Προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών: τα παιχνίδια και τα αυτοκίνητα στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των επικίνδυνων προϊόντων

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ / April 08, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών: τα παιχνίδια και τα αυτοκίνητα στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των επικίνδυνων προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Παρασκευή 05 Απριλίου την έκθεσή της για το 2018 σχετικά με το «Safety Gate», το σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα (πρώην σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης «RAPEX»).

08/04/2019

Από την έκθεση προκύπτει ότι οι αρχές αντάλλαξαν 2 257 προειδοποιήσεις για επικίνδυνα προϊόντα. Τα «παιχνίδια» αποτέλεσαν την κατηγορία προϊόντων με τις περισσότερες κοινοποιήσεις (31 %), ακολουθούμενα από τα «μηχανοκίνητα οχήματα» (19 %) και από τα «είδη ένδυσης, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και είδη μόδας» (10 %), ενώ οι κυριότεροι κίνδυνοι που κοινοποιήθηκαν ήταν οι χημικοί κίνδυνοι και οι τραυματισμοί (25 % έκαστος), ακολουθούμενοι από τον κίνδυνο πνιγμού για τα παιδιά (18 %).

Η κ. Βιέρα Γιούροβα, Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, δήλωσε τα εξής: «Το Safety Gate αποτελεί βασικό εργαλείο για την προστασία των Ευρωπαίων από τα επικίνδυνα προϊόντα και λειτουργεί αποτελεσματικά. Με περισσότερες από 2 000 προειδοποιήσεις και σχεδόν διπλάσιες ανακλήσεις και αποσύρσεις από την αγορά, η έκθεση καταδεικνύει την αποτελεσματική επιβολή των κανόνων. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις εθνικές αρχές και τις τρίτες χώρες για την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων καταναλωτών

Οι ανακλήσεις προϊόντων είναι ένα από τα συνηθέστερα μέτρα για τη μείωση των κινδύνων που ενέχουν τα επικίνδυνα προϊόντα, ωστόσο το ποσοστό των προϊόντων που πράγματι επιστρέφεται από τους καταναλωτές παραμένει γενικά χαμηλό. Τα αποτελέσματα νέας έρευνας σχετικά με το θέμα δείχνουν ότι το ένα τρίτο όσων απάντησαν εξακολουθούν συνειδητά να χρησιμοποιούν ανακληθέντα προϊόντα, γεγονός που δείχνει ότι οι ανακοινώσεις ανάκλησης ίσως να μην επηρεάζουν ιδιαίτερα τις αποφάσεις των καταναλωτών και/ή ότι ο κίνδυνος δεν κοινοποιείται με επαρκή σαφήνεια.

Περισσότερα από τα μισά από τα επικίνδυνα προϊόντα που εντοπίστηκαν προέρχονταν από την Κίνα. Η συνεργασία με τις κινεζικές αρχές στον τομέα της ασφάλειας των προϊόντων εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, αλλά τα αποτελέσματα είναι ανάμικτα. Η Επιτροπή εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις αρμόδιες κινεζικές αρχές επ’ αυτού. Στα σχετικά μέτρα περιλαμβάνονται δράσεις για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κανόνες ασφάλειας των προϊόντων που πρέπει να τηρούνται κατά την πώληση σε καταναλωτές της ΕΕ.

Ιστορικό

Από το 2003 το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες σχετικά με τα επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα που αποσύρονται από την αγορά και/ή ανακαλούνται οπουδήποτε στην Ευρώπη ανταλλάσσονται γρήγορα μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να λαμβάνονται οπουδήποτε στην ΕΕ κατάλληλα μέτρα (απαγόρευση/διακοπή των πωλήσεων, απόσυρση, ανάκληση ή απόρριψη από τις τελωνειακές αρχές κατά την εισαγωγή). Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης μετονομάστηκε σε Safety Gate (Πύλη Ασφαλείας) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Safety Gate διαθέτει ειδικό δημόσιο δικτυακό τόπο ο οποίος παρέχει πρόσβαση σε εβδομαδιαίες επικαιροποιήσεις των προειδοποιήσεων που υποβάλλονται από τις εθνικές αρχές που συμμετέχουν στο σύστημα. Κάθε εβδομάδα, περίπου 50 προειδοποιήσεις καταχωρίζονται και δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.

Οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το Business Gateway (Πύλη επιχειρήσεων) για να προειδοποιούν γρήγορα και αποτελεσματικά τις εθνικές αρχές για προϊόντα που έχουν διαθέσει στην αγορά και τα οποία ενδέχεται να μην είναι ασφαλή. 

Περισσότερα από τα μισά από τα επικίνδυνα προϊόντα που εντοπίστηκαν προέρχονταν από την Κίνα.


LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom