Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί έρευνα για ενδεχόμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της Google

June 23, 2021: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί έρευνα για ενδεχόμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της Google

Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία: Η Επιτροπή κινεί έρευνα για ενδεχόμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της Google στον τομέα της τεχνολογίας διαδικτυακής διαφήμισης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα για να αξιολογήσει κατά πόσον η Google παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ ευνοώντας τις δικές της υπηρεσίες τεχνολογίας διαδικτυακής διαφήμισης στην αλυσίδα εφοδιασμού διαφημιστικής τεχνολογίας («ad tech»), σε βάρος των ανταγωνιστών της παρόχων υπηρεσιών διαφημιστικής τεχνολογίας, διαφημιστών και διαδικτυακών εκδοτών.

Η επίσημη έρευνα θα εξετάσει ιδίως κατά πόσον η Google στρεβλώνει τον ανταγωνισμό περιορίζοντας την πρόσβαση τρίτων σε δεδομένα χρηστών για διαφημιστικούς σκοπούς σε ιστότοπους και εφαρμογές, ενώ διατηρεί τα δεδομένα αυτά για δική της χρήση. Η έρευνα της Επιτροπής θα επικεντρωθεί στη διαφήμιση προβολής, όπου η Google προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών τόσο σε διαφημιστές όσο και σε εκδότες. Εάν αποδειχθούν, οι διερευνώμενες πρακτικές ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ περί συμφωνιών μεταξύ εταιρειών που θίγουν τον ανταγωνισμό (άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και/ή για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (άρθρο 102 της ΣΛΕΕ).

Η Επιτροπή θα διεξαγάγει τώρα τη διεξοδική της έρευνα κατά προτεραιότητα. Η έναρξη επίσημης έρευνας δεν προδικάζει την έκβασή της. Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού δήλωσε σχετικά: «Οι διαδικτυακές διαφημιστικές υπηρεσίες είναι καίριας σημασίας για τον τρόπο που η Google και οι εκδότες αποκομίζουν κέρδη από τις διαδικτυακές υπηρεσίες τους. Η Google συλλέγει δεδομένα για στοχευμένη διαφήμιση, πωλεί διαφημιστικό χώρο και επίσης ενεργεί ως μεσάζοντας διαδικτυακών διαφημίσεων. Έτσι, η Google είναι παρούσα σε όλα σχεδόν τα επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασμού των διαδικτυακών διαφημίσεων προβολής. Ανησυχούμε ότι η Google έχει καταστήσει δυσκολότερο για τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες διαδικτυακής διαφήμισης να την ανταγωνιστούν στον τομέα των τεχνολογιών διαφήμισης. Η ύπαρξη ισότιμων όρων ανταγωνισμού είναι ουσιαστικής σημασίας για όλους στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ο θεμιτός ανταγωνισμός είναι σημαντικός, τόσο για τους διαφημιστές, ώστε να φτάσουν τους καταναλωτές στους ιστότοπους των εκδοτών, όσο και για τους εκδότες που πωλούν χώρο στους διαφημιστές, ώστε να αποκομίσουν έσοδα και χρηματοδότηση για διαδικτυακό περιεχόμενο. Θα εξετάσουμε επίσης τις πολιτικές της Google για την παρακολούθηση των χρηστών, ώστε να διασφαλίσουμε ότι συνάδουν με τον θεμιτό ανταγωνισμό».

Οι διαδικτυακές διαφημιστικές υπηρεσίες είναι καίριας σημασίας για τον τρόπο που η Google και οι εκδότες αποκομίζουν κέρδη από τις διαδικτυακές υπηρεσίες τους.



Source/ Author:ec.europa.eu - διαβάστε περισσότερα
LATEST POSTS
  • ethemis

    Κτηματολόγιο: Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα στη διαδικασία καταχώρισης αποφάσεων χρησικτησίας

    Με αφορμή πρόσφατη υπόθεση χρησικτησίας που αναφέρεται σε δημοσιεύματα και ενόψει της ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, προέκυψε η ανάγκη διευκρίνισης του τρόπου εφαρμογής των σχετικών διατάξεων και της υλοποίησης στην πράξη των δικαστικών αποφάσεων.

  • ethemis

    Αποχή δικηγόρων ΔΣΑ στις 16/9/2025

    Το ΔΣ του ΔΣΑ κατά τη συνεδρίαση του στις 2.9.2025 έλαβε τις εξής αποφάσεις: Α] Το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε την αποχή των μελών του στις 16.9.2025, πρώτη ημέρα του δικαστικού έτους, και διαμαρτύρεται για: - Τη μη αύξηση του ορίου της απαλλαγής ΦΠΑ για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, τη στιγμή που σε όλες σχεδόν τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το όριο αυτό υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

  • ethemis

    Ελεγκτικό Συνέδριο

    Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα υπάρξει προσωρινή διακοπή λειτουργίας της διαδικασίας ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων και αιτήσεων στο ΟΠΣ από την 11η Σεπτεμβρίου 2025, ώρα 00.01 έως και την 15η Σεπτεμβρίου 2025, ώρα 24.00.




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom