Σε ισχύ οι κανόνες της ΕΕ για την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο

June 08, 2021: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Σε ισχύ οι κανόνες της ΕΕ για την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο

Τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες της ΕΕ (σ.σ.7/6/2021) που αποτελούν ορόσημο για την αντιμετώπιση της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα οφείλουν να αφαιρούν το τρομοκρατικό περιεχόμενο που θα αναφέρουν οι αρχές των κρατών μελών εντός μίας ώρας. Οι κανόνες επίσης θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της διάδοσης των εξτρεμιστικών ιδεολογιών στο διαδίκτυο, η οποία είναι καίριας σημασίας για τη πρόληψη των επιθέσεων και για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης.

Οι κανόνες περιλαμβάνουν ισχυρές εγγυήσεις που διασφαλίζουν τον απόλυτο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης. Ο κανονισμός θα θεσπίζει επίσης υποχρεώσεις διαφάνειας, βάσει των οποίων οι διαδικτυακές πλατφόρμες και οι εθνικές αρχές θα πρέπει να αναφέρουν τον όγκο του αφαιρούμενου τρομοκρατικού περιεχομένου, τα μέτρα για τον εντοπισμό και την αφαίρεση περιεχομένου, τα αποτελέσματα των καταγγελιών και των προσφυγών, καθώς και τον αριθμό και το είδος των κυρώσεων που επιβάλλονται στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις για μη συμμόρφωση και να αποφασίζουν το επίπεδο των κυρώσεων, το οποίο θα είναι ανάλογο με τη φύση της παράβασης. Θα λαμβάνεται επίσης υπόψη το μέγεθος της πλατφόρμας, ώστε να μην επιβάλλονται αδικαιολόγητα υψηλές κυρώσεις σε σχέση με το μέγεθος της πλατφόρμας.

Τα κράτη μέλη και οι διαδικτυακές πλατφόρμες που προσφέρουν υπηρεσίες στην ΕΕ έχουν τώρα στη διάθεσή τους ένα χρόνο για να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους. Ο κανονισμός θα αρχίσει να ισχύει στις 7 Ιουνίου 2022.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε σχετικά: «Με αυτούς τους νέους κανόνες που αποτελούν ορόσημο, λαμβάνουμε αυστηρά μέτρα κατά της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και κάνουμε πράξη την Ένωση Ασφάλειας. Στο εξής, οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα έχουν στη διάθεσή τους μία ώρα για να αφαιρέσουν τρομοκρατικό περιεχόμενο από το διαδίκτυο, έτσι ώστε επιθέσεις όπως αυτή που σημειώθηκε στο Κράιστσερτς να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μολύνουν τις οθόνες και τα μυαλά του κόσμου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στον αγώνα της Ευρώπης κατά της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης».

Η κ. Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε: «Η άμεση αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου οι τρομοκράτες να πάψουν να εκμεταλλεύονται το διαδίκτυο για να στρατολογούν, να παροτρύνουν σε επιθέσεις και να εξυμνούν τα εγκλήματά τους. Εξίσου ζωτικής σημασίας είναι η προστασία των θυμάτων και των οικογενειών τους, ώστε να μην εκτίθενται για δεύτερη φορά στα εγκλήματα αυτά στο διαδίκτυο. Ο κανονισμός θεσπίζει σαφείς κανόνες και αρμοδιότητες για τα κράτη μέλη και για τις διαδικτυακές πλατφόρμες και προστατεύει την ελευθερία του λόγου, όπου αυτό δικαιολογείται».

Επιπλέον πληροφορίες για τους νέους κανόνες είναι διαθέσιμες στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο. Οι κανόνες εντάσσονται στο θεματολόγιο της Επιτροπής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο κανονισμός θα αρχίσει να ισχύει στις 7 Ιουνίου 2022.Source/ Author:ec.europa.eu
LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom