Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

ΔΙΕΘΝΗ/ September 15, 2020: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

 

Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών: Η Επιτροπή προτείνει προσωρινή νομοθεσία προκειμένου οι υπηρεσίες επικοινωνιών να συνεχίσουν να εντοπίζουν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει έναν προσωρινό κανονισμό  που θα δώσει στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτυακής επικοινωνίας τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εντοπίζουν και να καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και να αφαιρούν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Το προσωρινό αυτό μέτρο είναι αναγκαίο διότι με την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών από την 21η Δεκεμβρίου 2020, ορισμένες διαδικτυακές υπηρεσίες επικοινωνίας, όπως οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ανταλλαγής μηνυμάτων, θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Η εν λόγω οδηγία δεν περιέχει ρητή νομική βάση για την εθελοντική επεξεργασία περιεχομένου ή δεδομένων κίνησης για τον εντοπισμό περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και οι πάροχοι θα αναγκάζονταν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους, εκτός εάν τα κράτη μέλη θέσπιζαν ειδικά εθνικά μέτρα. Η σημερινή πρόταση θα επιτρέψει στις υπηρεσίες διαδικτυακής επικοινωνίας να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους για τον εντοπισμό της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.

Ο προτεινόμενος κανονισμός παρέχει εγγυήσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων. Το πεδίο εφαρμογής του είναι στενό και περιορίζεται στο να επιτρέπει τη συνέχιση των σημερινών εθελοντικών δραστηριοτήτων, με την επιφύλαξη του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων, ενώ η επεξεργασία των δεδομένων θα περιορίζεται στο αναγκαίο μέτρο για τον εντοπισμό και την αναφορά ύποπτων περιστατικών.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή νομοθεσία αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η στρατηγική μας για την Ένωση Ασφάλειας συνδέει την πραγματικότητα εντός και εκτός διαδικτύου για να προστατεύσει τους Ευρωπαίους από το έγκλημα. Η προστασία των παιδιών μας από τα εγκλήματα αυτά αποτελεί προτεραιότητα της εν λόγω στρατηγικής».

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, δήλωσε: «Όπως δεν θα αφήναμε τα παιδιά μόνα τους σε σκοτεινά δρομάκια, δεν μπορούμε να τα αφήσουμε εκτεθειμένα στους εκμεταλλευτές που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Χρειαζόμαστε ένα αναλογικό νομικό πλαίσιο και αξιόπιστες τεχνολογίες για την αποτελεσματική καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις αξίες μας».

Η κ. Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, προσέθεσε: «Η διαδικτυακή ανταλλαγή υλικού που απεικονίζει κακοποίηση παιδιών θέτει σε κίνηση ένα φαύλο κύκλο εγκληματικών πράξεων. Με τη σημερινή πρόταση διασφαλίζεται η δυνατότητα των παρόχων διαδικτυακών επικοινωνιών να συνεχίσουν τις σημερινές εθελοντικές τους προσπάθειες να αναφέρουν τέτοια περιστατικά υπεύθυνα».

Οι εθελοντικές αυτές δραστηριότητες είναι καθοριστικής σημασίας για τον εντοπισμό και τη διάσωση των θυμάτων, για τη μείωση της περαιτέρω διάδοσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και συμβάλλουν στον εντοπισμό και την έρευνα των δραστών, καθώς και στην πρόληψη αδικημάτων. Τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν την πρόταση. Θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Οι εθελοντικές αυτές δραστηριότητες είναι καθοριστικής σημασίας για τον εντοπισμό και τη διάσωση των θυμάτων



Source/ Author:ec.europa.eu

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom