Ψηφιακή Ευρώπη: Το Συμβούλιο θεσπίζει νέους κανόνες για τον εκσυγχρονισμό της δικαστικής συνεργασίας

November 05, 2020: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Ψηφιακή Ευρώπη: Το Συμβούλιο θεσπίζει νέους κανόνες για τον εκσυγχρονισμό της δικαστικής συνεργασίας

Ψηφιακή Ευρώπη: Το Συμβούλιο θεσπίζει νέους κανόνες για τον εκσυγχρονισμό της δικαστικής συνεργασίας κατά τη διεξαγωγή αποδείξεων και την επίδοση ή κοινοποίηση πράξεων

Το Συμβούλιο εξέδωσε δύο αναδιατυπωμένους κανονισμούς, έναν σχετικά με τη διεξαγωγή αποδείξεων και έναν σχετικά με την επίδοση ή κοινοποίηση πράξεων, για τον εκσυγχρονισμό των διασυνοριακών ανταλλαγών μεταξύ των αρχών μέσω της ψηφιοποίησης. Μετά την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2020, το κείμενο θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Κοινοβούλιο προς τελική έγκριση.

Η πανδημία COVID-19 τόνισε την ανάγκη για ένα σύγχρονο και ψηφιακό σύστημα δικαιοσύνης. Οι κανονισμοί που εκδόθηκαν σήμερα θα επιτρέψουν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των δικαστικών αρχών, καθιστώντας ευκολότερη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις την άσκηση του δικαιώματός τους στη δικαιοσύνη. Christine Lambrecht, Ομοσπονδιακή Υπουργός Δικαιοσύνης και Προστασίας του Καταναλωτή της Γερμανίας

Οι εκσυγχρονισμένοι κανονισμοί αποσκοπούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας των διασυνοριακών δικαστικών διαδικασιών, αξιοποιώντας την ψηφιοποίηση και τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και, με τα μέσα αυτά, στην προαγωγή της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και σε δίκαιη δίκη για τα μέρη.

Μεταξύ των αλλαγών και στους δύο κανονισμούς περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση ενός αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ, που αποτελείται από διασυνδεδεμένα εθνικά συστήματα ΤΠ, για τη διαβίβαση πράξεων και παραγγελιών μεταξύ κρατών μελών.

Η επίδοση ή κοινοποίηση πράξεων, δυνάμει των νέων κανόνων, μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά και απευθείας προς αποδέκτη με γνωστή διεύθυνση σε άλλο κράτος μέλος, με πρότερη ρητή συγκατάθεσή τους. Η επίδοση ή κοινοποίηση μπορεί να πραγματοποιείται μέσω εγκεκριμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών συστημένης παράδοσης ή, υπό πρόσθετους όρους, μέσω e-mail.

Οι νέοι κανόνες προωθούν επίσης τη χρήση βιντεοδιάσκεψης ή άλλης τεχνολογίας εξ αποστάσεως επικοινωνίας κατά τη διεξαγωγή αποδείξεων, όπερ σημαίνει ακρόαση ενός μάρτυρα, μέρους ή εμπειρογνώμονα που βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος.

Οι εκσυγχρονισμένοι κανονισμοί αποσκοπούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας των διασυνοριακών δικαστικών διαδικασιώνSource/ Author:Δείτε περισσότερα εδώ.
LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom