Tax Flash - Συμφωνία στην ΕΕ για περισσότερη ευελιξία στον ΦΠΑ

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ December 13, 2021: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Tax Flash - Συμφωνία στην ΕΕ για περισσότερη ευελιξία στον ΦΠΑ

ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΝΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΦΠΑ) ΓΙΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΔΡΑ JEAN MONNET ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΑΤΟΧΟΣ ΕΔΡΑΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΒΒΑΙΔΟΥ

Στις 7 Δεκεμβρίου 2021 επιτεύχθηκε συμφωνία από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για την επικαιροποίηση των ισχυόντων κανόνων που διέπουν τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για αγαθά και υπηρεσίες. Οι νέοι αυτοί κανόνες θα παρέχουν στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τους συντελεστές που μπορούν να εφαρμόζουν και θα διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Ταυτόχρονα, η επικαιροποιημένη νομοθεσία θα ευθυγραμμίσει τους κανόνες για τον ΦΠΑ με τις κοινές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η υποστήριξη της ψηφιοποίησης και η προστασία της δημόσιας υγείας. Πρέπει τώρα να ζητηθεί η γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το εν λόγω τελικό κείμενο.

Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τους συντελεστές ΦΠΑ είναι σχεδόν τριάντα ετών και χρειάζονται επειγόντως εκσυγχρονισμό δεδομένης της εξέλιξης των γενικών κανόνων ΦΠΑ με την πάροδο των ετών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή πρότεινε το 2018 τη μεταρρύθμιση των συντελεστών ΦΠΑ. Η συμφωνία θα διασφαλίσει ότι οι κανόνες της ΕΕ για τον ΦΠΑ ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις κοινές προτεραιότητες της ΕΕ. Η ανακοίνωση θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά:

• Επικαιροποιώντας τον κατάλογο αγαθών και υπηρεσιών (παράρτημα III της οδηγίας ΦΠΑ) επί των οποίων όλα τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Στα νέα προϊόντα και υπηρεσίες που προστίθενται στον κατάλογο περιλαμβάνονται εκείνα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία, είναι επωφελή για το περιβάλλον και στηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση. Μόλις τεθούν σε ισχύ οι κανόνες, τα κράτη μέλη θα μπορούν επίσης για πρώτη φορά να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ ορισμένα απαριθμούμενα αγαθά και υπηρεσίες που θεωρείται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες.

• Καταργώντας έως το 2030 τη δυνατότητα των κρατών μελών να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές και απαλλαγές σε αγαθά και υπηρεσίες που θεωρούνται επιζήμια για το περιβάλλον και τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. • Καθιστώντας διαθέσιμες σε όλες τις χώρες παρεκκλίσεις και απαλλαγές για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, οι οποίες ισχύουν επί του παρόντος για ιστορικούς λόγους σε ορισμένα κράτη μέλη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση και να αποφευχθούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Ωστόσο, οι υφιστάμενες παρεκκλίσεις που δεν δικαιολογούνται από στόχους δημόσιας πολιτικής εκτός από αυτούς που υποστηρίζουν τη δράση της ΕΕ για το κλίμα θα πρέπει να καταργηθούν έως το 2032.

Οι νέοι κανόνες στηρίζονται από προηγούμενη συμφωνία για μετατροπή του συστήματος ΦΠΑ της ΕΕ σε σύστημα στο οποίο ο ΦΠΑ καταβάλλεται στο κράτος μέλος του καταναλωτή και όχι στο κράτος μέλος του προμηθευτή. Έτσι διασφαλίζεται ότι με μια μεγαλύτερη διαφοροποίηση των συντελεστών (όπως συμφωνήθηκε σήμερα) θα είναι λιγότερο πιθανό να διαταραχθεί η λειτουργία της ενιαίας αγοράς ή να προκληθούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα, αποτρέπεται ο πολλαπλασιασμός των μειωμένων συντελεστών, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο την ικανότητα των κρατών μελών να εισπράττουν έσοδα κατά την περίοδο μετά την πανδημία COVID-19.

Κατά τα επόμενα έτη, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν μια βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 και να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Η προστασία των δημόσιων εσόδων είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επικαιροποιημένη νομοθεσία καθορίζει επίσης το ελάχιστο επίπεδο των μειωμένων συντελεστών, καθώς και τον μέγιστο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών στο παράρτημα III, επί των οποίων τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν τους εν λόγω συντελεστές (για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. ερωτήσεις και απαντήσεις). Ωστόσο, για πρώτη φορά, τα κράτη μέλη θα μπορούν επίσης να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή χαμηλότερο του 5 % ή να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ μικρό αριθμό ειδών του καταλόγου.

Οι επικαιροποιημένοι κανόνες θα αποσταλούν επί του παρόντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση επί του τελικού κειμένου έως τον Μάρτιο του 2022. Μόλις εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη, η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχοντας τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν το νέο σύστημα από την ημερομηνία αυτή.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Η ομόφωνη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων που διέπουν τους συντελεστές ΦΠΑ αποτελεί εξαιρετική είδηση. Το αποτέλεσμα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων δείχνει ότι όταν υπάρχει βούληση, βρίσκεται και ο τρόπος — μια ευρωπαϊκή πορεία προς τα εμπρός. Τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία ώστε τα συστήματά τους ΦΠΑ να αντικατοπτρίζουν τις εθνικές επιλογές πολιτικής, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνοχή με τις κοινές ευρωπαϊκές προτεραιότητες: την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και, φυσικά, την προστασία της δημόσιας υγείας».

 

Οι επικαιροποιημένοι κανόνες θα αποσταλούν επί του παρόντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση επί του τελικού κειμένου έως τον Μάρτιο του 2022



Source/ Author:Tax Flash | Download PDF

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom