Φορολογικές δηλώσεις: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση - Πώς θα γίνεται η αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ February 19, 2024: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Φορολογικές δηλώσεις: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση - Πώς θα γίνεται η αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2024, που θα αφορά τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει οι φορολογούμενοι εντός του 2023.

Η όλη διαδικασία δεν κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις και, για τρίτη συνεχή χρονιά, η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέσα στο Μάρτιο. Το 2024 θα είναι η χρονιά αυτόματης συμπλήρωσης και εκπλήρωσης δηλωτικών υποχρεώσεων για πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, μία μόλις από τις μεγάλες ανατροπές που έρχονται στις σχέσεις μας με την Εφορία.

Το πρώτο βήμα έγινε με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υποβολής Ε1 που κατάργησε τις ουρές στις εφορίες πριν μια δεκαετία. Στη συνέχεια ξεκίνησε η (απλή) προσυμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων Ε1, Ε3 και ΦΠΑ από την ΑΑΔΕ. Ενώ πριν από τρία χρόνια θεσπίστηκε ο «φόρος κατ’ εκτίμηση» που επιβάλλει από μόνη της η Εφορία σε όσους γνωρίζει πως απέκτησαν εισοδήματα αλλά δεν τα δήλωσαν ακόμα και πέντε χρόνια μετά την είσπραξή τους.

Όλα αυτά, όμως, περνούν στο παρελθόν. Το 2024 θα είναι η χρονιά αυτόματης συμπλήρωσης και εκπλήρωσης δηλωτικών υποχρεώσεων για πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Οι αλλαγές που επέρχονται φέτος αφορούν: δηλώσεις ΦΠΑ, δηλώσεις ακινήτων Ε9 και φόρου εισοδήματος Ε1. Το 2025 επεκτείνονται στο Ε3 για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος 1,3 εκατομμύριο επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αλλά και στο Ε2 όπου οι ιδιοκτήτες θα δηλώσουν τι εισέπραξαν από ακίνητα. Ενώ ηλεκτρονικά θα γίνεται από φέτος και η πληρωμή του φόρου μέσω εφαρμογής από το κινητό.

Πρεμιέρα με ΦΠΑ και Ε9

Εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να δηλώσουν τα έσοδα ή τις δαπάνες τους, ούτε τα ακίνητα που απέκτησαν, εφόσον τα βλέπει πρώτη και τα καταγράφει αυτόματα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – ΑΑΔΕ. Στη νέα εποχή που ξεκινά για δηλωτικές υποχρεώσεις των φορολογουμένων, η υποβολή υποκαθίσταται από την απλή «επικύρωση» των δηλώσεων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καταργείται πλήρως!

Οι πρώτες αλλαγές θα ισχύσουν άμεσα.  Έτσι, για πρώτη φορά στα χρονικά:

1/ Απαλλάσσονται και δεν υποβάλλουν πλέον δήλωση Ε9 όσοι αποκτούν 100% κυριότητα σε ακίνητο με δωρεά ή γονική παροχή. Η δήλωση ότι απέκτησαν ακίνητο δημιουργείται και υποβάλλεται αυτοματοποιημένα, χωρίς να κάνουν τίποτα οι ίδιοι, με βάση τα συμβόλαια στην πλατφόρμα myPROPERTY. Προς το παρόν αφορά δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής που έγιναν από 2/1/2024 και εφεξής από μόνο έναν δωρητή ή γονέα προς έναν μόνο δωρεοδόχο ή τέκνο. Σύντομα θα επεκταθεί και στις άλλες περιπτώσεις. Ο πολίτης θα λαμβάνει απλώς μια ειδοποίηση στο email του ότι η δήλωση Ε9 έχει υποβληθεί αυτόματα και θα τη βρίσκει έτοιμη στο aade.gr.

2/ Τον Φεβρουάριο αλλάζει η λογική της προσυμπλήρωσης δηλώσεων ΦΠΑ. Πλέον, «ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει» από την ΑΑΔΕ. Με απόφαση που εκδόθηκε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, όλες οι δηλώσεις ΦΠΑ για πάνω από 1 εκατομμύριο επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα είναι «κλειδωμένες». Δεν θα μπορούν να δηλωθούν λιγότερα έσοδα, ούτε περισσότερα έξοδα από όσα δηλώθηκαν στην πλατφόρμα myDATA. Μήνα-μήνα, όμως, η δήλωση ΦΠΑ που «χτίζεται» από την ΑΑΔΕ θα «χτίζει» και τα φορολογικά έσοδα και δαπάνες ολόκληρου του 2024 πριν καν τα δηλώσει ο φορολογούμενος στο Ε3 και Ε1 της επόμενης χρονιάς!

Διαβάστε περισσότερα εδώ: protothema.gr.

Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώνει τις δηλώσεις ΦΠΑ, Ε1, Ε3, Ε9



Source/ Author:protothema.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom