ΣτΠ: Απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο Δήμο Νέας Σμύρνης

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ / September 22, 2020: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

NewsRoom eΘέμις


ethemis

ΣτΠ: Απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο Δήμο Νέας Σμύρνης

Πολίτης προσέφυγε στον Συνήγορο για την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας που είχε εγκατασταθεί αυθαίρετα και λειτουργούσε παράνομα, στην ταράτσα πολυκατοικίας στη Νέα Σμύρνη.

Το 2005, διαπίστωσε μαζί με τους υπολοίπους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων της οικοδομής, ότι λειτουργούσαν ήδη τρεις κεραίες, και μολονότι, μετά από καταγγελία τους, εκδόθηκε από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία απόφαση αποξήλωσης, απομακρύνθηκαν μεν οι δύο κεραίες, αλλά παρέμενε σε λειτουργία η τελευταία, που αποτέλεσε το αντικείμενο της αναφοράς προς την Αρχή.

Σύµφωνα µε το προϊσχύσαν θεσμικό πλαίσιο, µία κεραία ήταν νόµιµη εάν, µεταξύ άλλων, είχε χορηγηθεί άδεια κατασκευής από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων (ΕΕΤΤ), είχαν εγκριθεί οι δοµικές κατασκευές από την αρμόδια Υπηρεσία ∆όµησης (Υ∆ΟΜ) και υπήρχαν περιβαλλοντικοί όροι. Η ΕΕΤΤ ανακαλούσε την άδεια κατασκευής, υπό τις προϋποθέσεις του κανονισµού αδειών κατασκευών κεραιών, καθώς και όταν υπήρχε έγγραφη ειδοποίηση αρµόδιας υπηρεσίας ότι η εγκατάσταση κεραίας παραβιάζει την κείµενη νοµοθεσία. Εάν επρόκειτο για αυθαίρετες κατασκευές, η Υ∆ΟΜ όφειλε να αποστείλει την έκθεση αυθαιρέτου για εκτέλεση της κατεδάφισης στην οικεία Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση. Κρίσιµο ζήτηµα ήταν η παράνοµη ηλεκτροδότηση των κεραιών, της οποίας ο έλεγχος γινόταν από τις αρµόδιες υπηρεσίες των ∆ιευθύνσεων Ανάπτυξης των Περιφερειών.

Με το ν.4635/2019 (όπως τροποποιήθηκε με το ν.4674/2020), παρατείνεται η δυνατότητα υπαγωγής των προϋφιστάμενων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο νέο καθεστώς αδειοδότησης, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε ενημέρωση από την ΥΔΟΜ Αργυρουπόλεως - Ελληνικού, που υποστηρίζει διοικητικά το Δήμο Ν.Σμύρνης, ο οποίος δεν διαθέτει πολεοδομική υπηρεσία, σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας αυθαιρέτων αναφορικά με τη συγκεκριμένη κεραία. Επίσης, διερεύνησε το θέμα της καταγγελίας για την παράνομη ηλεκτροδότηση της κεραίας από την παροχή του ιδιοκτήτη που εκμίσθωνε το δώμα της πολυκατοικίας στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Μετά τις επισημάνσεις της Αρχής, η ΕΕΤΤ προχώρησε σε ανάκληση της άδειας κατασκευής της συγκεκριμένης κεραίας και εν συνεχεία, η ΥΔΟΜ ανακάλεσε την παλαιά έγκριση εγκατάστασης δομικών κατασκευών, για να ακολουθήσει η διενέργεια αυτοψίας και η διαπίστωση δύο κεραιών που κρίθηκαν αυθαίρετες και κατεδαφιστέες.

Ο Συνήγορος, αφού διαπίστωσε την παραμονή της κεραίας, παρά τις αποφάσεις και τις αυτοψίες των εμπλεκομένων υπηρεσιών, ζήτησε να ενημερωθεί για τυχόν κατάθεση από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, της προβλεπόμενης αίτησης υπαγωγής στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Τελικά, η επίμαχη κεραία απομακρύνθηκε από την ίδια την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Πληροφορίες: 213 1306600

 

Συνήγορος Του ΠολίτηSource/ Author: synigoros.gr

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom