Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 11 δόσεις

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ February 13, 2024: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 11 δόσεις

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ από 10 σε 11 για το 2024 (και σε 12 από το 2025), καθώς και επίσπευση της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 (στην περίπτωση που υπάρχουν μεταβολές στην περιουσία) προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες» κ.λπ.

Ειδικότερα, οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

ΕΝΦΙΑ

Αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ για το 2024 σε 11, έναντι 10 δόσεων που ίσχυε έως τώρα. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και η τελευταία το Φεβρουάριο του 2025. Από το 2025 και μετά, ορίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλεται σε έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με χρονικό όριο εξόφλησης της τελευταίας δόσης το Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Στόχος των ρυθμίσεων είναι η μείωση του ύψους της κάθε δόσης προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του φόρου, αλλά και ο προγραμματισμός των φορολογουμένων.

Παραμένει η πρόβλεψη ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 10 ευρώ.

Σε σχέση εξάλλου με τα κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που υφίστανται φυσικές καταστροφές (συγκεκριμένα στις περιοχές που από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας) προβλέπεται ότι απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον έχουν καταστραφεί, έχουν καταστεί ετοιμόρροπα ή ακατάλληλα για χρήση.

Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9)

Επισπεύδεται η προθεσμία δήλωσης των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, από τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους που ήταν έως τώρα, στις 31 Ιανουαρίου. Ειδικά για το 2024 οι μεταβολές που επήλθαν το 2023 θα δηλωθούν μέχρι τις 8 Μαρτίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις αυτές βασίζεται η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς η σύντμηση της προθεσμίας δήλωσης των αλλαγών συνδέεται με την αύξηση του πλήθους των δόσεων του ΕΝΦΙΑ ήδη από εφέτος.

Από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρείται η δήλωση των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση που οφείλονται σε κληρονομιά, για τις οποίες η προθεσμία παραμένει ως έχει (συγκεκριμένα η δήλωση των ακινήτων που αποκτήθηκαν από κληρονομιά υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομίας).

Αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ για το 2024 σε 11, έναντι 10 δόσεων που ίσχυε έως τώρα.



Source/ Author:minfin.gov.gr

LATEST POSTS
  • ethemis

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το clawback – Απευθύνθηκε σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο Αθηνών

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το clawback – Απευθύνθηκε σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο Αθηνών Μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο ΙΣΑ ετοιμάζει προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο.

  • ethemis

    Μέσω του gov.gr οι πολίτες υποβάλλουν αίτηση για αποβίβαση οχημάτων στην Ύδρα – Διαθέσιμη υπηρεσία και για υποβολή καταγγελιών

    Διαθέσιμες μέσω του gov.gr είναι πλέον τρεις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, που διευκολύνουν τους πολίτες και ενισχύουν τη διαφάνεια στην εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος κυκλοφορίας οχημάτων στην Ύδρα. Συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν: Να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για την έγκριση αποβίβασης και προσωρινής παραμονής μηχανημάτων έργου στο νησί. Να ελέγξουν εάν ένα όχημα που κυκλοφορεί στο νησί διαθέτει την απαραίτητη έγκριση, μέσα από ανοικτά δεδομένα. Να καταγγείλουν οχήματα για μη εγκεκριμένη κυκλοφορία στις αρμόδιες αρχές. Οι υπηρεσίες αυτές συμβάλλουν στην προστασία του ιδιαίτερου μνημειακού χαρακτήρα της Ύδρας, εξασφαλίζοντας ότι η κυκλοφορία οχημάτων και ειδικότερα μηχανημάτων έργου πραγματοποιείται αποκλειστικά κατόπιν της προβλεπόμενης έγκρισης. Επιπλέον, καλλιεργούν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στον έλεγχο της νομιμότητας με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες.

  • ethemis

    Ο ΔΣΑ ζητά να συνεχισθεί το καθεστώς διεθνούς προστασίας για τον Τούρκο δικηγόρο Günay Dağ

    Ο Günay Dağ, δικηγόρος στο Λαϊκό Νομικό Γραφείο (HHB) και μέλος της Ένωσης Προοδευτικών Δικηγόρων (ÇHD) στην Τουρκία, που βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2020 ως αιτών άσυλο λόγω της δράσης του στην πατρίδα του για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, ξεκίνησε από τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 απεργία πείνας εξαιτίας της ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας που του είχε χορηγηθεί.





ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom