ΣτΠ: Ειδική Έκθεση για τις επιστροφές αλλοδαπών το 2022

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ July 19, 2023: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

ΣτΠ: Ειδική Έκθεση για τις επιστροφές αλλοδαπών το 2022

Οι αναγκαστικές επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους βαίνουν μειούμενες και το έτος 2022 ενώ ο αριθμός των διοικητικά κρατουμένων σε Προαναχωρησιακά κέντρα και αστυνομικά τμήματα είναι δυσανάλογα υψηλός. Παράλληλα, η αυξητική τάση των αναφορών για παράνομες επαναπροωθήσεις που ο Μηχανισμός Αναφορών του FRONTEX διαβιβάζει στον Συνήγορο του Πολίτη, ενισχύει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν ανεξάρτητους μηχανισμούς ελέγχου των συνόρων.

Ειδικότερα, διαπιστώνεται το 2022 περαιτέρω μείωση των αναγκαστικών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους κατά 15,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ο αριθμός των διοικητικά κρατουμένων σε Προαναχωρησιακά κέντρα και αστυνομικά τμήματα είναι δυσανάλογα υψηλός (3.500 κρατούμενοι την 1/11/2022). Η προβληματική πρακτική της κράτησης νεοεισερχομένων από ναυάγια στην Αμυγδαλέζα, που δεν είναι χώρος για παιδιά και οικογένειες, συνεχίστηκε για δεύτερη χρονιά. Κατά τις επισκέψεις του σε 5 Προαναχωρησιακά Κέντρα αλλά και κρατητήρια με αλλοδαπούς διοικητικά κρατούμενους προς επιστροφή, ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι συνεχίζεται και η κράτηση αλλοδαπών σε όλη τη χώρα (λ.χ. Αφγανών) για τους οποίους δεν διαφαίνεται εύλογη προοπτική επιστροφής.

Επίσης, ο Συνήγορος του Πολίτη, ασκώντας την ειδική αρμοδιότητα του εθνικού μηχανισμού εξωτερικού ελέγχου των αναγκαστικών επιστροφών, σύμφωνα με την σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/115/ΕΕ, μετείχε με στελέχη του στο σύνολο των αεροπορικών επιχειρήσεων επιστροφής, εθνικών και κοινών ευρωπαϊκών, που διοργάνωσε η ΕΛΑΣ το 2022, ήτοι σε 11 επιχειρήσεις προς το Πακιστάν, τη Γεωργία και το Μπαγκλαντές, ελέγχοντας φακέλους και διαδικασίες αλλά την ίδια τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων από πλευράς προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των επιστρεφομένων και σε συνεχή θεσμικό διάλογο με την ΕΛΑΣ για βελτιώσεις στην οργάνωση και τις διαδικασίες.

Ο Συνήγορος, παρακολουθώντας τις διεργασίες αλλαγής του σχετικού ενωσιακού δικαίου βάσει και της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα Νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, επισημαίνει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε πάγιες και λειτουργικές ρυθμίσεις για τις διαδικασίες ασύλου κι επιστροφών στα σύνορα και όχι σε ένα «δίκαιο της ανάγκης» που εγκυμονεί κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Παράλληλα, η αυξητική τάση των αναφορών για παράνομες επαναπροωθήσεις που ο Μηχανισμός Αναφορών του FRONTEX διαβιβάζει στον Συνήγορο του Πολίτη, ενισχύει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν ανεξάρτητους μηχανισμούς ελέγχου των συνόρων, με τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας, τεχνογνωσίας και πρόσβασης σε κάθε στοιχείο και διαδικασία, σύμφωνα με τις αναλυτικές κατευθύνσεις του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η έκδοση πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης, Ένταξης.

Οι αναγκαστικές επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους βαίνουν μειούμενες και το έτος 2022 ενώ ο αριθμός των διοικητικά κρατουμένων σε Προαναχωρησιακά κέντρα και αστυνομικά τμήματα είναι δυσανάλογα υψηλός.Source/ Author:Ειδική Έκθεση | Download PDF

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom