Δελτίο Τύπου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ September 20, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Δελτίο Τύπου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Δελτίο τύπου για την απόφαση σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής (09/2019).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας με έκπληξη έλαβε γνώση της από 19.9.2019 απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Μενδώνη με την οποία συγκροτείται νομοπαρασκευαστική επιτροπή για όλα τα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών που αναμένεται να επηρεάσουν ηθικά και οικονομικά τις ζωές πολλών δημιουργών και καλλιτεχνών και την εν γένει σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία στη χώρα μας.

Η σύσταση της ανωτέρω επιτροπής χωρίς καμία προγενέστερη συνεννόηση με τη Διεύθυνση ή/και Διοίκηση του ΟΠΙ, έρχεται σε αντίθεση με την διάταξη του άρθρου 69 του ν. 2121/1993 περί σύστασης του ΟΠΙ, όπου προβλέπεται ρητά ότι ο ΟΠΙ έχει «τη νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων» και του α. 2 του ΠΔ 311/1994 στο οποίο ορίζεται ότι στους σκοπούς του ΟΠΙ περιλαμβάνεται « Η νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής Ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, σε συνεργασία με το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του ΥΠΠΟ και το Γραφείο Νομοθετικού Συντονισμού του Υπουργείου Πολιτισμού».

Με την επίμαχη απόφαση δίνεται δυνατότητα στην επιτροπή να χρησιμοποιεί τις δομές και το προσωπικό του ΟΠΙ ανάλογα με τις ανάγκες της χωρίς την έγκριση και τη συνεννόηση με την Διευθύντρια του ΟΠΙ η οποία σύμφωνα με το ΠΔ 311/1994, όπως ισχύει, έχει την επιστημονική και διοικητική ευθύνη του ΟΠΙ και προΐσταται των υπηρεσιών του. Αξιοσημείωτο εξάλλου είναι ότι η στελέχωση της επιτροπής έγινε με επιλεκτικό διορισμό συγκεκριμένων μόνο μελών του τμήματος νομοθετικού συντονισμού του ΟΠΙ και με αγνόηση των πλέον γνωστών στο χώρο καθηγητών και καθηγητριών δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τα ανωτέρω έλαβαν χώρα σε μια εποχή που ο ΟΠΙ έχει μετά την ψήφιση του ν. 4481/2017 αυξημένες ελεγκτικές αρμοδιότητες επί των εποπτευόμενων οργανισμών συλλογικής διαχείρισης τις οποίες ξεκίνησε να ασκεί με την παρούσα διοίκηση του, πλήθος υπό εξέταση σχετικών καταγγελιών, υπό εξέλιξη διαμεσολαβητικών ενεργειών, ενώ ήδη έχουν υποβληθεί στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού πλήρως επεξεργασμένες νομοθετικές προτάσεις.

Με βάση τα ανωτέρω, η διαδικασία σύστασης και η λειτουργία της συγκεκριμένης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής θεωρούμε ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αρμοδιοτήτων του ΟΠΙ, της ιστορίας και της λειτουργίας του, οδηγεί σε εν τοις πράγμασι παράκαμψη του θεσμικού του ρόλου, σε ματαίωση μιας βασικής αποστολής του, σε δυσλειτουργία και απαξίωσή του , αντιβαίνει στην ισχύουσα νομοθεσία και δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον της πνευματικής ιδιοκτησίας στη χώρα μας.

Ο ΟΠΙ από την ίδρυσή του υπήρξε θεματοφύλακας της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και συνεπικουρούσε την εκάστοτε πολιτική ηγεσία στην άσκηση της δημόσιας εξουσίας στα ζητήματα αυτά.

Η τρέχουσα Διοίκηση και Διεύθυνση του ΟΠΙ παραμένουν σταθερές σε αυτόν τον προσανατολισμό.




Source/ Author:opi.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom