ΣτΠ: Δωρεάν πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους μαθητών πολιτών τρίτων χωρών που μετέχουν σε εκπαιδευτικές εκδρομές

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ July 21, 2023: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

ΣτΠ: Δωρεάν πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους μαθητών πολιτών τρίτων χωρών που μετέχουν σε εκπαιδευτικές εκδρομές

Ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε αναφορά ΜΚΟ σχετικά με νομοθετική ρύθμιση του 2019, η οποία οδηγούσε σε διακριτική μεταχείριση μαθητών και μαθητριών ελληνικών σχολείων, που είχαν ιθαγένεια τρίτης χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, τα παιδιά που προέρχονταν από τρίτες χώρες και επισκέπτονταν μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών, καλούνταν να καταβάλουν αντίτιμο εισόδου, σε αντίθεση με τους/τις λοιπούς/ές μαθητές/τριες, των οποίων προβλεπόταν η δωρεάν πρόσβαση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Υ.Α. αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΑΜΕΕΠ/ΤΑΜΣ/ 346553/247338/5874/3323 («Καθορισμός αντιτίμου επίσκεψης οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων - Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου», ΦΕΚ 2666/Β/1.7.2019), τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας 6 έως 25 ετών των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών καταβάλλουν μειωμένο αντίτιμο για τα μεμονωμένα εισιτήρια για την είσοδό τους στους προαναφερθέντες χώρους (άρθρο 2 παρ. 1 στοιχ. α΄), ενώ κατά το άρθρο 3 (παρ. 2 στοιχ. α΄) της ίδιας Απόφασης απαλλάσσονταν πλήρως τα παιδιά και οι νέοι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, η επιβεβαίωση της ηλικίας και της ιθαγένειας γίνεται με την επίδειξη του διαβατηρίου (στην πρώτη περίπτωση), και της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου (στη δεύτερη), πρόβλεψη που επίσης λειτουργούσε αρνητικά και επιβαρυντικά σε μια σχολική εκδρομή.

Ο Συνήγορος με έγγραφη παρέμβασή του προς το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ανέδειξε τη δυσμενή διάκριση που πηγάζει από το παραπάνω πλαίσιο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της νομοθεσίας για την προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και την καταπολέμηση των διακρίσεων. Στη βάση αυτή εισηγήθηκε την εισαγωγή ρύθμισης για τις εκπαιδευτικές εκδρομές των ελληνικών σχολείων, ώστε να απαλλάσσονται συνολικά οι μαθητές/τριες από το αντίτιμο εισόδου, προς αποφυγή διακριτικής μεταχείρισης μελών της μαθητικής κοινότητας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτών. Επιπλέον, προτάθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα διεύρυνσης του δικαιώματος δωρεάν εισόδου και στα αλλοδαπά παιδιά που επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, ιδιωτικά, με την απόδειξη της μόνιμης διαμονής τους στη χώρα (τέκνα γονέων με άδεια διαμονής).

Μετά από επανειλημμένες πιέσεις εκ μέρους της Αρχής, το πλαίσιο τροποποιήθηκε με την έκδοση νέας Υ.Α. (αριθμ. 522555, ΦΕΚ 5058/Β/1.11.2021), που προέβλεψε εξαίρεση από την καταβολή αντιτίμου για την είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία όλων των εκπαιδευομένων κατά τις εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων και ιδρυμάτων της Α΄ βάθμιας, Β΄ βάθμιας και Γ΄ βάθμιας εκπαίδευσης.

Κατόπιν παρέμβασης της Αρχής το πλαίσιο τροποποιήθηκε και προβλέφθηκε εξαίρεση από την καταβολή αντιτίμου για την είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία όλων των εκπαιδευομένων κατά τις εκπαιδευτικές επισκέψεις.Source/ Author:synigoros.gr

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom