Τηλεργασία, μη αμειβόμενη φροντίδα και ψυχική υγεία εν καιρώ COVID-19

March 09, 2022: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Τηλεργασία, μη αμειβόμενη φροντίδα και ψυχική υγεία εν καιρώ COVID-19

Η αύξηση της μη αμειβόμενης εργασίας και της τηλεργασίας έχει επηρεάσει αρνητικά τη ψυχική υγεία των γυναικών, διαταρράσοντας την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής & προσωπικής τους ζωής.

Η πανδημία του COVID-19 οδήγησε στην αύξηση της τηλεργασίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα μέσα στο 2020.

Η Φιλανδία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργασία στην ΕΕ-27 (25,1%). Ακολουθούν το Λουξεμβούργο (23,1%), η Ιρλανδία (21,5%), η Αυστρία (18,1%), η Ολλανδία (17,8%). Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, το ποσοστό τηλεργασίας άγγιξε το 7% και το 4,5% αντίστοιχα.

Μάθετε πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίζεται για την ισότητα των φύλων.

Διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής

Η μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία που παρέχει η τηλεργασία συνοδεύεται συχνά από περισσότερες και εντατικότερες ώρες εργασίας, επηρεάζοντας αρνητικά την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η τηλεργασία επέφερε πολλές προκλήσεις για τους εργαζομένους, ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας, την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, την ευημερία και τον εργασιακό χώρο.

Η πανδημία μας επηρέασε όλους, τα τελευταία όμως στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες υπέφεραν περισσότερο από τους άνδρες. Σύμφωνα με δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021, το 7,4% των γυναικών και το 5,7% των ανδρών αντιμετώπισε δυσκολίες συγκέντρωσης εν ώρα εργασίας λόγω οικογενειακών ευθυνών. Τα ποσοστά είναι ακόμα πιο αυξημένα για τα άτομα σε πλήρη τηλεργασία, με μικρά παιδιά στο σπίτι (27% των γυναικών, 19% των ανδρών). Αντίστροφα, το 31% των γυναικών και το 22% των ανδρών σε πλήρη τηλεργασία, με μικρά παιδιά στο σπίτι, δήλωσαν ότι η δουλειά τους τους εμπόδισε να αφοσιωθούν επαρκώς στην οικογένειά τους.

Νέα έρευνα του Ευρωβαρομέτρου δείχνει τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στις γυναίκες. Τέσσερις στις 10 ερωτηθείσες (38%) είπαν ότι η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημα των γυναικών, στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής (44%) και στον χρόνο που αφιερώνουν σε αμειβόμενη εργασία (21%).

Οι γυναίκες επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της απλήρωτης εργασίας

Οι γυναίκες εξακολουθούν να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της μη αμειβόμενης εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες αφιερώνουν περισσότερες ώρες (11,1 ώρες τον Φεβρουάριο/Μάρτιο 2021) ανά εβδομάδα για την φροντίδα και/ή ανατροφή παιδιών ή εγγονών σε σχέση με τους άνδρες (6,1 ώρες τον Φεβρουάριο/Μάρτιο 2021). Σύμφωνα, επίσης, με τα τελευταία στοιχεία, κατά μέσο όρο οι γυναίκες αφιέρωσαν 4,2 ώρες για την φροντίδα ηλικιωμένων ή ανάπηρων συγγενών τον Φεβρουάριο/Μάρτιο του 2021, ενώ οι άνδρες αφιέρωσαν 2,9 ώρες την ίδια περίοδο. Επιπλέον, οι γυναίκες κάνουν περισσότερες οικιακές εργασίες, αφιερώνοντας 14,4 ώρες την εβδομάδα σε σύγκριση με τις 9,4 ώρες/εβδομάδα που αφιερώνουν οι άνδρες.

Σημαντικός ο αντίκτυπος στη ψυχική υγεία των γυναικών

Η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται επίσης ότι επηρέασε τη ψυχικά υγεία ανδρών και γυναικών με διαφορετικό τρόπο. Σύμφωνα με έρευνα που ζητήθηκε από την επιτροπή του ΕΚ για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, η πίεση που απορρέει από την εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία των γυναικών, με περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες να έχουν υποφέρει από άγχος λόγω του COVID-19.

Ο άτυπος ρόλος των γυναικών ως προς την παροχή φροντίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε, επίσης, σημαντικό αντίκτυπο στη ψυχική τους υγεία, με πολλές γυναίκες να έχουν βιώσει αυξημένο άγχος και ανησυχίες για την οικογένειά τους, για την ευημερία και την οικονομική τους κατάσταση. Σημειωτέον ότι οι γυναίκες με μικρότερες παιδιά επλήγησαν δυσανάλογα.

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ισότητα των φύλων:

 

Το Κοινοβούλιο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

Φέτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας στις 9 Μαρτίου, ενώ η επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών τίμησε την ημέρα μέσω της διοργάνωσης διακοινοβουλευτικής συνάντησης (στις 3 Μαρτίου) με τίτλο “Ένα φιλόδοξο μέλλον για τις γυναίκες της Ευρώπης μετά τον COVID-19 ψυχικός φόρτος, ισότητα των φύλων & τηλεργασία, και μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας μετά την πανδημία”.

Η πανδημία του COVID-19 οδήγησε στην αύξηση της τηλεργασίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα μέσα στο 2020.Source/ Author:ec.europa.eu
LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom