Προστασία δεδομένων: η έκθεση της Επιτροπής δείχνει υψηλό επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων των προσώπων που εμπλέκονται σε ποινικές διαδικασίες

July 26, 2022: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Προστασία δεδομένων: η έκθεση της Επιτροπής δείχνει υψηλό επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων των προσώπων που εμπλέκονται σε ποινικές διαδικασίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την έκθεσή της σχετικά με την εφαρμογή και τη λειτουργία της οδηγίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου. Η έκθεση επισημαίνει ότι η οδηγία διασφαλίζει εναρμονισμένο και υψηλό επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων των προσώπων που εμπλέκονται σε ποινικές διαδικασίες και παρέχει ένα συνεκτικό νομικό πλαίσιο για την επεξεργασία δεδομένων από τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές. Δείχνει επίσης ότι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας στην ανταλλαγή δεδομένων διευκολύνει τη διασυνοριακή συνεργασία για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή έκθεση επιβεβαιώνει ότι η οδηγία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ. Όχι μόνο διασφαλίζει την κατάλληλη προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των θυμάτων, των μαρτύρων και των υπόπτων για εγκληματικές πράξεις, αλλά προωθεί επίσης τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Παροτρύνω τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη μεταφέρει την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο προστασίας.»

Η έκθεση σημειώνει ότι, σε γενικές γραμμές, οι κανόνες έχουν μεταφερθεί ικανοποιητικά, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβλήματα (π.χ. ανεπάρκεια πόρων για ορισμένες αρχές προστασίας δεδομένων), γεγονός που οδήγησε στην κίνηση διαδικασιών επί παραβάσει. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης κατάλογο μέτρων που λήφθηκαν από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τις εποπτικές αρχές προστασίας δεδομένων για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της οδηγίας. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της πλήρους και ορθής μεταφοράς της οδηγίας, η παροχή στις εθνικές εποπτικές αρχές προστασίας δεδομένων των αναγκαίων εξουσιών και επαρκών πόρων, καθώς και η έκδοση συμπληρωματικών οδηγιών σχετικά με την ερμηνεία της οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων. Η επόμενη έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του μέσου αυτού έχει προγραμματιστεί για το 2026. 

Δείχνει επίσης ότι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας στην ανταλλαγή δεδομένων διευκολύνει τη διασυνοριακή συνεργασία για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.



Source/ Author:greece.representation.ec
LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom