Κυβερνοασφάλεια: οι μεγαλύτερες απειλές για το 2021

January 28, 2022: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Κυβερνοασφάλεια: οι μεγαλύτερες απειλές για το 2021

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε στην ανάδυση πολλαπλών απειλών κατά της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ. 

Η ψηφιακή πρόοδος στα κράτη μέλη έχει αναπόφευκτα οδηγήσει στη δημιουργία νέων απειλών κατά της κυβερνοασφάλειας. Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται την πανδημία του κορονοϊού και συχνά στοχεύουν οργανισμούς και εταιρείες που κάνουν χρήση της τηλεργασίας.

Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη θέση του σχετικά με νέα οδηγία που αντανακλά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας, εισάγοντας εναρμονισμένα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ.

Μάθετε πώς θέλει το ΕΚ να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια στην ΕΕ.

Οι κλάδοι που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες απειλές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

Οι απειλές κατά της κυβερνοασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζουν τομείς ζωτικής σημασίας για την κοινωνία. Σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) που διεξήχθη από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Ιούλιο 2021, οι πέντε τομείς που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες απειλές είναι η δημόσια διοίκηση/διακυβέρνηση (198 περιπτώσεις), οι πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών (152 περιπτώσεις), το ευρύτερο δημόσιο (151 περιπτώσεις), η υγεία (143 περιπτώσεις) και ο χρηματοοικονομικός/τραπεζικός τομέας (97 περιπτώσεις).

 

Κύριες απειλές κατά της κυβερνοασφάλειας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι εταιρείες έπρεπε γρήγορα να προσαρμοστούν στις νέες εργασιακές συνθήκες, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο νέες ευκαιρίες για τους κυβερνοεγκληματίες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) υπάρχουν εννιά κύριες απειλές:

  • Λυτρισμικό (Ransomware) - οι εγκληματίες κρυπτογραφούν τα δεδομένα ενός οργανισμού και ζητούν λύτρα για να αποκαταστήσουν την πρόσβαση σε αυτά.
  • Cryptojacking – ένας εγκληματίας χρησιμοποιεί κρυφά την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή του θύματος για να δημιουργήσει κρυπτονομίσματα.
  • Απειλές κατά των δεδομένων - παραβιάσεις και διαρροές δεδομένων.
  • Κακόβουλο λογισμικό- ένα λογισμικό ενεργοποιεί μια διαδικασία που πλήττει ένα σύστημα.
  • Ελλιπής πληροφόρηση/παραπληροφόρηση - η διάδοση παραπλανητικής πληροφορίας.
  • Μη κακόβουλες απειλές- ανθρώπινα λάθη και συστημικές δυσλειτουργίες
  • Απειλές κατά της διαθεσιμότητας των αρχείων και της ακεραιότητας των δεδομένων- επιθέσεις που εμποδίζουν τους χρήστες ενός συστήματος να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες τους.
  • Απειλές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - στοχεύουν στην εξαπάτηση των θυμάτων μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Απειλές κατά αλυσίδων εφοδιασμού- πρόκειται, για παράδειγμα, για επιθέσεις κατά παρόχων υπηρεσιών που έχουν ως στόχο την πρόσβαση σε δεδομένα πελατών. 

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Κυβερνοάσφάλεια, το 76% των ευρωπαίων πιστεύουν ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα κυβερνοεγκλήματος.

 

Λυτρισμικό (Ransomware)

Το λυτρισμικό (ransomware) θεωρείται η πιο ανησυχητική απειλή επί του παρόντος. Είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που αποτρέπει την πρόσβαση ενός χρήστη ή ενός οργανισμού στα αρχεία του υπολογιστή τους. Οι εγκληματίες απαιτούν την καταβολή λύτρων για να καταστήσουν τα αρχεία και πάλι προσβάσιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια, τα ποσά που ζητήθηκαν στα πλαίσια της καταβολής λύτρων αυξήθηκαν από τα 13 εκατ. ευρώ το 2019 στα 62 εκατ. ευρώ το 2021. Επίσης, ο μέσος όρος καταβολής λύτρων διπλασιάστηκε από 71.000 ευρώ το 2019 στα 150.000 ευρώ το 2021. Εκτιμάται ότι το 2021, το παγκόσμιο κόστος των ζημιών από επιθέσεις ransomware έφτασε τα 18 δις ευρώ - 57 φορές περισσότερο από το ποσό του 2015.

Ο μέσος χρόνος διακοπής των λειτουργιών οργανισμών λόγω επίθεσης ανερχόταν σε 23 ημέρες το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Το 2021 οι επιθέσεις ransomware έναντι εταιρειών συνέβαιναν κάθε 11 δευτερόλεπτα.

Τα επόμενα χρόνια, τα ασφαλή δίκτυα επικοινωνιών υψηλών επιδόσεων θα είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των αναγκών κυβερνοασφάλειας της Ευρώπης.



Source/ Author:europarl.europa.eu
LATEST POSTS
  • ethemis

    Συμβολή της ΕΕΔΑ στην Έκθεση της ΕΕ για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

    Δόθηκε στη δημοσιότητα η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου στα κράτη – μέλη της ΕΕ για το 2025. Στο κεφάλαιο της Έκθεσης που αναφέρεται στην Ελλάδα γίνεται αναφορά στη διαβούλευση στελεχών της Ε.Ε. με την ΕΕΔΑ για θέματα κράτους δικαίου το Μάρτιο του 2025 στο πλαίσιο της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θεσμικούς φορείς της χώρας μας. Επίσης επισημαίνεται η αναφορά στην αντίστοιχη Έκθεση της ΕΕΔΑ για το Κράτος Δικαίου, για το ρόλο που διαδραμάτισε η Εθνική Επιτροπή στη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της νομοθεσίας της ΕΕ για τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων μεταξύ των διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών, ως θετικό παράδειγμα έγκαιρης συμμετοχής. Τέλος, η Έκθεση της ΕΕ παραπέμπει στη Δήλωση της ΕΕΔΑ της 19ης Φεβρουαρίου 2025 για την ανάγκη σεβασμού του συνταγματικά κατοχυρωμένου ελεγκτικού ρόλου των Ανεξάρτητων Αρχών.

  • ethemis

    ΣτΕ: Παραπέμπεται στο ΑΕΔ το ζήτημα του χρόνου ενάρξεως της κατ’ άρθρ. 40 παρ. 6 του α.ν. 1846/1951

    ΣτΕ Ολομ 1220-1221/2025 Πρόεδρος: Μ. Πικραμένος, Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας Εισηγητής: Φρ. Γιαννακού, Σύμβουλος της Επικρατείας Με τις ΣτΕ Ολομ 1220-1221/2025 κρίθηκε ότι οι εκ διοικητικής συμβάσεως απαιτήσεις κατά του Ι.Κ.Α. υπόκεινται στην πενταετή παραγραφή του άρθρου 40 παρ. 6 του α.ν. 1846/1951, η οποία, ελλείψει άλλης ειδικότερης διατάξεως, αρχίζει, σύμφωνα με τη γενική διάταξη του άρθρ. 251 ΑΚ, από τότε που γεννήθηκε η αξίωση και κατέστη δυνατή η δικαστική επιδίωξή της (πρβλ. ΣτΕ 3280, 2166/2015 κ.ά., ΑΠ 775/2023, 854, 517/2003 κ.ά.). Σε περίπτωση διακοπής, η νέα παραγραφή αρχίζει αφότου περατώθηκε το διακοπτικό γεγονός (άρθρ. 270 εδ. α΄ ΑΚ).

  • ethemis

    Διαδικτυακά σεμινάρια πιστοποίησης για τη νέα δικηγορική ύλη

    Δυνάμει της υπ’ αριθμ. 33305/2024 Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης (ΦΕΚ Β’ 2706/9-5-2024), με την οποία θεσπίζονται οι ειδικές και τεχνικές ρυθμίσεις που αφορούν την λειτουργία των καταλόγων των δικηγόρων που αναλαμβάνουν να εκδίδουν πράξεις (για προσημειώσεις και κληρονομητήρια) και να επεξεργάζονται φακέλους (για σωματεία), μεταξύ άλλων προβλέπεται και η επικαιροποίηση των σχετικών καταλόγων από 15-9-2025. Προς τούτο, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων διοργανώνει διαδικτυακά σεμινάρια πιστοποίησης περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, για όσους συναδέλφους επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν και δεν περιλαμβάνονται στους σχετικούς καταλόγους.




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom