Η Υφυπουργός Ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στο Μόναχο

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ April 10, 2024: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στο Μόναχο

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης κα Άννα Μάνη, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office), κ. António Campinos, επισκέφθηκε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό στο Μόναχο, συνοδευόμενη από τον κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλο, Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), φορέα που είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Κατά την επίσκεψή της, η κα Μάνη ενημερώθηκε αναλυτικά για τη διαδικασία χορήγησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό, ενώ παρουσιάστηκαν λεπτομερή στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κατατίθενται και τις εγκρίσεις που χορηγούνται ετησίως.

Από πλευράς της, η ελληνική αποστολή παρουσίασε τα αντίστοιχα ελληνικά δεδομένα, επισημαίνοντας την αλματώδη αύξηση που έχει σημειωθεί στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια, και ειδικά το 2023, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και των καταθέσεων Εμπορικών Σημάτων έφτασε σε νέο υψηλό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν πάνω από 1.000 αιτήσεις Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και οι καταθέσεις των Εμπορικών Σημάτων ξεπέρασαν τις 6.200.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης παρουσιάστηκαν επίσης στην Υφυπουργό Ανάπτυξης πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και επιπλέον πτυχές της εξειδικευμένης πλατφόρμας, όπως αυτή που αφορά στον τομέα της υγείας, που δημιούργησαν εμπειρογνώμονες του European Patent Office σε συνεργασία με εθνικά γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διαδικτυακή πλατφόρμα «Technologies combatting cancer», η οποία εξασφαλίζει στην ερευνητική κοινότητα ελεύθερη πρόσβαση σε τεχνικές πληροφορίες, μέσω της χρήσης προκαθορισμένων αναζητήσεων στις βάσεις δεδομένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Το εργαλείο παρουσιάζει πάνω από 130 σύνολα δεδομένων σε τέσσερα γενικά θέματα: πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση, θεραπείες και αποκατάσταση.

Σε συζήτηση που είχε η Υφυπουργός με τον κ. Campinos, αναφέρθηκε η προοπτική επέκτασης της συνεργασίας του EPO με τον ΟΒΙ, μέσω της συμμετοχής του προσωπικού των δύο οργανισμών σε εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγής.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν:

  • Στην ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας με την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα για τη δημιουργία επιδοτούμενων προγραμμάτων σπουδών και ευκαιριών για φοιτητές και αποφοίτους.
  • Στην ανανέωση της συνάντησης με μετακίνηση εκπροσώπων στη χώρα μας για τη διοργάνωση έκθεσης που θα παρουσιάζει τις επιπλέον πτυχές της εξειδικευμένης πλατφόρμας του EPO.

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης κα Άννα Μάνη δήλωσε: «Οι εφευρέσεις και οι καινοτομίες είναι κινητήριες δυνάμεις για μια βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη και η κατοχύρωσή τους είναι εξαιρετικά σημαντική. Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που αντανακλώνται στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Είναι επένδυση στο βιώσιμο μέλλον της χώρας».

Η ελληνική αποστολή παρουσίασε τα αντίστοιχα ελληνικά δεδομένα, επισημαίνοντας την αλματώδη αύξηση που έχει σημειωθεί στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια, και ειδικά το 2023, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και των καταθέσεων Εμπορικών Σημάτων έφτασε σε νέο υψηλό επίπεδο.Source/ Author:mindev.gov.gr

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom