Έναρξη της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

September 29, 2020: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Έναρξη της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Επίσημη ανάληψη καθηκόντων ενώπιον του Δικαστηρίου από την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα και τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς

Με κοινή συμφωνία της 16ης Οκτωβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διόρισαν την Laura Codruţa Kövesi πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα. Επίσης, με απόφαση της 27ης Ιουλίου 2020, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διόρισε τους πρώτους Ευρωπαίους Εισαγγελείς.

Για να δοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας στην επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, πραγματοποιήθηκε σχετική τελετή σήμερα, στις 11:00 π.μ., στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη διάρκεια της τελετής αυτής, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας και οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς ανέλαβαν επισήμως τη δέσμευση να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το λειτούργημά τους. Ο Koen Lenaerts, Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Laura Codruţa Kövesi εκφώνησαν ομιλίες για την περίσταση.

Ειδικότερα, ανέλαβαν επισήμως καθήκοντα η Laura Codruţa Kövesi (RO), ο Frédéric Baab (FR), ο Cătălin-Laurențiu Borcoman (RO), ο Jaka Brezigar (SI), ο Danilo Ceccarelli (IT), ο Gatis Doniks (LV), η Yvonne Farrugia (MT), η Teodora Georgieva (BG), η Daniëlle Goudriaan (NL), ο José Eduardo Guerra (PT), ο Petr Klement (CZ), ο Tomas Krušna (LT), η Tamara Laptoš (HR), η Κατερίνα Λοΐζου (CY), η Ingrid Maschl-Clausen (AT), ο Juraj Novocký (SK), ο Andrés Ritter (DE), η Maria Concepción Sabadell Carnicero (ES), ο Gabriel Seixas (LU), η Kristel Siitam-Nyiri (EE), ο Harri Tiesmaa (FI), ο Yves Van Den Berge (BE) και ο Δημήτριος Ζημιανίτης (EL), με τα εξής λόγια:

«Αναλαμβάνω επισήμως την υποχρέωση να ασκώ τα καθήκοντά μου με πλήρη ανεξαρτησία, ενεργώντας προς το συμφέρον της Ένωσης συνολικά· να μη ζητώ και να μη λαμβάνω εντολές από οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα εκτός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Επίσης, δεσμεύομαι να τηρώ την υποχρέωση εμπιστευτικότητας όσον αφορά οποιεσδήποτε πληροφορίες κατέχει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.»

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ανεξάρτητο όργανο της Ένωσης, αρμόδιο για την έρευνα, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (παραδείγματος χάριν, απάτης, διαφθοράς, διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ για ποσά άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ). Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διενεργεί έρευνες και πράξεις σχετικές με την ποινική δίωξη και ασκεί εισαγγελικά καθήκοντα ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων των κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Επί του παρόντος συμμετέχουν στην ενισχυμένη αυτή συνεργασία 22 κράτη μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία)

Επί του παρόντος συμμετέχουν στην ενισχυμένη αυτή συνεργασία 22 κράτη μέληSource/ Author: curia.europa.eu
LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom