Προστασία των καταναλωτών: Η Ε.Ε. καλεί τις αεροπορικές εταιρείες να βελτιώσουν τη διαχείριση των ακυρώσεων πτήσεων

June 29, 2021: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Προστασία των καταναλωτών: Η Ε.Ε. καλεί τις αεροπορικές εταιρείες να βελτιώσουν τη διαχείριση των ακυρώσεων πτήσεων

Η Επιτροπή και οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών κάλεσαν τις αεροπορικές εταιρείες να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις ακυρώσεις πτήσεων στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού. Οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ καλούνται να βελτιώσουν τις πρακτικές τους με τη βοήθεια ενός καταλόγου μέτρων που έχει συνταχθεί από την Επιτροπή και το δίκτυο συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών (Consumer Protection Cooperation Network). Η δράση αυτή έρχεται μετά από έναν πολύ μεγάλο αριθμό καταγγελιών καταναλωτών και βασίζεται στα αποτελέσματα έρευνας που δρομολογήθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη διαχείριση των καταγγελιών από 16 μεγάλες αεροπορικές εταιρείες. Η ανάλυση των απαντήσεων που δόθηκαν ανέδειξε μια σειρά ζητημάτων.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε τα εξής: «Έχουμε λάβει πολλές καταγγελίες από καταναλωτές, αλλά έχουμε επίσης συνεργαστεί στενά με τις αεροπορικές εταιρείες για να κατανοήσουμε πού υπάρχουν ελλείψεις και γιατί. Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των καταναλωτών όταν ακυρώνονται πτήσεις. Σήμερα ζητούμε απλές λύσεις που θα παρέχουν στους καταναλωτές βεβαιότητα μετά από μια περίοδο ακραίας αβεβαιότητας».

Η Επίτροπος Μεταφορών, κ. Αντίνα Βαλεάν, δήλωσε: «Τα ισχυρά δικαιώματα για τους επιβάτες αποτελούν προϋπόθεση για έναν ακμάζοντα τομέα αερομεταφορών. Επί του παρόντος αξιολογούμε ρυθμιστικές επιλογές για την ενίσχυση της προστασίας των επιβατών έναντι μελλοντικών κρίσεων, όπως προβλέπεται στη στρατηγική μας για τη βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις εθνικές αρχές ώστε τα δικαιώματα των επιβατών να κοινοποιούνται, να εφαρμόζονται και να επιβάλλονται με τον ορθό τρόπο. Οι επιβάτες πρέπει να έχουν πραγματική επιλογή μεταξύ κουπονιών και επιστροφών χρημάτων.»

Οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ πρέπει να σέβονται το δίκαιο της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών — από τη διασφάλιση διαφανούς επικοινωνίας έως την εκ των προτέρων ενημέρωση των επιβατών σχετικά με τα δικαιώματά τους. Ειδικότερα, πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ επιστροφής χρημάτων και κουπονιού και να ενημερώνουν τους επιβάτες ότι έχουν το δικαίωμα να ανταλλάσσουν τα κουπόνια τους με χρήματα ανά πάσα στιγμή. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες που αποτέλεσαν αντικείμενο της έρευνας δεν επέστρεψαν επίσης χρήματα στους επιβάτες εντός της προθεσμίας των 7 ημερών που προβλέπεται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Πρέπει να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η προθεσμία αυτή τηρείται για όλες τις νέες κρατήσεις εισιτηρίων, είτε αυτά αγοράζονται απευθείας από τις αεροπορικές εταιρείες είτε μέσω μεσαζόντων, και να απορροφήσουν γρήγορα τις συσσωρευμένες εκκρεμείς επιστροφές χρημάτων το αργότερο έως την 1 Σεπτεμβρίου 2021.

Περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου όλων των μέτρων που ζητούνται από τις αεροπορικές εταιρείες, είναι διαθέσιμες εδώ.

Οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ πρέπει να σέβονται το δίκαιο της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτώνSource/ Author:ec.europa.eu
LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom