ΣτΠ: Παράνομη λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον Δήμο Χανίων

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ / September 10, 2020: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

NewsRoom eΘέμις


ethemis

ΣτΠ: Παράνομη λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον Δήμο Χανίων

Συνήγορος του Πολίτη

Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Παράνομη λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον Δήμο Χανίων

Ο Συνήγορος του Πολίτη κλήθηκε να διαμεσολαβήσει κατόπιν διαμαρτυρίας πολιτών για τη λειτουργία παράνομου καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον Δήμο Χανίων. Κατά την έναρξη της διερεύνησης της υπόθεσης, η εν λόγω εγκατάσταση φιλοξενούσε περί τα 160 σκυλιά.

Η Ανεξάρτητη Αρχή απηύθυνε έγγραφα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και ενέργειες. Έτσι ενημερώθηκε ότι το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών του Δήμου Χανίων είχε ήδη καταγράψει τις αυθαίρετες κατασκευές του επίμαχου καταφυγίου και είχε παραπέμψει τον φάκελο της υπόθεσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τις περαιτέρω ενέργειες κατεδάφισης.

Ακολούθως, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΟ) Π.Ε. Χανίων, σε συνεργασία με την Αστυνομία, προέβη σε έλεγχο στον χώρο του καταφυγίου. Διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις και κατασχέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα. Τα σχετικά έγγραφα κοινοποιήθηκαν στην Εισαγγελία Χανίων. Σε απάντηση του Τμήματος Κτηνιατρικής προς τα έγγραφα του Συνηγόρου αναφέρθηκε ότι η σφράγιση του καταφυγίου, επί του παρόντος, κρινόταν αδύνατη τόσο λόγω έλλειψης σχετικής αρμοδιότητας από την εν λόγω Διεύθυνση όσο και λόγω πρακτικών ζητημάτων, καθώς η απελευθέρωση των ζώων που εξακολουθούν να βρίσκονται εντός αυτού θα εγκυμονούσε κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, αλλά και για τα ίδια τα ζώα. Επίσης, το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων του ΥΠΑΑΤ ζήτησε από τον Δήμο Χανίων την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων, κατάλληλης δυναμικότητας και μεταξύ άλλων, πρότεινε την ενεργοποίηση των πολιτών και των φιλοζωικών σωματείων, ώστε να υιοθετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα.

Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου ΠΕ Χανίων πραγματοποίησε αυτοψίες στους χώρους του καταφυγίου χωρίς να καταγραφούν υγειονομικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, η Αρχή ενημερώθηκε ότι δεν διαπιστώθηκε ροή ακαθάρτων στο παρακείμενο ρέμα, ενώ η εγκατάσταση διέθετε απορροφητικό σύστημα για τη διάθεση των λυμάτων-υγρών αποβλήτων. Τα στερεά απόβλητα, κατά δήλωση των εμπλεκόμενων, απομακρύνονταν, αφιλοκερδώς, από συγκεκριμένη εταιρεία.

Κατόπιν των ενεργειών που έλαβαν χώρα, ο Δήμος Χανίων ενημέρωσε ότι υπάρχει μια μείωση της τάξης του 30% στα αδέσποτα ζώα που διαβιούν εντός του καταφυγίου, κυρίως λόγω υιοθεσιών, ενώ αποφάσισε τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων, σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου στο εν λόγω πρόγραμμα και εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος να υποβάλει την αίτηση χρηματοδότησης.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κατόπιν νέου εγγράφου της ΔΑΟ της Π.Ε. Χανίων, εισηγήθηκε τη σφράγιση του παράνομου καταφυγίου και ζήτησε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων να θέσει προθεσμία προκειμένου η εκκένωση να μην προξενήσει προβλήματα στα ζώα, αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Πληροφορίες: 213 130 6600

Έγγραφα Συνηγόρου 

Ανταπόκριση της Διοίκησης 

Σφράγιση παράνομου καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον Δήμο Χανίων μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.Source/ Author: synigoros.gr

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom