Δημήτρης Χρ. Αναστασόπουλος: Βήματα Μπροστά_Με Το Δικηγόρο

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ July 15, 2021: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Δημήτρης Χρ. Αναστασόπουλος: Βήματα Μπροστά_Με Το Δικηγόρο

Tο παρόν κείμενο αποτελεί το editorial του 6ου τεύχους του magazinο Με Το Δικηγόρο.

Φαίνεται ότι σιγά σιγά εξερχόμαστε από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας και αρχίζουμε να βλέπουμε σημάδια κανονικότητας. Ελπίζοντας ότι σύντομα θα αφήσουμε πίσω όλες τις δυσάρεστες συνέπειες του covid-19 ανεπιστρεπτί, χωρίς περαιτέρω εκπλήξεις. Ωστόσο, όσα μέχρι σήμερα βιώσαμε τραυμάτισαν βαθιά το δικηγορικό σώμα και οι πληγές είναι ακόμα ανοικτές. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να κλείσουν αυτές, ιδίως για τους πιο αδύναμους εξ ημών, να μη μείνει κανείς πίσω. Και να μάθουμε από τα λάθη μας και τα λάθη των άλλων, να διδαχθούμε από όσα δεν πήγαν καλά για να τα διορθώσουμε.

 Ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τα θετικά βήματα που έγιναν, κυρίως στον τομέα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Ιδίως τους τελευταίους μήνες, κατόπιν επίμονης προσπάθειας μας και αποτελεσματικής συνεργασίας διαφορετικών αποτελεσματικών παραγόντων, σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος σε τομείς κρίσιμους για την καθημερινότητα μας. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα η ηλεκτρονική παρακολούθηση των ποινικών δικογραφιών, όπου πραγματικά εργαστήκαμε συστηματικά και εντατικά ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα, και η ηλεκτρονική πρόσβαση των δικηγόρων στα κτηματολογικά γραφεία, και μάλιστα δωρεάν, κατόπιν παρέμβασης μας. Τα βήματα αυτά πρέπει να γίνουν οδοδείκτης ώστε να εκσυγχρονιστούν άμεσα όλες οι δικαστικές υπηρεσίες. Δε θα κουραστούμε να το λέμε: στόχος μας είναι να μεταβαίνουμε στα Δικαστήρια μόνο για να παριστάμεθα στις υποθέσεις μας. Όλα τα άλλα θα πρέπει να μπορούμε να τα κάνουμε εξ αποστάσεως.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να συνεχίσουμε με βήμα ταχύ στην κατεύθυνση της προόδου αλλά και στην κατεύθυνση του γενικότερου ανασχεδιασμού του επαγγέλματος μας και των Συλλόγων μας. Η κρίση που βιώσαμε ανέδειξε πλήρως τις αδυναμίες και τις παθογένειες του σημερινού μοντέλου διοίκησης του δικηγορικού σώματος. Ενός μοντέλου που έρχεται από το παρελθόν, ταυτισμένου με νοοτροπίες και μεθόδους παλαιοκομματικές, βαθιά λαϊκιστικό, που στο επίκεντρο της στόχευσης του δεν είναι ένας ΔΣΑ για όλους, αλλά ένας Δ.Σ.Ημετέρων, όπως επανειλημμένως έχουμε γράψει και αποδείξει. Τα αποτελέσματα άλλωστε των μεθόδων και πρακτικών της σημερινής ηγεσίας τα βιώνουμε όλοι. Συνομιλώ με πολλούς συναδέλφους μας, η πρώτη κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι έχουμε χάσει το κύρος μας, και εντός και εκτός του χώρου της Δικαιοσύνης, και έχουμε περιπέσει σε μεγάλη ανυποληψία,  περαιτέρω συνέπειες της οποίας είναι και πολλά άλλα ακόμα δεινά. Εξάλλου και τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας στους ασκούμενους και νέους δικηγόρους που παρουσιάζουμε στο παρόν τεύχος μας είναι απολύτως ενδεικτικά του περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί στο χώρο μας. Οι νέοι μας αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες και δικαιολογημένα αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια και ανησυχία για το παρόν και το μέλλον τους, ενώ ο ΔΣΑ τους έχει γυρισμένη την πλάτη, αντιμετωπίζοντας τους μόνο ψηφοθηρικά.

Σε λίγους μήνες, τέλος Νοεμβρίου, οι δικηγόροι θα αποφασίσουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε στην ίδια ρότα ή αν θα αλλάξουμε κατεύθυνση κάνοντας πολλά βήματα μπροστά. Αν θα συνεχίσουμε τα μπρος-πίσω ή αν θα πορευτούμε με βήμα ταχύ. Αν θα παραμείνουμε δέσμιοι ενός Δ.Σ.Ημετέρων, που οι λίγοι θα ωφελούνται εις βάρος των πολλών, ή αν θα δημιουργήσουμε έναν Δ.Σ.Α. για όλους, με το βλέμμα μπροστά, έτοιμο να λάβει γενναίες αποφάσεις και δράσεις για τη συνολική αναβάθμιση του δικηγορικού σώματος. Αν θα συνεχίσουμε να συντηρούμε νοοτροπίες και πρακτικές που μας έχουν φέρει στη σημερινή κατάσταση ή αν θα αποφασίσουμε να είμαστε με το Δικηγόρο, με τον κάθε Δικηγόρο! Με το νέο Δικηγόρο, με τη γυναίκα Δικηγόρο, με τον αδύναμο Δικηγόρο, με τον ηλικιωμένο Δικηγόρο, με τον κάθε Δικηγόρο ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, φιλικών ή άλλων σχέσεων. Για να ανακτήσουμε το χαμένο μας κύρος, και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ισότιμης ανάπτυξης και προόδου για όλους, θα πρέπει να ξαναβάλουμε το Δικηγόρο στο επίκεντρο, ως προσωπικότητα, ως επαγγελματία, ως έννοια, ως θεσμό, ως ιστορία, ως μεμονωμένο άτομο αλλά και ως σύνολο. Και για να το επιτύχουμε αυτό, θα πρέπει να επιλέξουμε εκπροσώπους που θα υπηρετούν το Δικηγόρο και όχι το αντίθετο. Το επόμενο διάστημα θα κληθούμε να κάνουμε επιλογές που θα καθορίσουν το μέλλον μας. Πλέον έχουμε τη γνώση και την εμπειρία, και εμείς και εσείς. Οι δικαιολογίες του παρελθόντος δεν μπορούν να αποτελέσουν πλέον την αιτία της συντήρησης. Όλοι εμείς, μαζί, Με Το Δικηγόρο.

#metodikigoro

Δημήτρης Χρ.Αναστασόπουλος

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να συνεχίσουμε με βήμα ταχύ στην κατεύθυνση της προόδου αλλά και στην κατεύθυνση του γενικότερου ανασχεδιασμού του επαγγέλματος μας και των Συλλόγων μας



Source/ Author:metodikigoro.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom