Ένα νέο εργαλείο της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ May 23, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Ένα νέο εργαλείο της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ

Σύμφωνα με το από 15 Μαΐου 2019 δελτίο τύπου της ΕΕ, το νέο εργαλείο «Ανάλυση του Δικτύου Συναλλαγών» (TNA) θα επιτρέψει στις φορολογικές αρχές των κρατών μελών να ανταλλάσσουν ταχέως και να επεξεργάζονται από κοινού δεδομένα σχετικά με τις διασυνοριακές συναλλαγές και τον ΦΠΑ, με αποτέλεσμα τον πιο έγκαιρο εντοπισμό ύποπτων δικτύων ενδεχόμενης απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Όπως επισημαίνεται από την Επιτροπή, η δρομολόγηση του εργαλείου αυτού (TNA) έρχεται τη στιγμή που πρόσφατες έρευνες στα μέσα ενημέρωσης έφεραν ξανά στο φως το τεράστιο κόστος της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ για τα δημόσια οικονομικά, με εγκληματικές συμμορίες να αποκομίζουν κέρδη εις βάρος των έντιμων φορολογουμένων. Το νέο αυτό εργαλείο αποτελεί μέρος της διαρκούς προσπάθειας της Επιτροπής να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και θωρακισμένο έναντι της απάτης σύστημα ΦΠΑ.

Το εργαλείο TNA αναπτύχθηκε με τη στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής, και θα επιτρέψει την πολύ στενότερη συνεργασία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του δικτύου της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης («Eurofisc») όσον αφορά την από κοινού ανάλυση των πληροφοριών, έτσι ώστε η αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ να μπορεί να εντοπίζεται και να ανακόπτεται όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Θα προωθήσει τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εφοριακών των κρατών μελών, επιτρέποντας στους υπαλλήλους του Eurofisc να διασταυρώνουν τις πληροφορίες με τα ποινικά μητρώα, τις βάσεις δεδομένων και τα στοιχεία που κατέχουν η Ευρωπόλ και η OLAF, η ενωσιακή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, και να συντονίζουν τις διασυνοριακές έρευνες.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, κος Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε: «Το έγκλημα της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια οικονομικά μας σήμερα και η εξάλειψή του πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις της ΕΕ. Το νέο αυτό εργαλείο θα αυξήσει την ταχύτητα με την οποία οι αρχές μπορούν να αποκαλύπτουν μια παράνομη δραστηριότητα και να λαμβάνουν μέτρα. Ωστόσο, η πρόοδος αυτή δεν μειώνει την ανάγκη για βαθύτερη και ουσιαστικότερη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις σημαντικές εμπορικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται διασυνοριακά στην ΕΕ».

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή έχει ταχθεί σταθερά υπέρ της μεταρρύθμισης του συστήματος ΦΠΑ, προκειμένου να το καταστήσει πιο ανθεκτικό έναντι της απάτης. Έχει σημειωθεί πρόοδος με τη συμφωνία επί νέων κανόνων σχετικά με τον ΦΠΑ για τις διαδικτυακές πωλήσεις και πιο αποδοτικών κανόνων για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Ωστόσο, η πρόοδος ήταν αργή όσον αφορά τις προτάσεις της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός οριστικού χώρου ΦΠΑ στην ΕΕ, φιλικού προς τις επιχειρήσεις και περισσότερο θωρακισμένου έναντι της απάτης. Τον Οκτώβριο του 2017 προτάθηκε μια εκ βάθρων αναθεώρηση του ισχύοντος συστήματος.

Επικοινωνία:

Κατερίνα Σαββαΐδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Κάτοχος της Έδρας, ADIT

Βασιλική Αθανασάκη, Διδάκτωρ Δημοσίου και Φορολογικού Δικαίου, ADIT, Ερευνήτρια της Έδρας

E-mail: jeanmonnetchair.eutaxpolicy@gmail.com

Website: https://jean-monnet-chair-eu-tax-policy-administration.webnode.gr/

Για να λαμβάνετε e-mails σχετικά με αυτό το θέμα, παρακαλώ όπως αποστείλετε ένα email με τη λέξη “Subscribe” στο πεδίο του θέματος.

Το εργαλείο TNA αναπτύχθηκε με τη στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής, και θα επιτρέψει την πολύ στενότερη συνεργασία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του δικτύου της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης



Source/ Author:TAX FLASH / Download PDF

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom