Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη διασυνοριακή προστασία των ευάλωτων ενηλίκων.

December 23, 2021: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη διασυνοριακή προστασία των ευάλωτων ενηλίκων.

Η διαβούλευση εστιάζει στη διασυνοριακή κατάσταση των ενηλίκων που χρήζουν επαρκούς στήριξης προκειμένου να διαχειριστούν προσωπικά και οικονομικά τους ζητήματα, για παράδειγμα λόγω νοητικής αναπηρίας, ψυχικής υγείας ή άνοιας. Τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, πρέπει να διασφαλίζονται και στις διασυνοριακές υποθέσεις σε όλη την ΕΕ.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, δήλωσε σχετικά: «Επί του παρόντος δεν υπάρχουν κανόνες σε επίπεδο ΕΕ που να καθορίζουν ποιο δικαστήριο έχει δικαιοδοσία, ποιο δίκαιο εφαρμόζεται ή πώς αναγνωρίζεται μια απόφαση ή μια ιδιωτική εντολή σε διασυνοριακές υποθέσεις. Η θέσπιση σαφούς νομικού πλαισίου θα συμβάλει ώστε οι ευάλωτοι ενήλικοι και οι οικογένειές τους να αποφύγουν περιττές δυσκολίες».

Η Επίτροπος Ισότητας κ. Χέλενα Ντάλι προσέθεσε: «Όσοι βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν εμπόδια για την πλήρη άσκηση των ατομικών δικαιωμάτων τους. Αναλαμβάνουμε δράση για να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις που μπορούν να επηρεάσουν τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με αναπηρία στην Ένωσή μας. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες ενός πληθυσμού που γερνάει, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ώθηση στην ανεξάρτητη διαβίωση και να διασφαλίσουμε ότι το μέγιστο επίπεδο προστασίας δεν σταματά στα εσωτερικά σύνορα».

Μόνο 10 κράτη μέλη είναι συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης της Χάγης για τη διεθνή προστασία των ενηλίκων. Κατά συνέπεια, οι ευάλωτοι ενήλικοι, οι οποίοι, για παράδειγμα, έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή ακίνητα σε άλλο κράτος μέλος, ή πρέπει να μετακομίσουν στο εξωτερικό, ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με δικαστικά, διοικητικά ή γλωσσικά εμπόδια. Όπως αναφέρει η στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για την εφαρμογή της σύμβασης της Χάγης, με πλήρη σεβασμό της σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UNCRPD). Στόχος της διαβούλευσης είναι να συγκεντρώσει απόψεις όσον αφορά τη σημερινή λειτουργία της διασυνοριακής συνεργασίας και πιθανές μελλοντικές βελτιώσεις, ώστε να τροφοδοτήσει την επικείμενη πρόταση της Επιτροπής σχετικά με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων ενηλίκων σε διασυνοριακές καταστάσεις.

Η δημόσια διαβούλευση θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ έως τις 29 Μαρτίου 2022.

Τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, πρέπει να διασφαλίζονται και στις διασυνοριακές υποθέσεις σε όλη την ΕΕ. Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, δήλωσε σχετικά: «Επί του παρόντος δενSource/ Author:ec.europa.eu
LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom