Έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών: Η μοναξιά στην ΕΕ έχει διπλασιαστεί από τότε που ξεκίνησε η πανδημία

July 27, 2021: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών: Η μοναξιά στην ΕΕ έχει διπλασιαστεί από τότε που ξεκίνησε η πανδημία

Η έκθεση περιλαμβάνει τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση στην ΕΕ και αναλύει έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, σύμφωνα με την οποία το αίσθημα μοναξιάς διπλασιάστηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Στα άτομα ηλικίας 18-35 ετών καταγράφηκε τετραπλασιασμός της μοναξιάς σε σύγκριση με το 2016. Επίσης, η κάλυψη του φαινομένου της μοναξιάς από τα μέσα ενημέρωσης σε όλη την ΕΕ διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ η ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα διαφέρει σημαντικά από κράτος σε κράτος. Η έκθεση του ΚΚΕρ διερευνά πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της μοναξιάς σε 10 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία του κορονοϊού έφερε στο προσκήνιο προβλήματα όπως η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση. Αυτά τα αισθήματα υπήρχαν από πριν, αλλά η επίγνωση για αυτά ήταν μικρότερη. Με τη νέα αυτή έκθεση, μπορούμε να αρχίσουμε να κατανοούμε και να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τα προβλήματα αυτά . **Μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, όπως η Πράσινη Βίβλος για τη Γήρανση, έχουμε την ευκαιρία να σκεφτούμε πώς να οικοδομήσουμε μαζί μια πιο ανθεκτική και συνεκτική κοινωνία και μια ΕΕ που να είναι πιο κοντά στους πολίτες της».

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Η μοναξιά είναι μια πρόκληση που επηρεάζει όλο και περισσότερο τους νέους μας. Ωστόσο, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την οποιαδήποτε πρόκληση, πρέπει πρώτα να την κατανοήσουμε. Οι επιστήμονες του Κοινού Κέντρου Ερευνών παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη μοναξιά και τον τρόπο που οι άνθρωποι επηρεάζονται από την πανδημία. Η νέα αυτή έκθεση μάς προσφέρει τις βάσεις για μια ευρύτερη ανάλυση, έτσι ώστε η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση να γίνουν πλήρως κατανοητές και να αντιμετωπιστούν στην Ευρώπη».

Η έκθεση αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής. Το έργο θα περιλαμβάνει μια νέα συλλογή δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τη μοναξιά, η οποία θα διενεργηθεί εντός του 2022, και τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση της μοναξιάς σε βάθος χρόνου σε όλη την Ευρώπη.

Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.

Η έκθεση αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής.Source/ Author:ec.europa.eu
LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom