«Δικαιοσύνη 2022 – Παρόν & Μέλλον» Εκδήλωση e-Θέμις

October 06, 2022: Εκδηλώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

«Δικαιοσύνη 2022 – Παρόν & Μέλλον» Εκδήλωση e-Θέμις

Οι συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας, οι ελλείψεις σε στελέχη, εξοπλισμό και υποδομές στα Δικαστήρια βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης, που πραγματοποίησε η Ένωση Ελλήνων Νομικών e-Θέμις την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, ώρα 19:00, με θέμα «Δικαιοσύνη 2022 – Παρόν & Μέλλον» στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13). Με αφορμή και τη γιορτή της Δικαιοσύνης την 3η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και στα θέματα κτιριακών υποδομών των Δικαστηρίων, στα ζητήματα επιτάχυνσης και ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού ρόλου των Δικηγόρων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της E.Ε.Ν. e-Θέμις, σύμβουλος ΔΣΑ και επικεφαλής του συνδυασμού ΔΣΑ «ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ» Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Πρότεινε επίσης τη διενέργεια ενός Εθνικού Διαλόγου για τη Δικαιοσύνη, με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων σε αυτή, ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα της.

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Ιωάννης Παγώνας, Δικηγόρος και Γραμματέας της Ε.Ε.Ν. e-Θέμις, ενώ το συντονισμό ανέλαβε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης. Οι ομιλίες κινήθηκαν γύρω από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο νομικός κόσμος, τόσο σε υλικό όσο και σε ηθικό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Δανιάς, αναφέρθηκε διεξοδικά στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα Διοικητικά Δικαστήρια, όπως είναι η ανάγκη επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης, η αξιοκρατία, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές. Εξέφρασε επίσης την αντίθεση του στην πλήρη ψηφιοποίηση των διασκέψεων των Δικαστηρίων.

e-Θέμις: 200 τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα σε 3 χρόνια

Εν συνεχεία, ο Γεώργιος Βούλγαρης, Εισαγγελέας Εφετών, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της πολυνομίας, ιδιαίτερα στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και στα ζητήματα που δημιουργεί η συνεχής αλλαγή των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από το έτος 2019 που θεσπίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας έχουν λάβει χώρα περί τις 200 τροποποιήσεις του μέχρι σήμερα!

Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Σπυρίδων Βλαχόπουλος, στην εισήγησή του, έθιξε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του τρόπου έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, ώστε να είναι κατανοητές από όλους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκατοντάδες δικηγόροι, εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος, ακαδημαϊκοί, καθώς επίσης και ο τ.Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός, οι Σύμβουλοι ΔΣΑ Φώτης Γιαννούλας, Γιάννης Κάπος, Στέλιος Λεριός, Ζώης Σταυρόπουλος, οι τ.Σύμβουλοι ΔΣΑ Δημήτρης Χατζημιχάλης, Ελευθέριος Ράντος, Ιωάννης Δεληγιώργης και Ρεγγίνα Καρρά, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Πειραιά Χρόνης Περιβολάρης και οι Σύμβουλοι Δ.Σ.Π. Βασίλης Πεταλάς και Διονύσης Πλέσσας, ο Πρόεδρος της ΕΑΝΔΑ Χρήστος Στυλιανουδάκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων Ιωάννης Γλύκας.Από το έτος 2019 που θεσπίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας έχουν λάβει χώρα περί τις 200 τροποποιήσεις του!Source/ Author: dikastiko.gr
LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom