικές συνθήκες και με βάση τη νομοθεσία δεν θα έπρεπε να είναι σε γκρίζα ζώνη, αλλά ο προϊστάμενος θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στο οριστικό κλείσιμο της ρύθμισης.

Κάποιοι προϊστάμενοι εφοριών αποφάσισαν να τις αφήσουν ανοιχτές, καθώς αντιλαμβάνονταν τα προβλήματα των φορολογουμένων σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους. Ξέφευγαν επί της ουσίας από τη στενή έννοια του νόμου, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Έτσι λοιπόν έχουμε προϊσταμένους που εφάρμοζαν τη νομοθεσία και έθεταν εκτός ρύθμισης όσους καθυστερούσαν να πληρώσουν ή δημιουργούσαν νέα χρέη και προϊσταμένους που κρατούσαν ανοιχτές τις ρυθμίσεις.

Με βάση αυτά, η νέα ρύθμιση αφορά οφειλέτες που δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις δόσεις τους είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω λάθους του συστήματος, που δεν αναγνώρισε μια πληρωμή ως εμπρόθεσμη ή δεν υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ την περίοδο που ήταν ενεργή η ρύθμιση ή δημιούργησαν νέα χρέη. Ακόμη, υπάρχουν περιπτώσεις που φορολογούμενοι καθυστέρησαν να πληρώσουν μια δόση, αλλά συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να πληρώνουν, χωρίς ωστόσο τα χρήματα να προστίθενται για την αποπληρωμή της οφειλής τους. Και σ’ αυτή την περίπτωση η ταυτότητα οφειλής δεν απενεργοποιήθηκε από τον έφορο. Οσες περιπτώσεις από τις ανωτέρω κρατήθηκαν «ζωντανές» από τους εφοριακούς, μπορούν να ενεργοποιηθούν εφόσον το επιθυμούν οι φορολογούμενοι – οφειλέτες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Μοναδική προϋπόθεση να αποπληρώσουν τις εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων έως τις 29 Απριλίου



Source/ Author:kathimerini.gr

LATEST POSTS
  • ethemis

    Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Παράταξης μας

    Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της παράταξης του ΔΣΑ «Με Το Δικηγόρο» με επικεφαλής τον Δημήτρη Αναστασόπουλο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου στα Public Café Συντάγματος, με τη συμμετοχή εκατοντάδων δικηγόρων, από όλους τους τομείς της δικηγορίας και από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η αθρόα συμμετοχή, που είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει ασφυκτικά όλος ο χώρος της εκδήλωσης, έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το νέο έτος που έχει ήδη ξεκινήσει.

  • ethemis

    Προκήρυξη του ελληνικού γεωργικού οργανισμού (ΕΛ.Γ.Ο-ΔΗΜΗΤΡΑ) για την πλήρωση μίας θέσης δικηγόρου Παρ΄ Εφέταις

    Προκήρυξη του ελληνικού γεωργικού οργανισμού (ΕΛ.Γ.Ο-ΔΗΜΗΤΡΑ) Την πλήρωση μίας θέσης δικηγόρου Παρ΄ Εφέταις με σχέση έμμισθης εντολής και πάγιας αντιμισθίας, αορίστου χρόνου, κατόπιν επιλογής, για την εξυπηρέτηση τωναναγκών του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛ.Γ.ΟΔΗΜΗΤΡΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43 του Ν. 4194/2013 (ΦΕΚ208/Α΄/2013) «Κώδικας Δικηγόρων», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.Ο/η δικηγόρος υποχρεούται να παρέχει τις υπηρεσίες του στο Γραφείο της ΝομικήςΥπηρεσίας στην έδρα του Οργανισμού: Αθήνα (Κουρτίδου 56-58 και Νιρβάνα, Τ.Κ. 11145), όπου και θα υπάγεται οργανικά, για χρόνο που θα ανταποκρίνεται πλήρως στιςεκάστοτε υπάρχουσες υπηρεσιακές ανάγκες.Οι αποδοχές της/του δικηγόρου που θα προσληφθεί καθώς και η κατάταξή της/του σεμισθολογικά κλιμάκια γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4354/2015 και τουν.5045/2023, όπως ισχύουν και θα ασφαλίζεται στον οικείο ασφαλιστικό του φορέα,σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

  • ethemis

    Αναστολή λειτουργίας του Υποκαταστήματος Χαλκίδας του Ελληνικού Κτηματολογίου λόγω μετακόμισης σε νέα διεύθυνση

    Ενημερώνουμε τους πολίτες και τους επαγγελματίες ότι από την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025 το Υποκατάστημα Χαλκίδας του Κτηματολογικού Γραφείου Στερεάς Ελλάδας θα λειτουργεί στη νέα διεύθυνση Δημ. Δημητρίου 3 – Τ.Κ. 34132 - Χαλκίδα (Απόφαση Δ.Σ. Ελληνικού Κτηματολογίου 329/12/16.01.2025). Πρόκειται για ένα νέο χώρο που παρέχει στους συναλλασσόμενους τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν γρήγορα, άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία, μέσα σε ένα σύγχρονο, ψηφιακά εξοπλισμένο, περιβάλλον.





ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom