Έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ April 02, 2024: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης

Στα εγκαίνια του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης παρέστησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Με την ολοκλήρωση της μετάπτωσης του Υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης στον φορέα Κτηματολόγιο, λήγει μια μεγάλη εκκρεμότητα από το 2018 και καθιστά διαθέσιμες τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου για την πόλη της Θεσσαλονίκης με κύρια και πιο σημαντική την πλατφόρμα akinita.gov.gr η οποία εξασφαλίζει την μεταγραφή ακινήτου εντός μιας εργάσιμης ημέρας.

Σχεδόν το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών πραγματοποιείται πλέον ψηφιακά μέσω του ktimatologio.gov.gr, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιώντας το χρόνο των συναλλαγών.

Μετά και την ένταξη των Υποθηκοφυλακείων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, όλη η περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης ανήκει στον φορέα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε:

«Η ίδρυση του Κτηματολογικού Γραφείου της πόλης είναι μια πραγματικότητα, η οποία θα βιωθεί από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης πολύ σύντομα. Οι βασικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, που είναι σήμερα εδώ, με τους εκπροσώπους της, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών θα συμβάλουν αποφασιστικά ώστε να πάμε σε μια καινούργια εποχή σε έναν πολύ σημαντικό τομέα, ο οποίος διαδραματίζει ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μεταξύ των άλλων διότι όλες οι συντελούμενες πράξεις που καταλήγουν στο Κτηματολογικό Γραφείο έχουν σαφέστατα οικονομική επίδραση».

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε:

«Μετά από έξι χρόνια προσπαθειών, μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα για τη Θεσσαλονίκη λήγει. Άνοιξε το Κτηματολογικό Γραφείο, το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα σε άριστη συνεργασία με τον Υπουργείο Δικαιοσύνης με την πολιτική βούληση του οποίου εν θα είχε λήξει αυτή η εκκρεμότητα, Πρακτικά για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σημαίνει ότι από την πρώτη ημέρα λειτουργίας δεν προσκαλείται ο κόσμος να έρθει στο Κτηματολόγιο, μιας και θα εξυπηρετείται ψηφιακά στο μεγαλύτερο εύρος των πράξεων. Οι μεταβιβάσεις φυσικών προσώπων, οι αγοραπωλησίες γίνονται πλέον μέσω του akinita.gov.gr και να εκτελούνται σε μια εργάσιμη ημέρα. Και σχεδόν οι υπόλοιπες πράξεις εξυπηρετούνται ψηφιακά. Σε συνεχή συνεργασία με τους συλλόγους, βελτιώνουμε συνεχώς τις πλατφόρμες ώστε να είναι χρηστικές για επαγγελματίες και πολίτες. Ψηφιοποιείται επίσης το αρχείο της Θεσσαλονίκης και των Υποθηκοφυλακείων, περίπου 40 εκατ. σελίδων, ώστε να ελαφρύνουμε την πρόσβαση των πολιτών και των επαγγελματιών».

Σχεδόν το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών πραγματοποιείται πλέον ψηφιακά μέσω του ktimatologio.gov.gr, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιώντας το χρόνο των συναλλαγών.



Source/ Author:ministryofjustice.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom