Δημοσιεύθηκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έλλειμμα Φ.Π.Α

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ September 15, 2020: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Δημοσιεύθηκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έλλειμμα Φ.Π.Α

ΕΔΡΑ JEAN MONNET ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΑΤΟΧΟΣ ΕΔΡΑΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΒΒΑΙΔΟΥ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ | 14/9/2020 

Δημοσιεύθηκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έλλειμμα Φ.Π.Α. (VAT GAP).

Η ετήσια έκθεση για το έλλειμμα ΦΠΑ μετρά την αποτελεσματικότητα των μέτρων επιβολής και συμμόρφωσης στον τομέα του ΦΠΑ σε κάθε κράτος μέλος. Παρέχει μια εκτίμηση της απώλειας εσόδων λόγω απάτης, φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, χρεοκοπιών, πτωχεύσεων και εσφαλμένων υπολογισμών.

Το έλλειμμα ΦΠΑ αφορά τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη, δεδομένου ότι ο ΦΠΑ συμβάλλει σημαντικά τόσο στον προϋπολογισμό της ΕΕ όσο και στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Η μελέτη εφαρμόζει μεθοδολογία «εκ των άνω προς τα κάτω», χρησιμοποιώντας στοιχεία των εθνικών λογαριασμών για την εκτίμηση των ελλειμμάτων ΦΠΑ. Η φετινή έκδοση περιλαμβάνει αξιοσημείωτες προσθήκες, όπως μια 20ετή αναδρομή, μια βελτιωμένη οικονομετρική ανάλυση των καθοριστικών παραγόντων του ελλείμματος ΦΠΑ και μια προβολή των δυνητικών επιπτώσεων της ύφεσης λόγω του κορωνοϊού στην εξέλιξη του ελλείμματος ΦΠΑ.

Το 2018 οι χώρες της ΕΕ απώλεσαν έσοδα ύψους 140 δισ. ευρώ από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν και παραμένει εξαιρετικά υψηλό, το συνολικό «έλλειμμα ΦΠΑ» —δηλαδή η διαφορά μεταξύ των εσόδων που αναμένουν να εισπράξουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και των εσόδων που όντως εισπράττουν— έχει βελτιωθεί οριακά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τα στοιχεία για το 2020 προβλέπουν αντιστροφή της τάσης αυτής, με πιθανή απώλεια 164 δισ. ευρώ το 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία.

Σε ονομαστικούς όρους, το συνολικό έλλειμμα ΦΠΑ της ΕΕ μειώθηκε ελαφρά, κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ, σε 140,04 δισ. ευρώ το 2018, υποχωρώντας από μείωση κατά 2,9 δισ. ευρώ το 2017. Αυτή η πτωτική τάση αναμενόταν να συνεχιστεί για ένα ακόμη έτος, αν και η πανδημία του κορωνοϊού είναι πιθανό να αναστρέψει τη θετική τάση.

Το σημαντικό έλλειμμα ΦΠΑ για το 2018, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για το 2020 —που θα επηρεαστούν από την πανδημία του κορωνοϊού— αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τον ΦΠΑ, ώστε να τεθεί τέρμα στην απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, και για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για την προώθηση της είσπραξης του ΦΠΑ με παράλληλη προστασία των νομοταγών επιχειρήσεων. Η πρόσφατη δέσμη μέτρων της Επιτροπής για δίκαιη και απλουστευμένη φορολογία (Ιούλιος 2020) περιγράφει επίσης ορισμένα επικείμενα μέτρα στον τομέα αυτό.

Κύρια αποτελέσματα στα κράτη μέλη Όπως και το 2017, η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο εθνικό έλλειμμα ΦΠΑ έχοντας απωλέσει το 33,8 % των εσόδων της από τον ΦΠΑ το 2018, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (30,1 %) και τη Λιθουανία (25,9 %). Τα μικρότερα ελλείμματα ΦΠΑ σημειώθηκαν στη Σουηδία (0,7 %), την Κροατία (3,5 %) και τη Φινλανδία (3,6 %). Σε απόλυτες τιμές, τα υψηλότερα ελλείμματα ΦΠΑ καταγράφηκαν στην Ιταλία (35,4 δισ. ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (23,5 δισ. ευρώ) και τη Γερμανία (22 δισ. ευρώ).

Οι επιμέρους επιδόσεις ανά κράτος μέλος εξακολουθούν να διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό. Συνολικά, το 2018 τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ-28 κατέγραψαν έλλειμμα πάνω από τη διάμεση τιμή του 9,2 %, αν και σε 21 χώρες καταγράφηκαν μειώσεις σε σύγκριση με το 2017, κυρίως στην Ουγγαρία (- 5,1 %), τη Λετονία (-4,4 %) και την Πολωνία (-4,3 %). Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στο Λουξεμβούργο (+ 2,5 %), ακολουθούμενη από οριακές αυξήσεις στη Λιθουανία (+ 0,8 %) και στην Αυστρία (+ 0,5 %).

Ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε σχετικά: «Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι οι προσπάθειες για την εξάλειψη των δυνατοτήτων απάτης και φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ σημειώνουν σταδιακή πρόοδο, αλλά και ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να ενταθούν πολύ περισσότερο. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει μεταβάλει άρδην τις οικονομικές προοπτικές της ΕΕ και αναμένεται να καταφέρει επίσης σοβαρό πλήγμα στα έσοδα από τον ΦΠΑ. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι χώρες της ΕΕ απλώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποστούν τέτοιες απώλειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει με ανανεωμένη αποφασιστικότητα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για πάταξη της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, απλουστεύοντας παράλληλα τις διαδικασίες και βελτιώνοντας τη διασυνοριακή συνεργασία».

**Επικοινωνία: **

Κατερίνα Σαββαΐδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Κάτοχος της Έδρας, ADIT

Βασιλική Αθανασάκη, Διδάκτωρ Δημοσίου και Φορολογικού Δικαίου, ADIT, Ερευνήτρια της Έδρας

E-mail:jeanmonnetchair.eutaxpolicy@gmail.com

Website:https://jean-monnet-chair-eu-tax-policy-administration.webnode.gr/

Για να λαμβάνετε e-mails σχετικά με αυτό το θέμα, παρακαλώ όπως αποστείλετε ένα email με τη λέξη “Subscribe” στο πεδίο του θέματος.

 

Το 2018 οι χώρες της ΕΕ απώλεσαν έσοδα ύψους 140 δισ. ευρώ από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Source/ Author:TAX FLASH / Download PDF

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom