ΕΚ: Νέοι κανονισμοί για τις εμπορικές πρακτικές των πλατφορμών προς τις επιχειρήσεις

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ April 18, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

NewsRoom eΘέμις


ethemis

ΕΚ: Νέοι κανονισμοί για τις εμπορικές πρακτικές των πλατφορμών προς τις επιχειρήσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες τον νέο κανονισμό για τις εμπορικές πρακτικές των πλατφορμών προς τις επιχειρήσεις ο οποίος έχει ως στόχο να θεσπίσει ένα δίκαιο, αξιόπιστο και βασιζόμενο στην καινοτομία περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τους εμπόρους κατά τη χρήση επιγραμμικών πλατφορμών.

18/04/2019

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς Άντρους Άνσιπ, η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα και η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκαμπριέλ χαιρέτισαν την έκβαση της ψηφοφορίας σε κοινή τους δήλωση:

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ευρύτατη στήριξη των νέων κανόνων σχετικά με τις εμπορικές πρακτικές των επιγραμμικών πλατφορμών από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως νομοθεσία με αντικείμενο τις προκλήσεις των επιχειρηματικών σχέσεων που αναπτύσσονται εντός της οικονομίας των επιγραμμικών πλατφορμών και, ως εκ τούτου, αποτελεί σημαντικό ορόσημο της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και θέτει τις βάσεις για μελλοντικές εξελίξεις. Αφενός, θα αυξήσει την εμπιστοσύνη, την προβλεψιμότητα και την ασφάλεια δικαίου και, αφετέρου, θα προσφέρει νέες και προσιτές δυνατότητες προσφυγής και επίλυσης διαφορών μεταξύ επιχειρήσεων και πλατφορμών.

Ο κανονισμός εκπονήθηκε με γνώμονα τις εκατομμύρια μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μην αντιμετωπίζουν πλέον περιπτώσεις αναιτιολόγητης αναστολής λογαριασμών, αδιαφανούς κατάταξης σε αποτελέσματα αναζήτησης, οικονομικά απρόσιτων μηχανισμών επίλυσης διαφορών, και πολλές άλλες αθέμιτες πρακτικές. Ο κανονισμός θα ωφελήσει επίσης σε μεγάλο βαθμό τους καταναλωτές με την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις να αποκτήσουν παρουσία σε επιγραμμικές πλατφόρμες και, κατ’ επέκταση, θα οδηγήσει σε περισσότερες επιλογές εμπορευμάτων και υπηρεσιών, καλύτερη ποιότητα και χαμηλότερες τιμές.

Ευχαριστούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη για τις αξιόλογες προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική συμβιβαστική λύση σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό αποτελεί μια ακόμη θετική εξέλιξη ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών.»

Επόμενα βήματα

Το κείμενο που εγκρίθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την έγκρισή του, ο κανονισμός θα αρχίσει να ισχύει 12 μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα.

Επίσης, η ΕΕ έχει συγκροτήσει ειδικό παρατηρητήριο επιγραμμικών πλατφορμώνΑναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτούEN••• για να παρακολουθεί τις εξελίξεις της αγοράς και την αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων. Το παρατηρητήριο έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες του και θα παρέχει συμβουλές στην Επιτροπή όσον αφορά την ανάγκη λήψης περαιτέρω δράσης.

Ιστορικό

Οι πλατφόρμες προσφέρουν ταχεία και αποτελεσματική πρόσβαση σε διεθνείς καταναλωτικές επιγραμμικές αγορές, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν καταστεί απαραίτητες για εκατομμύρια επιτυχημένες επιχειρήσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν ορισμένα διαρθρωτικά ζητήματα και να προληφθούν οι αθέμιτες επιχειρηματικές εμπορικές πρακτικές.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τις επιγραμμικές πλατφόρμες, του Μαΐου του 2016, προσδιορίζονται ορισμένοι τομείς στους οποίους απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για τη διασφάλιση ενός οικοσυστήματος που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τη νομιμότητα και την καινοτομία στην ΕΕ. Ως αποτέλεσμα αυτής, τον Απρίλιο του 2018 η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού της ΕΕ για τη δίκαιη μεταχείριση και τη διαφάνεια για τις συναλλαγές στις επιγραμμικές πλατφόρμες και δημιούργησε παρατηρητήριο της οικονομίας των επιγραμμικών πλατφορμών. Η παρούσα πρωτοβουλία υλοποιεί τη δέσμευση που αναλήφθηκε στο πλαίσιο της ομιλίας του Προέδρου Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης το 2017, με στόχο την εξασφάλιση ενός δίκαιου, προβλέψιμου, βιώσιμου και αξιόπιστου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τη διαδικτυακή οικονομία.Αποτελεί επίσης μέρος των επιτευγμάτων της ψηφιακής ενιαίας αγοράς (τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στο σχετικό ιστολόγιο του αντιπροέδρου Άντρους Άνσιπ).

Οι νέοι κανόνες υποστηρίζονται από εκτίμηση επιπτώσεων στην οποία περιλαμβάνονται τα αποδεικτικά στοιχεία και οι απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια διετούς διερευνητικής διαδικασίας.

Οι πλατφόρμες προσφέρουν ταχεία και αποτελεσματική πρόσβαση σε διεθνείς καταναλωτικές επιγραμμικές αγορές, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν καταστεί απαραίτητες για εκατομμύρια επιτυχημένες επιχειρήσειςSource/ Author:Δείτε περισσότερα εδώ

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom