Νέο ευρωπαϊκό φορολογικό παρατηρητήριο για τη στήριξη της καταπολέμησης των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών

June 02, 2021: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Νέο ευρωπαϊκό φορολογικό παρατηρητήριο για τη στήριξη της καταπολέμησης των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του ευρωπαϊκού φορολογικού παρατηρητηρίου: ενός νέου ερευνητικού εργαστηρίου που θα συνδράμει την ΕΕ στην καταπολέμηση των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών.

Η εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας διοργανώθηκε από τον κ. Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπο Οικονομίας, από κοινού με τον κ. Paul Tang, πρόεδρο της Υποεπιτροπής Φορολογικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον κ. Sven Giegold, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το παρατηρητήριο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το φορολογικό παρατηρητήριο θα στηρίζει τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ μέσω έρευνας, ανάλυσης και ανταλλαγής δεδομένων αιχμής. Το παρατηρητήριο θα είναι πλήρως ανεξάρτητο κατά τη διεξαγωγή των ερευνών του, θα ενημερώνει αντικειμενικά τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και θα προτείνει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

Με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Gabriel Zucman, και με έδρα τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Παρισιού, το φορολογικό παρατηρητήριο θα αποτελέσει πηγή νέων ιδεών για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, καθώς και διεθνές σημείο αναφοράς για τη μελέτη της φορολογίας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να πατάξουμε τις φορολογικές καταχρήσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατεύσουμε τα δημόσια έσοδα που είναι αναγκαία για τη στήριξη της ανάκαμψης και των μαζικών επενδύσεων που χρειάζονται για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Είμαι βέβαιος ότι το ευρωπαϊκό φορολογικό παρατηρητήριο θα διεξάγει έρευνα ανωτάτου επιπέδου, θα παρουσιάζει καινοτόμες ιδέες και θα προάγει τον πλουραλιστικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς σχετικά με τις φορολογικές πολιτικές σε ολόκληρη την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην προώθηση δίκαιης, αποδοτικής και βιώσιμης φορολογίας. Τον Ιούλιο του 2020 η Επιτροπή ενέκρινε δέσμη φορολογικών μέτρων με την οποία, μεταξύ άλλων, ενίσχυσε τον αγώνα της κατά των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών. Η έναρξη λειτουργίας του φορολογικού παρατηρητηρίου ήταν μία από τις πολλές δράσεις που ανακοινώθηκαν με την εν λόγω δέσμη μέτρων, με σκοπό την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και την προώθηση δικαιότερης φορολογίας στην ΕΕ και πέραν αυτής. Το ερευνητικό έργο του φορολογικού παρατηρητηρίου θα συμπληρώνει τη διαδικασία προβληματισμού της Επιτροπής σχετικά με το μέλλον της φορολογίας στην ΕΕ, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2022 με φορολογικό συμπόσιο σχετικά με το «μείγμα φόρων στην ΕΕ στην πορεία προς το 2050».

Ιστορικό

Το ευρωπαϊκό φορολογικό παρατηρητήριο αποτελεί κοινοπραξία ακαδημαϊκών με προϋπολογισμό επιχορηγούμενο από την ΕΕ ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-21, με σκοπό την εμβάθυνση της έρευνας σχετικά με τη φοροαποφυγή, τη φοροδιαφυγή και τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό και την παροχή σχετικών συμβουλών στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ.

Ο κ. Gabriel Zucman είναι Γάλλος οικονομολόγος, γνωστός για την έρευνά του σχετικά με τους φορολογικούς παραδείσους και τους εταιρικούς φορολογικούς παραδείσους. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη συσσώρευση, τη διανομή και τη φορολόγηση του παγκόσμιου πλούτου. Το 2018, ο κ. Zucman έλαβε το βραβείο καλύτερου νέου οικονομολόγου στη Γαλλία, σε αναγνώριση της έρευνάς του σχετικά με τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή και τις οικονομικές τους συνέπειες. Επί του παρόντος είναι αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley. Έχει επίσης βραβευτεί με την υποτροφία Andrew Carnegie το 2021. Είναι ο διευθυντής του φορολογικού παρατηρητηρίου της ΕΕ, το οποίο έχει την έδρα του στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Παρισιού.

Το ευρωπαϊκό φορολογικό παρατηρητήριο αποτελεί κοινοπραξία ακαδημαϊκών με προϋπολογισμό επιχορηγούμενο από την ΕΕ ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-21Source/ Author:ec.europa.eu/greece/news_el
LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom