Ανομοιόμορφη η πρόοδος της ψηφιοποίησης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

September 24, 2020: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Ανομοιόμορφη η πρόοδος της ψηφιοποίησης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Η Ευρώπη δεν αξιοποιεί στο έπακρο τις τεχνολογίες αιχμής για να καινοτομήσει και να παραμείνει ανταγωνιστική. Το 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε την πρωτοβουλία για την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με σκοπό να δώσει ώθηση στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων της ΕΕ. Παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές, η πρόοδος της πρωτοβουλίας στα διάφορα κράτη μέλη είναι ανομοιόμορφη, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ορισμένες χώρες εξακολουθούν να μην έχουν εθνικές στρατηγικές ψηφιοποίησης ή να μην έχουν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως στη συγκρότηση κόμβων ψηφιακής καινοτομίας (ΚΨΚ).

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της βιομηχανίας (ή «ψηφιοποίηση») δεν περιορίζεται στην απόκτηση νέου εξοπλισμού και συστημάτων ΤΠ. Περιλαμβάνει τη χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες για επανεξέταση όλων των πτυχών των επιχειρηματικών διαδικασιών. Η ψηφιοποίηση των βιομηχανιών της ΕΕ έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, αλλά με διαφορετικούς ρυθμούς ανά χώρα, περιφέρεια και τομέα. Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται επίσης μεταξύ, αφενός, των μεγάλων και, αφετέρου, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

«Για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στον παγκόσμιο χάρτη, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποδεχθούν με θέρμη τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ψηφιοποίηση στην ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει έσοδα ύψους άνω των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο», δήλωσε η Iliana Ivanova, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδια για τον συγκεκριμένο έλεγχο. «Μέχρι στιγμής, η πρόοδος στα διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι ομοιόμορφη. Για την επιτυχή έκβαση της πρωτοβουλίας για την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χρειάζεται συνεχής δέσμευση από την πλευρά όλων των ενδιαφερομένων μερών – ΕΕ, κυβερνήσεων και επιχειρήσεων.»

Για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στον παγκόσμιο χάρτη, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποδεχθούν με θέρμη τον ψηφιακό μετασχηματισμό



Source/ Author:www.eca.europa.eu
LATEST POSTS
  • ethemis

    Επανυποβολή αιτήσεων για τον Ειδικό Διανεμητικό Λογαριασμό Νέων Δικηγόρων

    Σας γνωρίζουμε ότι με το Ν. 2915/01 άρθρο 33 παρ. 2 θεσπίστηκε ο Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός για τους Nέους Δικηγόρους με πόρο το 1% από το παρακρατούμενο ποσοστό του 12% της προεισπραττόμενης αμοιβής των δικαστηρίων, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 του Ν. 3226/2004. Στη συνέχεια με το Ν.4194/13, άρθρο 62, παρ. 2 (ΦΕΚ Α΄208) ο παραπάνω πόρος, ορίστηκε σε ποσοστό 25% στο ποσό παρακράτησης υπέρ ΔΣΑ των γραμματίων προκαταβολής εισφορών. Με το Ν.3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 15%.

  • ethemis

    Εξέταση ρυθμίσεων σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων».

    Αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις των άρθρων 63- 69 περί σύστασης Εθνικού Μητρώου Παροχών και Ενισχύσεων η Αρχή καλεί το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να επανεξετάσει την αναγκαιότητα και να δικαιολογήσει την αυθυπαρξία του σχεδιαζόμενου Μητρώου με ονομαστικά στοιχείων δικαιούχων – φυσικών προσώπων και τους αποδιδόμενους ρόλους, των υπευθύνων επεξεργασίας και εκτελούσας την επεξεργασία στους εμπλεκόμενους φορείς, σε σχέση με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν.

  • ethemis

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΔΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Το ΔΣ του ΔΣΑ κατά τη συνεδρίασή του στις 2.7.2025 αφού έλαβε υπόψη του τις διατάξεις του υπό δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του ΚΠολΔ αποφάσισε να υιοθετήσει τις από 30.6.2025 θέσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (βλ. http://www.dsa.gr/node/484101/edit).




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom