Έκθεση σχετικά με την εμπορική άμυνα της ΕΕ — Αποτελεσματική προστασία από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

ΔΙΕΘΝΗ/ March 29, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Έκθεση σχετικά με την εμπορική άμυνα της ΕΕ — Αποτελεσματική προστασία από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Η Επιτροπή Γιούνκερ ενίσχυσε την ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη για την εμπορική άμυνα μέσω δύο σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Από το 2014 έχει επίσης εφαρμόσει 95 μέτρα που εξασφαλίζουν συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους Ευρωπαίους εργαζομένους. Τα δύο τρίτα των συνολικά 135 μέτρων που εφαρμόζονται αφορούν εισαγωγές από την Κίνα.

Το 2018 η ΕΕ ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη αναθεώρηση της ενωσιακής νομοθεσίας κατά του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων από το 1994. Η μεταρρύθμιση αυτή ενίσχυσε την άμυνα της ΕΕ κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και επιδοτήσεων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ συνέχισε την έντονη δραστηριότητά της και ολοκλήρωσε μεγάλο αριθμό ερευνών που κατέληξαν σε νέα μέτρα προστασίας, ιδίως στον τομέα του χάλυβα. Το 2018 είναι επίσης αξιομνημόνευτο, καθώς η ΕΕ επέβαλε τρία μέτρα διασφάλισης, για πρώτη φορά από το 2002.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε ανοικτοί έμποροι, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε αφελείς. Δεν θέλουν όλοι οι εμπορικοί εταίροι μας να παίξουν με τους ίδιους κανόνες, όπως εμείς· δεν πρέπει να γίνουμε αντικείμενο εκμετάλλευσης και πρέπει να προστατεύσουμε την ΕΕ, τις επιχειρήσεις της και τους εργαζομένους της από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Οι εντατικές εργασίες που πραγματοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα απέφεραν καρπούς: διαθέτουμε πλέον εργαλεία που ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις ανάγκες της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί μας είναι θωρακισμένοι έναντι τυχόν αθέμιτων πρακτικών.»

Η Eπίτροπος Εμπορίου, κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε τα εξής: «Οι ανοικτές οικονομίες χρειάζονται αποτελεσματικά εργαλεία για να επιβάλουν συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού, ιδίως όταν ορισμένες χώρες δεν θέλουν να σεβαστούν τους κανόνες. Η σημερινή έκθεση αποδεικνύει ότι η ομάδαμας για την εμπορική άμυνα εργάζεται πιο σκληρά από ποτέ με σκοπό να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να προστατευθεί η ΕΕ από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Χάρη στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις μας, είμαστε σε θέση να ενεργούμε ταχύτερα και διαθέτουμε εργαλεία που ανταποκρίνονται καλύτερα στις τρέχουσες παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις.»

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, η Επιτροπή Γιούνκερ, από την έναρξη της θητείας της, τον Νοέμβριο του 2014, έως τον Δεκέμβριο του 2018, επέβαλε 95 μέτρα εμπορικής άμυνας. Στο τέλος του 2018 η ΕΕ είχε εφαρμόσει 93 οριστικά μέτρα αντιντάμπινγκ και 12 μέτρα κατά των επιδοτήσεων. Σχεδόν το 44 % αυτών των μέτρων εφαρμόζονταν σε εισαγόμενα προϊόντα σιδήρου και χάλυβα. Από όλα τα ισχύοντα μέτρα, πάνω από τα δύο τρίτα (68 %) αφορούν προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα.

Τα μέτρα εμπορικής άμυνας της ΕΕ παρέχουν ευπρόσδεκτη ανακούφιση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δασμοί είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι αθέμιτα τιμολογημένες εισαγωγές έως και κατά 99 %. Ταυτόχρονα, οι δασμοί καθορίζονται σε επίπεδο που επαρκεί για την αποκατάσταση των συνθηκών ανταγωνισμού στην ενωσιακή αγορά, χωρίς να επιβαρύνονται υπερβολικά οι καταναλωτές και οι κλάδοι παραγωγής που βασίζονται στις εισαγωγές.

Τα κύρια ορόσημα για το 2018:

-   Ευρεία αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα μέσα εμπορικής άμυνας: Η ΕΕ μεταρρύθμισε την νομοθεσία της κατά του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων το 2018, για να καταπολεμά αποτελεσματικότερα τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που βλάπτουν τους παραγωγούς της ΕΕ. Οι σχετικές τροποποιήσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι έρευνες να διεξάγονται ταχύτερα και με πιο διαφανή τρόπο και να δίνεται επιπλέον έμφαση στη στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων. Αυτοί οι νέοι κανόνες, που άρχισαν να εφαρμόζονται για τις νέες έρευνες το 2018, προβλέπουν τη δυνατότητα επιβολής υψηλότερων δασμών σε περίπτωση σοβαρότερων στρεβλώσεων στην αγορά.

-   Συνεχίζεται η έντονη δραστηριότητα στον τομέα της εμπορικής άμυνας της ΕΕ: Το 2018 η ΕΕ δρομολόγησε 10 νέες έρευνες, οι τέσσερις εκ των οποίων αφορούσαν εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα. Ελήφθησαν 14 αποφάσεις σχετικά με νέα μέτρα. Η ΕΕ δρομολόγησε επίσης 17 έρευνες με σκοπό την εξέταση υφιστάμενων μέτρων, ενώ ελήφθησαν επτά αποφάσεις για τη διατήρηση μέτρων. Επιπλέον, η Επιτροπή κίνησε τρεις έρευνες για την εφαρμογή μέτρων διασφάλισης, μία στον τομέα του χάλυβα και δύο διμερείς έρευνες για το ρύζι όσον αφορά την Καμπότζη και τη Μιανμάρ.

-   Απαρέγκλιτη δράση για την προστασία των ενωσιακών παραγωγών χάλυβα: Μετά την επιβολή μέτρων από τις ΗΠΑ στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου, η ΕΕ έλαβε μέτρα για να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις αυτών των μέτρων στον δικό της τομέα του χάλυβα. Η αντίδραση αυτή ήταν αναγκαία, προκειμένου να αποφευχθεί η εκτροπή του παγκόσμιου εμπορίου προς την ΕΕ, που απειλούσε να ζημιώσει τους ενωσιακούς παραγωγούς χάλυβα.

-   Ισχυρή και συνεχής υπεράσπιση των εξαγωγέων της ΕΕ που αποτελούν αντικείμενο ξένων ερευνών: Η Επιτροπή παρενέβη σε περίπου 70 έρευνες εμπορικής άμυνας στο εξωτερικό οι οποίες αφορούσαν εξαγωγείς της ΕΕ σε περιπτώσεις αδικαιολόγητης ή καταχρηστικής χρήσης μέσων εμπορικής άμυνας. Η παρέμβαση αυτή οδήγησε στην επιτυχή κατάργηση ή μη επιβολή δασμών σε πολλές περιπτώσεις. Σήμερα τα μέτρα εμπορικής άμυνας που έχουν ως στόχο τους εξαγωγείς της ΕΕ ανέρχονται σε 174 —έναντι 162 το 2017. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα έτη.

Ευρεία αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα μέσα εμπορικής άμυνας



Source/ Author:Δείτε περισσότερα εδώ

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom