Παράταση της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου του ασύλου ζητά η ΕΕΔΑ

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ October 21, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Παράταση της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου του ασύλου ζητά η ΕΕΔΑ

Επιστολή της Εθνικής Επιτροπής προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Την παράταση του χρόνου διαβούλευσης επί του σχεδίου νόμου «Περί Διεθνούς Προστασίας» ζητά η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) με επιστολή της προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή της ΕΕΔΑ, η νομοθετική αποκατάσταση των προβλημάτων της παροχής διεθνούς προστασίας, με γνώμονα τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα και είναι προς το συμφέρον της Πολιτείας η ρύθμιση αυτή να αποτελεί προϊόν ουσιαστικής συζήτησης επί των επιμέρους θεμάτων. Σε αυτή την εύλογη απαίτηση, ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται η θέση σε δημόσια διαβούλευση εντός μόλις τεσσάρων εργασίμων ημερών της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η ΕΕΔΑ ζητά από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δεδομένης της σπουδαιότητας των υπό ρύθμιση ζητημάτων, την παράταση του χρόνου διαβούλευσης, προκειμένου τόσο η Εθνική Επιτροπή όσο και η Κοινωνία των Πολιτών να έχουν την ουσιαστική δυνατότητα μελέτης και σχολιασμού του σχεδίου νόμου και να έχει η υπό εξέλιξη διαβούλευση ουσιαστικό και όχι προσχηματικό χαρακτήρα.

Η επιστολή της ΕΕΔΑ:

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2019

Α.Π. 349

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου ως του ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η EEΔA έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με το ζήτημα της διεθνούς προστασίας, αναδεικνύοντας θεσμικές ελλείψεις και οργανωτικές ανεπάρκειες, αλλά και διατυπώνοντας συγκεκριμένες συστάσεις προς την Ελληνική Πολιτεία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Επιπλέον, η ΕΕΔΑ έχει επανειλημμένα στηλιτεύσει περιπτώσεις κακής νομοθέτησης, οι οποίες καταλαμβάνουν και περιπτώσεις όπου ο χρόνος που καταλείπεται για διαβούλευση είναι ανεπαρκής.

Ασφαλώς, η νομοθετική αποκατάσταση των προβλημάτων της παροχής διεθνούς προστασίας, με γνώμονα τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα. Είναι, όμως, προς το συμφέρον της Πολιτείας η ρύθμιση αυτή να αποτελεί προϊόν ουσιαστικής συζήτησης επί των επιμέρους θεμάτων.

Η θέση σε δημόσια διαβούλευση εντός μόλις τεσσάρων εργάσιμων ημερών της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου σας υπό τον τίτλο: «Περί Διεθνούς Προστασίας, Διατάξεις για την αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών ή των ανιθαγενών ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, για ένα ενιαίο καθεστώς για τους πρόσφυγες ή για τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία και για το περιεχόμενο της παρεχόμενης προστασίας, ενοποίηση διατάξεων για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία, τη διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, αναδιάρθρωση δικαστικής προστασίας αιτούντων άσυλο και άλλες διατάξεις» καθώς και της αντίστοιχης αιτιολογικής έκθεσης, δεν ανταποκρίνεται σε αυτή την εύλογη απαίτηση.

Σε συνέχεια των παραπάνω, και δεδομένης της σπουδαιότητας των υπό ρύθμιση ζητημάτων, σας καλούμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου διαβούλευσης, προκειμένου τόσο η ΕΕΔΑ όσο και η Κοινωνία των Πολιτών να έχουν την ουσιαστική δυνατότητα μελέτης και σχολιασμού της σημαντικής νομοθετικής σας πρωτοβουλίας. Είμαστε σίγουροι πως ομονοούμε στο ότι η διαβούλευση πρέπει να έχει ουσιαστικό και όχι προσχηματικό χαρακτήρα.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι η ΕΕΔΑ θα στέκεται πάντοτε αρωγός της Ελληνικής Πολιτείας σε κάθε ζήτημα που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με τιμή, Μαρία Γαβουνέλη, Αν. Καθηγήτρια, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ

Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου



Source/ Author:nchr.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom