Νέοι κανόνες για τη ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης στην ΕΕ

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ / December 03, 2020: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Νέοι κανόνες για τη ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης στην ΕΕ

Διασυνοριακές τηλεδιασκέψεις, ασφαλής ανταλλαγή και απλούστερη επίδοση πράξεων: μάθετε πώς οι νέοι κανόνες για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης θα εξυπηρετήσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Στις 23 Νοεμβρίου, το Κοινοβούλιο ενέκρινε δύο προτάσεις με στόχο  τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων δικαιοσύνης στην ΕΕ. Οι νέοι κανόνες αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση των καθυστερήσεων και στην αύξηση της ασφάλειας δικαίου, καθιστώντας την πρόσβαση στη δικαιοσύνη φθηνότερη και πιο φιλική προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ.

Οι εν λόγω κανονισμοί προβλέπουν την εφαρμογή διάφορων ψηφιακών λύσεων για τη διασυνοριακή συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και επίδοση πράξεων, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η συνεργασία μεταξύ των εθνικών δικαστικών αρχών στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η αυξημένη χρήση τεχνολογιών εξ αποστάσεως επικοινωνίας θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους και την ταχύτερη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. Για παράδειγμα, η διασυνοριακή ακρόαση ενός διαδίκου ή ενός μάρτυρα θα μπορεί να πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης αντί να απαιτείται η φυσική του παρουσία.

Οι κανόνες προβλέπουν, επίσης, τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου συστήματος πληροφορικής που θα επιτρέπει μια πιο γρήγορη, ασφαλή και αποτελεσματική ανταλλαγή πράξεων μεταξύ των κρατών μελών. Περιλαμβάνουν δε διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας κατά τη διαβίβαση των πράξεων και τη συλλογή των αποδεικτικών στοιχείων.

Η απλούστευση των διαδικασιών και η μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου αναμένεται να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή πολιτών και επιχειρήσεων σε διασυνοριακές συναλλαγές, ενισχύοντας ως εκ τούτου τη δημοκρατία και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

3,4 εκατομμύρια υποθέσεις αστικής και εμπορικής φύσης ετησίως έχουν διασυνοριακές επιπτώσεις.

Οι προσπάθειες της ΕΕ για τη ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης

Οι δύο προτάσεις επικαιροποιούν τους υφιστάμενους κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με την επίδοση πράξεων και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων - για να διασφαλιστεί ότι οι σύγχρονες ψηφιακές λύσεις θα αξιοποιηθούν στο έπακρο.

Οι προτάσεις αυτές αποτελούν μέρος των προσπαθειών ψηφιοποίησης των συστημάτων δικαιοσύνης της ΕΕ. Παρότι σε ορισμένες χώρες, οι υπάρχουσες ψηφιακές λύσεις έχουν ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικές, οι διασυνοριακές δικαστικές διαδικασίες εξακολουθούν να διεξάγονται κυρίως σε έντυπη μορφή. Η ΕΕ στοχεύει στη βελτίωση της διασυνοριακής συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και διατηρώντας την ικανότητα των αρχών επιβολής του νόμου να προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες.

Η κρίση του COVID-19 προκάλεσε πολλά προβλήματα στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος: διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στις προσωπικές ακροάσεις και στη διασυνοριακή επίδοση δικαστικών πράξεων, όπως και προσωρινή αδυναμία λήψης προσωπικής νομικής συνδρομής και λήξη προθεσμιών λόγω καθυστερήσεων. Ταυτόχρονα, ο αυξανόμενος αριθμός υποθέσεων αφερεγγυότητας και απολύσεων λόγω της πανδημίας καθιστά το έργο των δικαστηρίων ακόμη πιο κρίσιμο.

Οι προτάσεις τίθενται σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Η κρίση του COVID-19 προκάλεσε πολλά προβλήματα στη λειτουργία του δικαστικού συστήματοςSource/ Author: europarl.europa.eu

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom