Πολίτης προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με το ζήτημα της χορήγησης έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης πληγείσας κατοικίας από τις πυρκαγιές της Κινέττας το καλοκαίρι του 2018

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ January 19, 2022: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Πολίτης προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με το ζήτημα της χορήγησης έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης πληγείσας κατοικίας από τις πυρκαγιές της Κινέττας το καλοκαίρι του 2018

Πολίτης προσέφυγε στον Συνήγορο σχετικά με το ζήτημα της χορήγησης έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης πληγείσας κατοικίας από τις πυρκαγιές της Κινέττας στις 23 και 24.07.2018.

Διαμαρτυρήθηκε διότι σε συνέχεια της πρόβλεψης νέας προθεσμίας υποβολής σχετικών αιτήσεων, απέστειλε τον Φεβρουάριο του 2020 την αίτησή της στον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚ) προκειμένου να της χορηγηθεί η εν λόγω ενίσχυση. Επειδή δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση παραλαβής της ως άνω αίτησης, σε επικοινωνία της με τον κατά τόπον αρμόδιο ΤΑΕΦΚ, διαπίστωσε ότι δεν είχε παραληφθεί από την υπηρεσία η αίτησή της. Όταν ευρέθη το σχετικό e-mail της, η υπηρεσία τη διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει την αίτηση περαιτέρω χωρίς να χρειάζεται καμία ενέργεια. Παρόλα αυτά, στις αρχές του 2021, παρέλαβε επιστολή περί απόρριψης της αίτησής της ως εκπρόθεσμης. Κατόπιν αυτών, υπέβαλε τις αντιρρήσεις της εγγράφως στην υπηρεσία χωρίς να λάβει απάντηση.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έθεσε το ζήτημα υπόψη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), υπενθυμίζοντας τη σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 Ν. 2690/1999 (ΦΕΚ Α΄ 45 – Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας) υποχρέωση απάντησης της Διοίκησης σε αιτήματα πολιτών. Σύμφωνα με την απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος, η υπηρεσία προέβη στην αποδοχή της αίτησης θεραπείας της αναφερόμενης με το αιτιολογικό ότι η σχετική αίτηση στάλθηκε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και λόγω τεχνικού προβλήματος πρωτοκολλήθηκε μετά τη λήξη της τασσόμενης προθεσμίας.

Ως εκ τούτου, η μη εμπρόθεσμη υποβολή αίτησης με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά δεν ήταν υπαιτιότητα της αιτούσας. Αποφασίστηκε δε το αρμόδιο τμήμα να προβεί στην εξέταση της αίτησης και στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ανάγκη κατάθεσης συμπληρωματικών δικαιολογητικών θα ενημερωθεί η ενδιαφερόμενη προκειμένου να κατατεθούν εντός προθεσμίας ενός μηνός από την παραλαβή της έγγραφης ενημέρωσής της.

 

Ως εκ τούτου, η μη εμπρόθεσμη υποβολή αίτησης με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά δεν ήταν υπαιτιότητα της αιτούσας



Source/ Author:synigoros.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom