ΣτΠ: Διαμαρτυρία για τις κτιριακές εγκαταστάσεις Νηπιαγωγείου στο Δήμο Αθηναίων

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ July 15, 2021: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

NewsRoom eΘέμις


ethemis

ΣτΠ: Διαμαρτυρία για τις κτιριακές εγκαταστάσεις Νηπιαγωγείου στο Δήμο Αθηναίων

Ο Συνήγορος του Πολίτη κλήθηκε να διαμεσολαβήσει κατόπιν διαμαρτυρίας γονέων νηπίων για ζητήματα που αφορούσαν την επάρκεια των κτιριακών υποδομών του 54ου Νηπιαγωγείου του Δήμου Αθηναίων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή απηύθυνε έγγραφα προς όλες τις συναρμόδιες αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και ενέργειες. Ειδικότερα, το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποίησε αυτοψία κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι το ακίνητο το οποίο φιλοξενεί μέχρι σήμερα το 54ο νηπιαγωγείο είναι αυθαίρετο δεδομένου ότι δεν είχε πραγματοποιηθεί αλλαγή χρήσης του χώρου από κατάστημα σε σχολικό κτίριο, είχε γίνει παράνομη προσθήκη στον ακάλυπτο βοηθητικού κτίσματος και υφίσταντο δεξαμενή πετρελαίου στον ακάλυπτο.

Περαιτέρω, σε έκθεση του Τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών, αποτυπώθηκε δυσοσμία από φρεάτιο αποχέτευσης εντός της αίθουσας διδασκαλίας, ζητήματα υγρασίας στους χώρους, έλλειψη εξαερισμού στις τουαλέτες του προσωπικού και των κοριτσιών, έλλειψη προστατευτικών πλεγμάτων στα παράθυρα προκειμένου να μην εισέρχονται έντομα ή τρωκτικά και ανεπαρκής εξαερισμός για το σύνολο του χώρου. Επίσης, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών με σχετικό έγγραφό της δήλωσε ότι δεν υφίστατο φάκελος πυροπροστασίας και άρα ουδέποτε είχε χορηγηθεί σχετικό πιστοποιητικό.

Κατόπιν των ανωτέρω, η Ανεξάρτητη Αρχή διαπίστωσε πώς το 2002 χορηγήθηκε πρωτόκολλο καταλληλότητας για νηπιαγωγείο, σε μισθωμένο ακίνητο, το οποίο έπασχε πολεοδομικά και αυτό συνεχίζει τη λειτουργία του, μέχρι σήμερα, στον ίδιο χώρο. Επίσης, το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο λειτουργεί άνευ πιστοποιητικού πυρασφάλειας και με πολλά άλλα προβλήματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των νηπίων. Ως εκ τούτου, ζητήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελεγχθεί η καταλληλότητα συνολικά του χώρου και σε περίπτωση που δε μπορούσε να εξυπηρετήσει σχολική υποδομή, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ανάκλησης των αντίστοιχων διοικητικών πράξεων, καθώς και η μεταστέγαση του νηπιαγωγείου.

Ως εκ τούτου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας εισηγήθηκε τη μεταστέγαση του 54ου Νηπιαγωγείου Αθηνών σε νέο κτίριο. Ακολούθως, η Δ/νση Κτηριακής Υποδομής του Δήμου Αθηναίων απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής ζήτησε την έγκριση υποβολής αιτήματος-πρότασης στο Υπουργείο Παιδείας για τη χρηματοδότηση έργου «Προσωρινές εγκαταστάσεις στέγασης για την κάλυψη επειγουσών αναγκών της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης του Δήμου Αθηναίων για το 54ο Νηπιαγωγείο βάσει του άρθρ. 220 του ν. 4610/19» στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 2020 του ΥΠΑΙΘ, προϋπολογισμού 411.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, με πράξη της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε το εν λόγω αίτημα. Η εγκατάσταση του νηπιαγωγείου θα πραγματοποιηθεί εντός σχολικού συγκροτήματος επί των οδών Ορφέως & Αμφιπόλεως, με την τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών.

Έγγραφο Συνηγόρου 

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη κλήθηκε να διαμεσολαβήσει κατόπιν διαμαρτυρίας γονέων νηπίων για ζητήματα που αφορούσαν την επάρκεια των κτιριακών υποδομών του 54ου Νηπιαγωγείου του Δήμου Αθηναίων.Source/ Author:synigoros.gr

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom