Ευρωβαρόμετρο: Άμυνα και ενεργειακή αυτονομία, βασικές προτεραιότητες για τους Ευρωπαίους το 2022

June 15, 2022: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Ευρωβαρόμετρο: Άμυνα και ενεργειακή αυτονομία, βασικές προτεραιότητες για τους Ευρωπαίους το 2022

Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες υποστηρίζουν μαζικά μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας και αναμένουν από την ΕΕ να εξαλείψει σταδιακά την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας. Η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η ΕΕ στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Η απάντηση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του έκτακτου Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε στις 5 Μαΐου, η σημερινή δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων (59 %) είναι ικανοποιημένη με την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με την αντίδραση της δικής τους κυβέρνησης (57 %). Οι ανθρωπιστικές δράσεις είναι αυτές που στηρίζουν περισσότερο οι πολίτες (93 %) και, στη συνέχεια, ενέργειες για την υποδοχή στην ΕΕ των Ουκρανών που προσπαθούν να γλυτώσουν από τον πόλεμο (91 %). Το 80 % συμφωνεί με τις οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης, των ρωσικών εταιρειών και Ρώσων ιδιωτών και το 70 % με τη χρηματοδότηση της προμήθειας και παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Άμυνα και ασφάλεια — Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ (81 %) τάσσεται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με τουλάχιστον τα δύο τρίτα από τους συμμετέχοντες να υποστηρίζουν την άποψη αυτή σε κάθε χώρα. Επιπλέον, το 93 % συμφωνεί ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενεργούν από κοινού όσον αφορά την υπεράσπιση του εδάφους της ΕΕ και το 85 % πιστεύει ότι θα πρέπει να αυξηθεί η συνεργασία σε αμυντικά θέματα σε επίπεδο ΕΕ.

Ενεργειακή αυτονομία — Το Ευρωβαρόμετρο δείχνει επίσης ότι οι πολίτες στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της RePowerEU. Για το 87 % των συμμετεχόντων, η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατόν. Το 80 % συμφωνεί ότι η ενεργειακή πολιτική μπορεί να συμβάλει στην προάσπιση των στρατηγικών συμφερόντων της ΕΕ. Το 86 % πιστεύει ότι η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντικές για τη συνολική μας ασφάλεια, ενώ το 87 % πιστεύει ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης θα μας καταστήσει λιγότερο εξαρτημένους από παραγωγούς ενέργειας εκτός της ΕΕ. Το 85 % θα ήθελε η ΕΕ να επενδύσει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής — το 85 % των Ευρωπαίων έχουν τη γνώμη ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας τους και το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για καινοτομία, επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Αν και το 49 % φοβάται ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία μας, το 83 % πιστεύει ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους μεγαλύτερων οικολογικών καταστροφών που μπορεί να συμβούν στο μέλλον. Επιπλέον, το 81 % πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να περιορίσουν την τιμή που πληρώνουμε για την ενέργεια που  καταναλώνουμε.

Βασικές προτεραιότητες — Το Ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι, υπό το πρίσμα της τρέχουσας κατάστασης, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ως τομείς υψηλής προτεραιότητας για το 2022 την άμυνα και την ασφάλεια (34 %) και «την ενίσχυση της αυτονομίας της ΕΕ και των κρατών μελών της ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό» (26 %). Άλλες προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης (24 %), του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής (22 %) και της ανεργίας (21 %).

Η πανδημία του κορονοϊού — Η πλειονότητα των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ χειρίστηκε τη στρατηγική εμβολιασμού (58 %) και με τον τρόπο με τον οποίο τη χειρίστηκε η δική τους κυβέρνηση (59 %).

Ιστορικό

Το «Ειδικό Ευρωβαρόμετρο» 526 — «Τα κυριότερα προβλήματα της εποχής μας: η ΕΕ το 2022» πραγματοποιήθηκε με συνεντεύξεις διά ζώσης και διαδικτυακές συνεντεύξεις από τις 19 Απριλίου έως τις 16 Μαΐου 2022 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 26 578 συνεντεύξεις στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

 

. Οι ανθρωπιστικές δράσεις είναι αυτές που στηρίζουν περισσότερο οι πολίτες (93 %) και, στη συνέχεια, ενέργειες για την υποδοχή στην ΕΕ των Ουκρανών που προσπαθούν να γλυτώσουν από τον πόλεμο (91 %)Source/ Author:ec.europa.eu
LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom