Ισότητα φύλων: ενίσχυση της απασχόλησης και δίκαιες αμοιβές για τις γυναίκες

December 16, 2021: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Ισότητα φύλων: ενίσχυση της απασχόλησης και δίκαιες αμοιβές για τις γυναίκες

  • Πρέπει να εξαλειφθεί το μισθολογικό χάσμα (14,1%) μεταξύ των φύλων στην ΕΕ

  • Απαιτούνται στοχευμένα μέτρα και νομοθεσία για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την προστασία των θυμάτων

  • Με τους σημερινούς ρυθμούς, η ΕΕ θα χρειαστεί τουλάχιστον 60 χρόνια για να επιτύχει την πλήρη ισότητα των φύλων

Το Κοινοβούλιο ζητά από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων στην ΕΕ.

Σε μη νομοθετική έκθεση που εγκρίθηκε την Τετάρτη με 500 ψήφους υπέρ, 105 κατά και 87 αποχές, οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν ότι η ίση αμοιβή και μεταχείριση αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούν οι γυναίκες να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, να διαθέτουν οικονομική ανεξαρτησία και να ακολουθούν την επαγγελματική σταδιοδρομία που επιθυμούν.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι στην ΕΕ εξακολουθεί να υφίσταται σημαντικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τις αμοιβές (14,1%) και τις συντάξεις (29,5%), καθώς και για το γεγονός ότι οι γυναίκες εργάζονται συχνά με επισφαλείς σχέσεις εργασίας. Καλούν τα κράτη μέλη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ισότητα των γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την απασχόληση, τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά, για παράδειγμα, να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης την ικανοποίησή τους για την πρόταση της Επιτροπής για δεσμευτικά μέτρα μισθολογικής διαφάνειας, αλλά τονίζουν ότι η μισθολογική διαφάνεια από μόνη της δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες ανισότητες μεταξύ των φύλων.

Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, θα μπορούν να εργάζονται και να βρίσκουν ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να διευρύνουν τις παροχές που δίνονται για τη μητρότητα και την πατρότητα και να εξασφαλίσουν ότι άνδρες και γυναίκες θα έχουν περισσότερα και ίσα δικαιώματα πλήρως αμειβόμενης άδειας. Το Κοινοβούλιο ζητά επίσης να εφαρμόζονται ευέλικτες ρυθμίσεις στην εργασία για τους εργαζόμενους που επιστρέφουν από άδεια μητρότητας, άδεια πατρότητας και γονική άδεια και απευθύνει έκκληση να γίνουν περισσότερες επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας υποδομές παιδικής μέριμνας σε τοπικό επίπεδο.

Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Σημειώνοντας ότι η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν εξαιτίας της έχουν οδηγήσει σε αύξηση της βίας κατά των γυναικών, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι δράστες κακοποίησης θα εντοπίζονται και θα διώκονται από την αστυνομία. Τονίζουν την ανάγκη να καταρτιστούν ειδικά προγράμματα για την προστασία και την παρακολούθηση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και να ληφθούν μέτρα που θα βελτιώνουν την πρόσβαση των θυμάτων σε νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες στέγασης.

Για να αντιμετωπιστεί η έμφυλη βία, οι ευρωβουλευτές καλούν τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία να κυρώσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ζητούν να θεσπιστεί ολοκληρωμένη νομοθεσία της ΕΕ στον συγκεκριμένο τομέα.

Διασφάλιση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων

Το σχέδιο έκθεσης επαναλαμβάνει ότι η πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα το οποίο δεν μπορεί ποτέ να περιορίζεται ή να αφαιρείται. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων που αφορούν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, όπως είναι η άρνηση παροχής ασφαλούς και νόμιμης άμβλωσης, αποτελούν μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εντείνουν τη στήριξή τους προς τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται υπέρ της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων.

Δηλώσεις

Η εισηγήτρια Sandra Pereira (Αριστερά, Πορτογαλία) δήλωσε: «Χρειαζόμαστε μια αλλαγή πολιτικής για την ενίσχυση και την εφαρμογή των δικαιωμάτων των γυναικών. Για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, πρέπει να αυξήσουμε τους μισθούς, να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε υψηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες για όλους, όπως η ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση, αλλά και η πρόσβαση στη στέγαση και τη δικαιοσύνη. Η καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών»

Σχετικές πληροφορίες

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, η ΕΕ απέχει τουλάχιστον 60 έτη από την επίτευξη πλήρους ισότητας των φύλων. Η βαθμολογία της ΕΕ αυξήθηκε μόλις κατά 4,9 μονάδες από το 2010 έως σήμερα. Το 2021 τα κράτη μέλη πέτυχαν μέση βαθμολογία 68 στα 100, με πάνω από το ένα τρίτο των κρατών μελών να βαθμολογούνται με λιγότερους από 60 βαθμούς.

Το σχέδιο έκθεσης επαναλαμβάνει ότι η πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα το οποίο δεν μπορεί ποτέ να περιορίζεται ή να αφαιρείται



Source/ Author:europarl.europa.eu
LATEST POSTS
  • ethemis

    Δημήτρης Αναστασόπουλος στο dikastiko.gr: Ο νέος ΚΠολΔ θα κριθεί πρωτίστως από την πρακτική εφαρμογή του

    Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, σύμβουλος ΔΣΑ και επικεφαλής της Παράταξης «Με Το Δικηγόρο», σχολιάζει σε δήλωσή του στο dikastiko.gr με τις εξαγγελίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. «Η ταχύτερη απονομή της είναι διακηρυγμένος στόχος όλων μας, χωρίς ωστόσο να πρέπει η ποιότητα να θυσιάζεται χάριν της ταχύτητας», σχολιάζει ο δικηγόρος και σημειώνει ότι «χωρίς την κατάλληλη υποδομή, και, χωρίς, παράλληλα τη δημιουργία κινήτρων για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός εκείνων που φτάνουν στα δικαστήρια, δεν θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα φιλόδοξοι».

  • ethemis

    Άρθρο του Δημήτρη Αναστασόπουλου στο Real.gr: Δημογραφικό, ώρα ενδεκάτη

    Ο πλούτος της πατρίδας είναι οι άνθρωποί της. Όσες επιτυχίες και αν σημειώνουμε ως χώρα, θα είναι μάταιες αν ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώνεται. Οι προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε έγκριτες επιστημονικές έρευνες, είναι απαισιόδοξες και κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε ζοφερές, προβλέποντας διαρκή υποχώρηση του πληθυσμού, ακόμη και σε βάθος δεκαετιών. Η μείωση του πληθυσμού της χώρας και η απειλή καθίζησής του είναι, ασφαλώς, ζήτημα με πολλές πτυχές και αιτίες. Από τις απαρχές της οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αναζήτησαν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Κάποιοι επιστρέφουν, αλλά η αιμορραγία ήταν τεράστια. Από την άλλη, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις γεννήσεις, που μειώνονται συνεχώς, φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη χρονιά. Η υπογεννητικότητα, ειδικότερα, είναι φαινόμενο πανευρωπαϊκό, οξύτερο, όμως, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η Ελλάδα, μάλιστα, βιώνει τη δημογραφική κρίση ως πρόβλημα με έντονη περιφερειακή διάσταση, καθώς οδηγεί σε αυξανόμενη εισροή πληθυσμού στις πόλεις και τον μαρασμό της υπαίθρου. Χωριά και κωμοπόλεις αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο, μετά από πολλές δεκαετίες, κύμα εγκατάλειψης: το πιστοποιούν πρωτίστως τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες που κλείνουν.

  • ethemis

    Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Νέων Δικηγόρων Α' εξαμήνου 2025

    Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Νέων Δικηγόρων Α' εξαμήνου 2025 (Ν. 2915/2001 ΑΡΘΡΟ 33 - ΦΕΚ Α' 109/29.5.2001) Το καθαρό ποσό είναι 165 ευρώ (Μικτό: 194,12 € -15% φόρος* 29,12 ευρώ) = 165 ευρώ και η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα γίνει από την 04/07/2025, ημέρα Παρασκευή. *(Ν. 3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ) Σας γνωρίζουμε ότι με το Ν. 2915/01 άρθρο 33 παρ. 2 θεσπίστηκε ο Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός για τους Νέους Δικηγόρους με πόρο το 1% από το παρακρατούμενο ποσοστό του 12% της προεισπραττόμενης αμοιβής των δικαστηρίων, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 του Ν. 3226/2004. Στη συνέχεια με το Ν.4194/13, άρθρο 62, παρ. 2 (ΦΕΚ Α΄208) ο παραπάνω πόρος, ορίστηκε σε ποσοστό 25% στο ποσό παρακράτησης υπέρ ΔΣΑ των γραμματίων προκαταβολής εισφορών. Με το Ν.3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 15%. Δικαιούχοι μερίσματος είναι οι νέοι Δικηγόροι του Δ.Σ.Α. με χρόνο ασκήσεως δικηγορίας έως επτά (7) έτη, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 48720 ΚΥΑ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ. Β' 1193/3.8.2004) στην οποία ειδικότερα ορίζονται οι προϋποθέσεις των δικαιούχων και ο τρόπος διανομής του. Οι δικαιούχοι υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση-δήλωση για τη χορήγηση του μερίσματος του Ε.Δ.Λ.Ν.Δ. εντός της προθεσμίας που έχει ταχθεί, από την ηλεκτρονική διεύθυνση portal.olomeleia.gr . Σημειώνεται ότι ένα ποσοστό των δηλώσεων (10%) θα ελεγχθεί για την ακρίβειά του.




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom