Ούζο, φέτα και άλλα ελληνικά προϊόντα, στον κατάλογο της ΕΕ που θα προστατευτούν στην Κίνα

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ September 16, 2020: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Ούζο, φέτα και άλλα ελληνικά προϊόντα, στον κατάλογο της ΕΕ που θα προστατευτούν στην Κίνα

H ΕΕ και η Κίνα υπέγραψαν διμερή συμφωνία προστασίας 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και 100 κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον σφετερισμό και τις απομιμήσεις. Η συμφωνία αυτή, που αρχικά συνήφθη τον Νοέμβριο του 2019, αναμένεται να αποφέρει αμοιβαία εμπορικά οφέλη, καθώς και να βοηθήσει τους καταναλωτές των δύο μερών να ανακαλύψουν εγγυημένα και ποιοτικά προϊόντα. Αντικατοπτρίζει τη βούληση της ΕΕ και της Κίνας να υλοποιήσουν τη δέσμευση που είχαν αναλάβει σε προηγούμενες συνόδους κορυφής ΕΕ-Κίνας και να τηρήσουν τους διεθνείς κανόνες ως βάση για τις εμπορικές σχέσεις.

Η κινεζική αγορά έχει υψηλό δυναμικό ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά. Το 2019, η Κίνα αποτελούσε τον τρίτο σημαντικότερο προορισμό για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ, με ποσό που ανήλθε σε 14,5 δισ. €. Είναι επίσης ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις εξαγωγές ενωσιακών προϊόντων που φέρουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των αγροαδιατροφικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών, και αντιπροσωπεύουν ποσοστό 9 % σε αξία. Επιπλέον, χάρη στην εν λόγω συμφωνία οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορέσουν να ανακαλύψουν γνήσια ιδιότυπα προϊόντα της Κίνας.

Ο κατάλογος της ΕΕ με τις γεωγραφικές ενδείξεις που θα προστατευτούν στην Κίνα περιλαμβάνει εμβληματικά προϊόντα, όπως Cava, Champagne, Φέτα, Irish whiskey, Münchener Bier, Ούζο, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma και Queso Manchego. Όσον αφορά τα κινεζικά προϊόντα που φέρουν γεωγραφική ένδειξη, ο κατάλογος περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τις ονομασίες Pixian Dou Ban (πάστα φασολιών Pixian), Anji Bai Cha (λευκό τσάι Anji), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin) και Anqiu Da Jiang (πιπερόριζα Anqiu).

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμφωνία θα εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο. Η συμφωνία αναμένεται ότι θα αρχίσει να ισχύει στις αρχές του 2021.

Εντός τεσσάρων ετών από την έναρξη ισχύος της, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει 175 επιπλέον ονομασίες γεωγραφικών ενδείξεων και από τα δύο μέρη. Οι ονομασίες αυτές θα πρέπει να υποβληθούν στην ίδια διαδικασία έγκρισης με τις 100 ονομασίες που ήδη καλύπτονται από τη συμφωνία (δηλαδή αξιολόγηση και δημοσίευση για παρατηρήσεις).

 

Η κινεζική αγορά έχει υψηλό δυναμικό ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά.



Source/ Author:ec,europa.eu

LATEST POSTS
  • ethemis

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το clawback – Απευθύνθηκε σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο Αθηνών

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το clawback – Απευθύνθηκε σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο Αθηνών Μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο ΙΣΑ ετοιμάζει προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο.

  • ethemis

    Μέσω του gov.gr οι πολίτες υποβάλλουν αίτηση για αποβίβαση οχημάτων στην Ύδρα – Διαθέσιμη υπηρεσία και για υποβολή καταγγελιών

    Διαθέσιμες μέσω του gov.gr είναι πλέον τρεις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, που διευκολύνουν τους πολίτες και ενισχύουν τη διαφάνεια στην εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος κυκλοφορίας οχημάτων στην Ύδρα. Συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν: Να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για την έγκριση αποβίβασης και προσωρινής παραμονής μηχανημάτων έργου στο νησί. Να ελέγξουν εάν ένα όχημα που κυκλοφορεί στο νησί διαθέτει την απαραίτητη έγκριση, μέσα από ανοικτά δεδομένα. Να καταγγείλουν οχήματα για μη εγκεκριμένη κυκλοφορία στις αρμόδιες αρχές. Οι υπηρεσίες αυτές συμβάλλουν στην προστασία του ιδιαίτερου μνημειακού χαρακτήρα της Ύδρας, εξασφαλίζοντας ότι η κυκλοφορία οχημάτων και ειδικότερα μηχανημάτων έργου πραγματοποιείται αποκλειστικά κατόπιν της προβλεπόμενης έγκρισης. Επιπλέον, καλλιεργούν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στον έλεγχο της νομιμότητας με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες.

  • ethemis

    Ο ΔΣΑ ζητά να συνεχισθεί το καθεστώς διεθνούς προστασίας για τον Τούρκο δικηγόρο Günay Dağ

    Ο Günay Dağ, δικηγόρος στο Λαϊκό Νομικό Γραφείο (HHB) και μέλος της Ένωσης Προοδευτικών Δικηγόρων (ÇHD) στην Τουρκία, που βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2020 ως αιτών άσυλο λόγω της δράσης του στην πατρίδα του για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, ξεκίνησε από τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 απεργία πείνας εξαιτίας της ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας που του είχε χορηγηθεί.





ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom