Ευρ. Κοινοβούλιο: Κανονισμός για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ July 22, 2022: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Ευρ. Κοινοβούλιο: Κανονισμός για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων

Τα κράτη μέλη ενέκριναν σήμερα εντολή για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (ΚΓΑΠ).

Ο αριθμός των καταναλωτών που αγοράζουν αγαθά και προϊόντα μέσω διαδικτύου αυξάνεται —τάση που ενισχύθηκε από την πανδημία Covid-19. Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που συνδέονται με αυτή την τάση, η πρόταση ΚΓΑΠ εκσυγχρονίζει τους κανόνες για τις διαδικτυακές αγορές και τους επικαιροποιεί για τις διαδικτυακές επιχειρήσεις. Οι αναθεωρημένοι κανόνες για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα της ψηφιακής εποχής πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας.

Τα προϊόντα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εντός ή εκτός διαδικτύου, πρέπει να είναι ασφαλή. Υπό το πρίσμα των τεχνολογικών εξελίξεων και της αυξανόμενης ψηφιοποίησης της οικονομίας μας, είναι σημαντικό να αναθεωρήσουμε τους ισχύοντες κανόνες για την ασφάλεια των προϊόντων. Jaroslav Zajíček, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τσεχικής Δημοκρατίας

Η πρόταση ΚΓΑΠ μετατρέπει την οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων του 2001 σε κανονισμό, δεδομένου ότι η οδηγία δεν είναι πλέον κατάλληλη για την αντιμετώπιση των σημερινών ψηφιακών και τεχνολογικών προκλήσεων. Η μετατροπή της οδηγίας σε κανονισμό θα εξασφαλίσει ένα υγιές νομικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή και πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η εντολή του Συμβουλίου

Η θέση του Συμβουλίου συνδέει τις προκλήσεις για την ασφάλεια των προϊόντων με τις νέες τεχνολογίες και τις διαδικτυακές αγορές. Οι διαδικτυακές αγορές θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι γνωρίζουν τους εμπόρους και το είδος των προϊόντων που προσφέρουν. Σύμφωνα με τον ΚΓΑΠ, θα υποχρεούνται επίσης να δημιουργήσουν ενιαίο σημείο επαφής αρμόδιο για την ασφάλεια των προϊόντων.

Επιπλέον, ο ΚΓΑΠ δημιουργεί ενιαίο καθεστώς εποπτείας της αγοράς που ισχύει για όλα τα προϊόντα και διασφαλίζει ότι οι οικονομικοί φορείς διαθέτουν ένα υπεύθυνο πρόσωπο για όλα τα προϊόντα που πωλούνται εντός και εκτός διαδικτύου Βελτιώνει επίσης τους κανόνες σχετικά με την ανάκληση προϊόντων, τα προϊόντα απομίμησης τροφίμων και τους τρόπους επανόρθωσης για τους καταναλωτές.

Επόμενα στάδια

Η σημερινή εντολή εγκρίθηκε από την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου (ΕΜΑ), γεγονός που θα επιτρέψει στην Προεδρία του Συμβουλίου να αρχίσει σύντομα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Οι αναθεωρημένοι κανόνες για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα της ψηφιακής εποχής πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας



Source/ Author:europarl.europa.eu

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom