Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ March 21, 2024: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων

Η διεθνής ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων τιμά τη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της Sharpeville της 21ης Μαρτίου 1960, κατά την οποία ειρηνικοί διαδηλωτές κατά του απαρτχάιντ σκοτώθηκαν αναίτια. Παρόλο που αυτό το τραγικό γεγονός αποτέλεσε σημείο καμπής και τελικά οδήγησε στη μετάβαση στη δημοκρατία και την ισότητα στη Νότια Αφρική, η καταπολέμηση του ρατσισμού συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παντού.

Οι φυλετικές διακρίσεις όχι μόνο προκαλούν σοβαρή βλάβη σε μεμονωμένα θύματα, αλλά διαρρηγνύουν επίσης τον ίδιο τον ιστό των ειρηνικών και δημοκρατικών κοινωνιών. Σε ένα έτος κατά το οποίο περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια ψηφοφόροι πρόκειται να μεταβούν στις κάλπες, παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι φυλετικές διακρίσεις στο πλαίσιο των εκλογών. Απαιτούνται ολοκληρωμένες προσπάθειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων ψήφου, την ενίσχυση της πολυμορφίας στην πολιτική εκπροσώπηση και την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους κατά την προεκλογική περίοδο.

Το έργο μας πρέπει να ξεκινά από το σπίτι. Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει κατηγορηματικά τις διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, πρόσφατες εκθέσεις του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αποκαλύπτουν ανησυχητικά επίπεδα τέτοιων διακρίσεων στις κοινωνίες μας. Το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού 2020-2025 απαιτεί ενισχυμένη επιβολή του ευρωπαϊκού δικαίου και συγκεκριμένα μέτρα που να καθορίζονται σε εθνικά σχέδια δράσης. Ο συντονιστής της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού παραμένει ουσιαστικής σημασίας για το κοινό αυτό έργο, παράλληλα με την πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Απαιτείται συντονισμένη δράση από όλους μας για να μετατρέψουμε τα νομικά μας πλαίσια σε ζωντανές πραγματικότητες, ιδίως για να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων (ICERD). Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι αντιπροσωπίες της ΕΕ λειτουργούν ως επιτόπου υποστηρικτές μας και συμβάλλουν ενεργά στις προσπάθειες για εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής.

Σε πάρα πολλά μέρη, οι φυλετικές διακρίσεις εξακολουθούν να διαβρώνουν τα θεμέλια της ειρήνης και της ασφάλειας, τροφοδοτώντας συγκρούσεις, ανισότητες και αδικίες. Κάθε μέλος της κοινωνίας ωφελείται όταν εξαλείφεται ο ρατσισμός. Την ημέρα αυτή ας ανανεώσουμε τη συλλογική μας δέσμευση να αντιστεκόμαστε στις φυλετικές διακρίσεις σε όλες τις μορφές τους.

Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης



Source/ Author:consilium.europa.eu

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom