ΕΑΔ: Η Έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου στην ΕΕ αποτιμά θετικά την πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ August 04, 2021: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

NewsRoom eΘέμις


ethemis

ΕΑΔ: Η Έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου στην ΕΕ αποτιμά θετικά την πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς

ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Στις 20 Ιουλίου 2021 δημοσιεύτηκε η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου το 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Έκθεση στο κεφάλαιο που αφορά στην Ελλάδα αποτιμά θετικά (σελ. 6) την πρόοδο της Χώρας στον τομέα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (Ε.Σ.Σ.Κ.Δ.) και τον σημαντικό ρόλο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) για τη συνεργασία και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτυχή υλοποίησή του. Επισημαίνει, επίσης, ότι η κατάρτιση του νέου Ε.Σ.Σ.Κ.Δ. για την περίοδο 2022-2025, που γίνεται υπό την καθοδήγηση της Ε.Α.Δ., εστιάζει στους τομείς και τις δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο εμφάνισης περιστατικών διαφθοράς.

Στο κείμενο της Έκθεσης (σελ. 7) επισημαίνεται η σταδιακή βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της Ε.Α.Δ., ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εκπόνηση και τη δημοσίευση από την Αρχή του «Οδηγού Διαχείρισης Κινδύνων Διαφθοράς και Απάτης» για χαρτογράφηση και την αποτροπή φαινομένων απάτης και διαφθοράς σε δημόσιους φορείς.

Στα ειδικότερα σημεία της Έκθεσης (σελ. 8) αποτιμώνται με θετικό πρόσημο οι προγραμματισμένοι έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης (ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ) που πραγματοποιεί η Ε.Α.Δ. με την εφαρμογή για πρώτη φορά μεθοδολογίας και κριτηρίων ανάλυσης διακινδύνευσης. Οι έλεγχοι αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό 15 περιπτώσεων μη δηλωθέντων εσόδων και 2 περιπτώσεων πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων.

Θετικά αποτιμάται (σελ. 9) και η συμβολή της Ε.Α.Δ. στην προστασία της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας για το διάστημα μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου 2020 με τη διενέργεια 10.678 ελέγχων και την επιβολή προστίμων ύψους 954.950€, καθώς και την αναστολή λειτουργίας 109 επιχειρήσεων.

Τέλος, το προωθούμενο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της άσκησης πίεσης ή επιρροής από ομάδες συμφερόντων (lobbying) και η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1937 για την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου, ζητήματα στα οποία συμμετέχει ενεργά η Ε.Α.Δ. σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς, θα αξιολογηθούν εκ νέου το 2022 στο πλαίσιο της επόμενης Έκθεσης για το κράτος δικαίου στην ΕΕ (σελ. 9).

Εθνική Αρχή ΔιαφάνειαςSource/ Author:2021 Rule of Law Report Country Chapter on the rule of law situation in Greece | Download PDF

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom