Επιβολή προστίμων σε αιτούσες/αιτούντες διεθνή προστασία από το Λιμεναρχείο Χίου κατά την είσοδο τους στη χώρα

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ March 09, 2022: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Επιβολή προστίμων σε αιτούσες/αιτούντες διεθνή προστασία από το Λιμεναρχείο Χίου κατά την είσοδο τους στη χώρα

Κατόπιν της υποβολής σχετικών αναφορών από ΜΚΟ και της έρευνας που διενήργησε ο Συνήγορος του Πολίτη προέκυψε ότι η Λιμενική Αρχή Χίου επέβαλε πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων 5.000 ευρώ ατομικώς σε αιτούσες/αιτούντες διεθνούς προστασίας, με την αιτιολογία της παραβίασης των προϋποθέσεων εισόδου προς περιορισμό της διασποράς του COVID-19.

Τα εν λόγω πρόστιμα εκδόθηκαν σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ «Επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου στη Χώρα των υπηκόων τρίτων χωρών». Ο Συνήγορος στις παρεμβάσεις του προς τη Λιμενική Αρχή Χίου και το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής ανέπτυξε τις παρακάτω θέσεις:

- Οι αναφερόμενοι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της ΚΥΑ, καθώς πρόκειται για αιτούντες/ούσες διεθνή προστασία, εφόσον εξ αρχής εξέφρασαν την επιθυμία τους να καταθέσουν ενώπιον αρμόδιας αρχής αίτηση χορήγησης διεθνούς προστασίας (δήλωση βούλησης ασύλου) - πλέον κάποιοι εξ αυτών είναι ήδη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

- Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο (Συνθήκη της Γενεύης) δεν επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις σε άτομα τα οποία εισέρχονται στη χώρα αιτούντα διεθνή προστασία προβλέπεται η προστασία των ατόμων αυτών προκειμένου να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να αιτηθούν άσυλο.

- Οι Οδηγίες της ΕΕ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Κρατών-Μελών κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης έχουν τονίσει, ότι τα μέτρα προστασία της δημόσιας υγείας δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να περιορίζουν την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πέραν του βαθμού που κρίνεται αναγκαίος βάσει της αρχής της αναλογικότητας, πολύ δε περισσότερο να θέτουν πρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση στο σύστημα παροχής διεθνούς προστασίας.

- Η επιβολή προστίμου και το ύψους αυτού δεν προβλέπονται σε γενικό άρθρο της ΚΥΑ αλλά για συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες ουδόλως εμπίπτουν τα συγκεκριμένα άτομα.

- Η αναμφίβολη ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας καλύπτεται από τον υγειονομικό περιορισμό (καραντίνα) που λαμβάνει χώρα σε συγκεκριμένο μέρος.

- Περαιτέρω, ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε την αναγκαιότητα ενιαίας πρακτικής της Δημόσιας Διοίκησης: οι λοιπές λιμενικές αρχές των άλλων σημείων εισόδου στη Χώρα δεν επιβάλλουν παρόμοιες πράξεις, ενώ τα ίδια πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από την Ελληνική Αστυνομία εν τέλει ακυρώθηκαν. Παρά τα ανωτέρω, οι λιμενικές αρχές ενέμειναν στις απόψεις τους.

 

Τα εν λόγω πρόστιμα εκδόθηκαν σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ «Επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου στη Χώρα των υπηκόων τρίτων χωρών»Source/ Author:synigoros.gr

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom