Επίδοση εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα - Δημόσια διαβούλευση για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ May 16, 2022: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Επίδοση εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα - Δημόσια διαβούλευση για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2318/12.05.2022) για την Επίδοση εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα. 

Παράλληλα τίθεται από τις 12 Μαΐου 2022 σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπό τον τίτλο «ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΕΓΓΡΆΦΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ».  Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 19 Μαΐου και ώρα 21:30.

Περισσότερα για τη δημόσια διαβούλευση θα δείτε εδώ.

Ακολουθεί αναλυτικά η ΚΥΑ για την Επίδοση Εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα.

Άρθρο 1

Σύστημα Ηλεκτρονικών Επιδόσεων

1.Η επίδοση με ηλεκτρονικά μέσα, κατά το άρθρο 122Α Κ.Πολ.Δ. πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ (ΣΗΕ)», στην ιστοσελίδα (website) https://portal.odee. gr/eservices.

2.Η ανάπτυξη, λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση του ΣΗΕ ανήκει στο, κατά το άρθρο 117 του ν. 2318/1995 (Α’ 126), νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας».

Άρθρο 2

Ηλεκτρονικό Μητρώο δικαστικών επιμελητών

Η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας έχει την ευθύνη της ανάπτυξης, λειτουργίας και συντήρησης του ηλεκτρονικού Μητρώου των δικαστικών επιμελητών της χώρας στην ιστοσελίδα (website) https://portal. odee.gr

Άρθρο 3

Πιστοποίηση δικαστικού επιμελητή

1.Η πιστοποίηση του δικαστικού επιμελητή που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 122Α Κ.Πολ.Δ. πραγματοποιείται μέσω του ηλεκτρονικού Μητρώου του άρθρου 2 και είναι υποχρεωτική για όποιον δικαστικό επιμελητή επιθυμεί να κάνει χρήση της εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας.

2.Η πιστοποίηση του δικαστικού επιμελητή περιλαμβάνει υποχρεωτικά:

α) την καταχώριση στο ηλεκτρονικό Μητρώο, μέσω του κατά το άρθρο 91 του ν. 2318/1995 οικείου Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών, των στοιχείων του δικαστικού επιμελητή που τηρούνται κατά τις διατάξεις του ως άνω νόμου στο Μητρώο του Συλλόγου, καθώς και όσων στοιχείων κριθούν αναγκαία, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας,

β) την απόδοση από το ηλεκτρονικό Μητρώο στον δικαστικό επιμελητή, ενός μοναδικού επταψήφιου Πανελλαδικού Αριθμού Μητρώου Δικαστικού Επιμελητή και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τη μορφή «eponimo.p.onoma@odee.gr», γ) την έκδοση και χορήγηση στον δικαστικό επιμελητή εγκεκριμένου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής υπογραφής κατά την έννοια της περ. 24 του άρθρου 2 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), με δυνατότητα δημιουργίας εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής κατά την έννοια της περ. 20 του άρθρου 2 του ίδιου ως άνω νόμου. Το κόστος της έκδοσης και διατήρησης του ανωτέρω πιστοποιητικού βαρύνει τον δικαστικό επιμελητή, δ) την έκδοση και χορήγηση στον δικαστικό επιμελητή «ονόματος χρήστη» (username) και «κωδικού πρόσβασης» (password) για την είσοδο του στο ηλεκτρονικό Μητρώο και το ΣΗΕ.

Άρθρο 4

Αρμοδιότητες Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας

Η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, για την υλοποίηση των άρθρων 1,2 και 3, δύναται να συμβάλλεται με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία στην υλοποίηση και διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και με εγκεκριμένους παρόχους υπηρεσιών εμπιστοσύνης («qualified trust service providers»), λαμβάνει δε τις απαραίτητες αποφάσεις για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του ΣΗΕ και του ηλεκτρονικού Μητρώου, κατ’ εφαρμογή της περ. στ’ του άρθρου 117 του ν. 2318/1995. Οι αποφάσεις αυτές αναρτώνται στην ιστοσελίδα (website) https://portal.odee.gr

Άρθρο 5

Αρμοδιότητες Συλλόγων Δικαστικών Επιμελητών

Οι Σύλλογοι των Δικαστικών Επιμελητών έχουν την ευθύνη της διαρκούς ενημέρωσης του ηλεκτρονικού Μητρώου περί των αλλαγών της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστικών επιμελητών (έναρξη, μετάθεση, διαθεσιμότητα, αναστολή, παύση, συνταξιοδότηση, θάνατος), κατά την έννοια των οικείων διατάξεων του ν. 2318/1995.

Άρθρο 6

Διαδικασία αποστολής ηλεκτρονικής επίδοσης

1.Η επίδοση με ηλεκτρονικά μέσα πραγματοποιείται ως εξής: Ο αρμόδιος και πιστοποιημένος δικαστικός επιμελητής εισέρχεται στο ΣΗΕ, κατόπιν αυθεντικοποίησης με τα διαπιστευτήρια της περ. δ’ της παρ. 2 του άρθρου 3, επιλέγει τον παραλήπτη της επίδοσης, με βάση τα αναπτυσσόμενα πεδία του ΣΗΕ και μεταφορτώνει (upload) σε μορφή αρχείων. pdf διακριτά και στα πεδία που υπάρχουν, την έκθεση επίδοσης που έχει συνταχθεί κατά το άρθρο 139 Κ.Πολ.Δ. και το προς επίδοση έγγραφο.

2.Το προς επίδοση έγγραφο πρέπει να φέρει την εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή του εκδότη του ή του πληρεξουσίου δικηγόρου του, στην περίπτωση δε εγγράφου σε έντυπη μορφή, ο δικαστικός επιμελητής επικυρώνει αυτό, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 2318/1995, με την εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή του.

3.Η εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή του δικαστικού επιμελητή τίθεται, μέσω ειδικής προγραμματιστικής διεπα- φής και κατόπιν εισαγωγής των κωδικών του εγκεκριμένου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής υπογραφής από τον δικαστικό επιμελητή επί του αρχείου της έκθεσης επίδοσης. Στη συνέχεια, αποστέλλεται ειδοποίηση σχετικά με το προς επί-δοση έγγραφο και την έκθεση επίδοσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση του παραλήπτη της επίδοσης, από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «eservices@odee.gr» με ηλε-κτρονική αλληλογραφία που περιέχει σύνδεσμο (link), μέσω του οποίου ο παραλήπτης εισέρχεται στο ΣΗΕ σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7.

4.Οι απαραίτητες χρονοσημάνσεις επί της έκθεσης επίδοσης και επί του προς επίδοση εγγράφου καταχωρούνται μέσω των εφαρμογών του ΣΗΕ υπό τη μορφή εγκεκριμένης ηλεκτρονικής χρονοσφραγίδας κατά την έννοια της περ. 21 του άρθρου 2 του ν. 4727/2020 και, συγχρόνως, τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο για τις ενέργειες που συντελούνται και καταγράφεται η 24ωρη προθεσμία του τέταρτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 122Α Κ.Πολ.Δ., μετά το πέρας της οποίας η ηλεκτρονική επίδοση θεωρείται ανυπόστατη. Οι κατά νόμον εξαιρετέες ημέρες αφαιρούνται.

5.Η ηλεκτρονική απόδειξη της παρ. 2 του άρθρου 122Α Κ.Πολ.Δ., που παρέχεται από το ΣΗΕ φέρει υποχρεωτικά προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα της Ο.Δ£.Ε, και εγκεκριμένη ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα, κατά την έννοια των περ. 48, 18 και 21 του ν. 4727/2020, αντίστοιχα.

Άρθρο 7

Διαδικασία παραλαβής ηλεκτρονικής επίδοσης

1.Ο παραλήπτης της επίδοσης εισέρχεται στο ΣΗΕ μέσω του συνδέσμου (link) που έχει λάβει στην ηλεκτρονική του διεύθυνση από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ΣΗΕ («eservices@odee.gr»).

2.Το ΣΗΕ απαιτεί την αυθεντικοποίηση του παραλήπτη με τη χρήση των κωδικών- διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) ή με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking). Εφόσον πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος παραλαμβάνει κατ’ εξουσιοδότηση και για λογαριασμό της Υπηρεσίας του, η αυθεντικοποίηση γίνεται με τη χρήση των Κωδικών Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 29810 ΕΞ 2020/23.10.2020 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας (Β’ 4798).

3.Μετά την αυθεντικοποίηση, το ΣΗΕ εμφανίζει στον παραλήπτη, τα στοιχεία του δικαστικού επιμελητή που προκαλεί την επίδοση, τη χρονοσήμανση του ΣΗΕ που πιστοποιεί την έναρξη της 24ωρης προθεσμίας για την παραλαβή, τα στοιχεία του παραλήπτη στον οποίο απευθύνεται η επίδοση και την έκθεση επίδοσης. Καλείται δε ο παραλήπτης να υπογράψει την έκθεση επίδοσης, με τη θέση εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, μέσω ειδικής προγραμματιστικής διεπαφής που διατίθεται προς τον σκοπό αυτό από το ΣΗΕ και κατόπιν εισαγωγής των κωδικών του εγκεκριμένου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής υπογραφής από τον παραλήπτη.

4.Αφότου ο παραλήπτης υπογράψει με εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή την έκθεση επίδοσης, το ΣΗΕ του χορηγεί αυτομάτως το προς επίδοση έγγραφο που περιέχει την εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή του δικαστικού επιμελητή κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 139 Κ.Πολ.Δ. και την προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα της παρ. 5 του άρθρου 6 της παρούσας.

5.Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής επίδοσης, το ΣΗΕ αποστέλλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση του δικαστικού επιμελητή ειδοποίηση για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής επίδοσης. Ο δικαστικός επιμελητής έχει πρόσβαση στην έκθεση επίδοσης και στο έγγραφο που έχει επιδοθεί, μέσω του προσωπικού του αρχείου ηλεκτρονικών επιδόσεων, που τηρείται στο ΣΗΕ.

6.Αν παρέλθει άπρακτη η 24ωρη προθεσμία της παραλαβής, το ΣΗΕ αποστέλλει σχετική ειδοποίηση στον δικαστικό επιμελητή περί του ανυπόστατου της ηλεκτρονικής επίδοσης.

Άρθρο 8

Κατά τόπο αρμοδιότητα

Οι κατά νόμο περιορισμοί ως προς την κατά τόπο αρμοδιότητα του δικαστικού επιμελητή τίθενται με τεχνικά μέσα στο ΣΗΕ και στο ηλεκτρονικό Μητρώο.

Άρθρο 9

Άντληση στοιχείων επικοινωνίας φυσικών προσώπων

1. Για την εκπλήρωση του σκοπού της επίδοσης με ηλεκτρονικά μέσα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα, το ΣΗΕ αντλεί από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που το φυσικό πρόσωπο έχει καταχωρίσει σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 17 του ν. 4704/2020 και τα άρθρα 5 και 6 της υπ’ αρ. 6810/9.3.2021 απόφασης του Υπουργού Επικρατείας (Β’ 988). Η ανωτέρω άντληση, πραγματοποιείται μόνον εφόσον το φυσικό πρόσωπο έχει δηλώσει στο Ε.Μ.Επ. ότι επιθυμεί οι φορείς του δημόσιου τομέα να επικοινωνούν μαζί του μέσω των στοιχείων επικοινωνίας του που είναι καταχωρισμένα στο Ε.Μ.Επ..

2. Κάθε επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα διενεργείται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27 ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τον ν. 4624/2019 (Α’ 137).

Άρθρο 10

Γνωστοποίηση στοιχείων νομικών προσώπων

1.Οι φορείς του Δημοσίου Τομέα, κατά την έννοια της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), τα πιστωτικά ιδρύματα, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013, τα ιδρύματα πληρωμών, τα καταστήματα ηλεκτρονικού χρήματος, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα γνωστοποιούν εγγράφως στην Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος: α) την ονομασία της κατά τόπο υπηρεσίας ή καταστήματος και την έδρα τους, β) το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο οποίο θα αποστέλλονται οι ηλεκτρονικές επιδόσεις, γ) τα στοιχεία των φυσικών προσώπων που έχουν εξουσιοδοτηθεί νομίμως, για να παραλαμβάνουν επιδόσεις με ηλεκτρονικά μέσα και ιδίως το ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ τους, μεταβατικά, μέχρι να καταστεί δυνατή η δήλωση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης των νόμιμων εκπροσώπων των νομικών προσώπων και των εξουσιοδοτημένων από αυτούς αντιπροσώπων, εκπροσώπων ή υπαλλήλων σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 122Α του Κ.Πολ.Δ..

2.Οι φορείς και τα ιδρύματα της παρ. 1 επικαιροποιούν ανά εξάμηνο ή και εκτάκτως, όταν συντρέχει σχετική ανάγκη, τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου.

Άρθρο 11

Έναρξη ισχύος

Η απόφαση ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 5 Μαΐου 2022

 

Επίδοση εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα



Source/ Author:ΦΕΚ Β'  2318/12.05.2022 | Download PDF

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom