Στο τέλος Νοεμβρίου η τελική ψηφοφορία για την αναθεώρηση

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ September 06, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Στο τέλος Νοεμβρίου η τελική ψηφοφορία για την αναθεώρηση

Ο σχεδιασμός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, όσον αφορά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος, με προοπτική η καθοριστική ψηφοφορία να γίνει περί τα τέλη Νοεμβρίου, κυριαρχεί στην ατζέντα της εθνικής αντιπροσωπείας για το προσεχές διάστημα, με τη Βουλή, επίσης, να προετοιμάζεται και για την έναρξη, για πρώτη φορά στη νέα μετά τις εκλογές περίοδο, της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την κυβέρνηση.

Ως προς το φαινόμενο της ουσιαστικής ακύρωσης αυτής της διαδικασίας, ειδικώς τα τελευταία χρόνια, από μέλη της κυβέρνησης τα οποία επικαλούμενα «φόρτο εργασίας» ή γενικόλογο «κώλυμα» δεν προσέρχονταν να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών, σε συζήτηση που έγινε στη Διάσκεψη των Προέδρων επισημάνθηκε ότι απουσίες υπουργών πλέον θα γίνονται αποδεκτές μόνο σε περίπτωση συμμετοχής τους σε επίσημη κυβερνητική αποστολή εκτός Αθηνών. Δεδομένης της κυβερνητικής πρακτικής, ωστόσο, κατά το παρελθόν, λίγοι εκτιμούν ότι το άτυπο αυτό «μέτρο» που ετέθη στη Διάσκεψη των Προέδρων θα τηρηθεί. Στα αξιοσημείωτα, εξάλλου, ως προς το θέμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι ότι, όπως γνωστοποιήθηκε χθες, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει ο νέος κύκλος της «ώρας του πρωθυπουργού».

Επί των «διαδικαστικών», αλλά με ιδιαίτερη πολιτική σημασία, αναφέρεται πως σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με αντικείμενο την τοποθέτηση του κ. Αγγ. Μπίνη, για διετή θητεία στη θέση του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ενώ έως την προσεχή Τρίτη –εκτός απροόπτου– αναμένεται να ολοκληρωθεί η κύρωση από την Ολομέλεια της πράξεως νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) μέσω της οποίας από τα τέλη Ιουλίου επιχειρείται να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που προκάλεσαν στην Ανατολική Αττική οι πυρκαγιές του 2018. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου τέθηκε σε συζήτηση η συγκεκριμένη ΠΝΠ, εκτός των άλλων υπήρξαν και αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιος χειρίστηκε τα εν λόγω ζητήματα με διάθεση επικοινωνιακής αξιοποίησης και όχι ανταπόκρισης στις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας.

«Κενά μπορεί να υπήρξαν, αλλά το σύστημα Υγείας με ευθύνη του υπουργείου έκανε το καλύτερο δυνατό χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς διάθεση μικροκομματικής εκμετάλλευσης της αυτονόητης υποχρέωσης της πολιτείας να παρεμβαίνει», υποστήριξε κάποια στιγμή ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρ. Ξανθός, προκαλώντας την ενόχληση του Αθ. Μπούρα, βουλευτή Ν.Δ. της συγκεκριμένης περιφέρειας: «Το μόνο που θυμάμαι κι εγώ και ο κόσμος είναι εκείνο το σόου, της πρώτης βραδιάς κιόλας, που προσπάθησε να περάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε μεταξύ άλλων.

«Χωρίς να θέλω να μηδενίσω προσπάθειες, από τα 38 εκατ. του ειδικού λογαριασμού που δημιουργήθηκε, τα 31 εκατ. δεν αξιοποιήθηκαν, από τις 475 κατεδαφίσεις, οι οποίες ήταν ενώπιον των Αρχών, μόνο 61 προχώρησαν. Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης, εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440 και από 885 περιπτώσεις επισκευών προχώρησαν άδειες μόνο για 342. Δεν νομοθετήσαμε εν κενώ, ούτε για λόγους επικοινωνιακούς, αλλά για λόγους ουσιαστικούς, για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης.




Source/ Author:kathimerini.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom