«ΣΤΟΠ» στις αθέμιτες πρακτικές από μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες

December 10, 2021: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

«ΣΤΟΠ» στις αθέμιτες πρακτικές από μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες

Το ΕΚ θα ψηφίσει τις θέσεις του για τον νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος ορίζει τι θα επιτρέπεται στις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να κάνουν και τι όχι.

Η νομοθετική πρόταση, η οποία θα συζητηθεί την Τρίτη και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη, βάζει σε «μαύρη λίστα» πρακτικές που εφαρμόζουν μεγάλες πλατφόρμες, οι οποίες λειτουργούν ως «ρυθμιστές πρόσβασης» και δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να διεξάγει έρευνες αγοράς και να επιβάλλει κυρώσεις για μη συμμόρφωση.

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές («Digital Markets Act - DMA»), όπως τροποποιήθηκε από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών στις 23 Νοεμβρίου, θεσπίζει νέες, άμεσες υποχρεώσεις και απαγορεύσεις για τις εν λόγω πλατφόρμες, με σκοπό τη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού.

Οι κανόνες του αφορούν τις μεγάλες εταιρείες που παρέχουν τις λεγόμενες «βασικές υπηρεσίες πλατφόρμας» και είναι περισσότερο επιρρεπείς σε αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές, όπως διαδικτυακές υπηρεσίες διαμεσολάβησης, κοινωνικά δίκτυα, μηχανές αναζήτησης, λειτουργικά συστήματα, υπηρεσίες διαφήμισης, υπολογιστικά «σύννεφα» (cloud computing) και υπηρεσίες διαμοίρασης βίντεο, οι οποίες πληρούν τα σχετικά κριτήρια για να χαρακτηριστούν ως «ρυθμιστές πρόσβασης». Οι ευρωβουλευτές συμπεριέλαβαν επίσης στο πεδίο εφαρμογής του νόμου τους φυλλομετρητές («web browsers»), τους ψηφιακούς βοηθούς και τη συνδεδεμένη τηλεόραση.

Άλλες αλλαγές που εισήγαγαν οι ευρωβουλευτές στην πρόταση της Επιτροπής σχετίζονται με τον ορισμό των ρυθμιστών της πρόσβασης με βάση ορισμένα κατώτατα όρια, τον κατάλογο των υποχρεώσεων και απαγορεύσεών τους, συμπεριλαμβανομένων νέων διατάξεων σχετικά με τη στοχευμένη διαφήμιση και τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, τον περιορισμό των λεγόμενων «killer acquisitions» (δηλ. την εξαγορά μικρών ανταγωνιστών πριν προλάβουν να εξελιχθούν σε απειλή), την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και τον ρόλο των εθνικών αρχών ανταγωνισμού και τα πρόστιμα.

Συζήτηση: Τρίτη 14 Δεκεμβρίου

Ψηφοφορία: Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου

Διαδικασία: συνήθης νομοθετική διαδικασία

Η νομοθετική πρόταση, η οποία θα συζητηθεί την Τρίτη και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη, βάζει σε «μαύρη λίστα» πρακτικές που εφαρμόζουν μεγάλες πλατφόρμες



Source/ Author:ec.europa.eu
LATEST POSTS
  • ethemis

    Κτηματολόγιο: Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα στη διαδικασία καταχώρισης αποφάσεων χρησικτησίας

    Με αφορμή πρόσφατη υπόθεση χρησικτησίας που αναφέρεται σε δημοσιεύματα και ενόψει της ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, προέκυψε η ανάγκη διευκρίνισης του τρόπου εφαρμογής των σχετικών διατάξεων και της υλοποίησης στην πράξη των δικαστικών αποφάσεων.

  • ethemis

    Αποχή δικηγόρων ΔΣΑ στις 16/9/2025

    Το ΔΣ του ΔΣΑ κατά τη συνεδρίαση του στις 2.9.2025 έλαβε τις εξής αποφάσεις: Α] Το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε την αποχή των μελών του στις 16.9.2025, πρώτη ημέρα του δικαστικού έτους, και διαμαρτύρεται για: - Τη μη αύξηση του ορίου της απαλλαγής ΦΠΑ για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, τη στιγμή που σε όλες σχεδόν τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το όριο αυτό υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

  • ethemis

    Ελεγκτικό Συνέδριο

    Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα υπάρξει προσωρινή διακοπή λειτουργίας της διαδικασίας ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων και αιτήσεων στο ΟΠΣ από την 11η Σεπτεμβρίου 2025, ώρα 00.01 έως και την 15η Σεπτεμβρίου 2025, ώρα 24.00.




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom