Απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε στην υπόθεση C-299/17 VG Media

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ September 12, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε στην υπόθεση C-299/17 VG Media

Η γερμανική διάταξη η οποία απαγορεύει να χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης «snippets» δημοσιευμάτων χωρίς την άδεια του εκδότη είναι ανεφάρμοστη ελλείψει προηγούμενης κοινοποίησής της στην Επιτροπή.

Ειδικότερα, πρόκειται για κανόνα σχετικό με υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας και, συνεπώς, για «τεχνικό κανόνα» του οποίου το σχέδιο πρέπει να κοινοποιηθεί στην Επιτροπή.

Η VG Media, γερμανική εταιρία συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, άσκησε ενώπιον του Landgericht Berlin (πρωτοβάθμιου περιφερειακού δικαστηρίου του Βερολίνου, Γερμανία) αγωγή αποζημίωσης κατά της Google λόγω προσβολής των συγγενικών δικαιωμάτων διαφόρων μελών της που είναι εκδότες Τύπου. Ισχυρίζεται ότι η Google χρησιμοποιεί, από 1ης Αυγούστου 2013, στη φερώνυμη μηχανή αναζήτησης και στον ιστότοπο αυτοματοποιημένης ενημέρωσης «Google News» «snippets» δημοσιευμάτων (σύντομα αποσπάσματα ή περιλήψεις κειμένων από άρθρα Τύπου, συνοδευόμενα ενδεχομένως από εικόνες) που προέρχονται από τα μέλη της VG Media, χωρίς να καταβάλλει αμοιβή ως αντιπαροχή.

Το Landgericht Berlin αμφιβάλλει κατά πόσον η VG Media έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί, έναντι της Google, τη σχετική γερμανική νομοθετική διάταξη, η οποία άρχισε να ισχύει από 1ης Αυγούστου 2013 και αποσκοπεί στην προστασία των εκδοτών Τύπου.

Η διάταξη αυτή απαγορεύει αποκλειστικώς στους εμπορικούς φορείς εκμετάλλευσης μηχανών αναζήτησης (και στους εμπορικούς φορείς παροχής υπηρεσιών οι οποίοι επεξεργάζονται με ανάλογο τρόπο περιεχόμενα) να θέτουν στη διάθεση του κοινού προϊόντα Τύπου ή μέρη τους, με εξαίρεση μεμονωμένες λέξεις ή πολύ σύντομα αποσπάσματα κειμένου.

Το Landgericht Berlin ερωτά αν μια τέτοια διάταξη συνιστά, κατά την έννοια της οδηγίας 98/34 για τα τεχνικά πρότυπα και τις προδιαγραφές 1 , «τεχνικό κανόνα» ο οποίος θα έπρεπε, για τον λόγο αυτό, να έχει κοινοποιηθεί στην Επιτροπή προκειμένου να μπορεί να προβληθεί έναντι ιδιωτών.

Με τη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο δίνει καταφατική απάντηση.

Μια διάταξη όπως η επίμαχη στην υπόθεση της κύριας δίκης αποτελεί κανόνα σχετικό με τις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας και είναι, ως εκ τούτου, «τεχνικός κανόνας». Πράγματι, η διάταξη αφορά ειδικά τις υπηρεσίες αυτές, αφού προκύπτει ότι βασικό αντικείμενο και σκοπός της ήταν η προστασία των εκδοτών Τύπου από τις προσβολές των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να θεωρήθηκε αναγκαία μόνον η προστασία κατά της συστηματικής προσβολής των έργων των εκδοτών στο διαδίκτυο από παρόχους υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας. Εφόσον ένας τέτοιος κανόνας αφορά ειδικά τις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας, επιβάλλεται η προηγούμενη κοινοποίηση του σχεδίου τεχνικού κανόνα στην Επιτροπή. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ιδιώτες μπορούν να επικαλεστούν ότι ο κανόνας αυτός είναι ανεφάρμοστος.

Δείτε την απόφαση εδώ 
Source/ Author:curia.europa.eu

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom