Εισπρακτικές εταιρείες. Νομοθετική πρωτοβουλία για τους κανόνες λειτουργίας

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ September 19, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Εισπρακτικές εταιρείες. Νομοθετική πρωτοβουλία για τους κανόνες λειτουργίας

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε απάντηση σχετικής ερώτησης για τις εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών ανέφερε τα εξής:

Το θέμα είναι σημαντικό και αφορά την καθημερινότητα των πολιτών

Το 2012 ετέθη ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κατόπιν –τότε- καταγγελιών πολιτών για την εμπλοκή δικηγορικών γραφείων και τη μετατροπή τους σε εισπρακτικές εταιρείες.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με ομόφωνη γνωμοδότησή του κατέληξε ότι οι δικηγόροι και τα δικηγορικά γραφεία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής ασκήσεως του ν. 3758/2009.

Οφείλω, δε, να σας πω ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης δεν μπορεί και να παρέμβει, διότι, όπως καλώς γνωρίζετε, το ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν οι δικηγόροι καθορίζεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και όχι από τον Υπουργό Ανάπτυξης, κατ’ αποκλειστικότητα και συνταγματικά. Άρα, για να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά στα θέματα που θίξατε, ειδικά για τους δικηγόρους και τις δικηγορικές εταιρείες, ο αρμόδιος Υπουργός είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Οφείλω να σας πω ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουν έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Γιατί όλα όσα αναφέρετε είναι πραγματικά περιστατικά. Συμβαίνουν, εγώ θα σας πω ότι συμβαίνουν και καταχρηστικά, ταλαιπωρούν και κόσμο, ο οποίος πράγματι δεν είναι στρατηγικός κακοπληρωτής, αλλά δεν έχει να πληρώσει. Ασφαλώς πλέον ως Κυβέρνηση, όχι ως Υπουργός Ανάπτυξης, σας λέω ότι μας απασχολεί και αναμένεται τέτοιου είδους πρωτοβουλία από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης για να ρυθμιστεί αυτό το γκρίζο σημείο που δυστυχώς από το 2009 και από το 2012 μέχρι σήμερα -2019- δεν έχει ρυθμιστεί.

Άρα, να αναμένετε σχετική πρωτοβουλία που θα βάζει κανόνες και ως προς τις δικηγορικές εταιρείες και τους δικηγόρους στο κομμάτι της προσπάθειας εισπράξεων των χρεών των δανειοληπτών».

Σχετικά:

Δικηγορικές – εισπρακτικές εταιρείες

Η συντριπτική πλειοψηφία των εισπρακτικών εταιρειών πλέον καλύπτονται από κάποιο Δικηγόρο ή Δικηγορική εταιρεία. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας καθιέρωσε κανόνες, τροποποιώντας τον Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγόρων.

Δείτε αναλυτικά τους κανόνες αυτούς και πόσες φορές επιτρέπεται να τηλεφωνούν στους οφειλέτες

Με τελεσίδικες Δικαστικές αποφάσεις, έχει κριθεί ότι τα επανειλημμένα τηλεφωνήματα από εισπρακτικές εταιρείες προς δανειολήπτες προσβάλουν την προσωπικότητα των οφειλετών, οι οποίοι για τον λόγο αυτό δικαιούνται αποζημίωσης

 

Εισπρακτικές εταιρείες. Παράνομη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων του οφειλέτη από τράπεζα

Η διαβίβαση προσωπικών δεδομένων από τράπεζα σε εισπρακτική εταιρία χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και συγκατάθεση του οφειλέτη είναι παράνομη.

Η συγκατάθεση του οφειλέτη πρέπει να εκφράζεται με τρόπο σαφή και με πλήρη επίγνωση, αφού προηγουμένως έχει ενημερωθεί από την τράπεζα για την διαβίβαση στην εισπρακτική εταιρεία των προσωπικών του δεδομένων (από σύμβαση χορήγησης πιστωτικής κάρτας).

Οι τυποποιημένοι όροι που απαντούν σε κάθε έντυπο σύμβασης και δεν αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης δεν αρκούν για να θεωρηθεί ότι υπάρχει συγκατάθεση του οφειλέτη (Απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ΜΠρΑθ 5825/2019)..




Source/ Author:minfin.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom