Προσωρινή συμφωνία αναφορικά με την διασυνοριακή κινητικότητα των εταιρειών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ / March 22, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Προσωρινή συμφωνία αναφορικά με την διασυνοριακή κινητικότητα των εταιρειών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με νέους κανόνες που καθιστούν ευκολότερη τη συγχώνευση, τη διάσπαση ή τη μετακίνηση εταιρειών εντός της ενιαίας αγοράς, παρέχοντας παράλληλα ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες. Σύμφωνα με το από 13 Μαρτίου 2019 δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κανόνες αυτοί θα δώσουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να καταστούν ανταγωνιστικότερες και να επεκταθούν εύκολα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κανόνες περιλαμβάνουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες για τους εργαζομένους, τους μειοψηφούντες μετόχους και τους πιστωτές και διασφαλίζουν ότι οι διασυνοριακές δραστηριότητες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται παράτυπα για δόλιους ή καταχρηστικούς σκοπούς. Με τον τρόπο αυτόν, θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες να επωφεληθούν από μια ολοκληρωμένη δέσμη ευρωπαϊκών κανόνων για τη μετακίνηση από ένα κράτος μέλος σε άλλο ή για τη διάσπαση σε περισσότερες οντότητες σε διασυνοριακή βάση. Ταυτόχρονα, οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στις εθνικές αρχές να σταματούν διασυνοριακές δραστηριότητες εάν υπάρχουν καταχρηστικοί ή δόλιοι σκοποί, που οδηγούν ή έχουν ως στόχο να οδηγήσουν σε φοροαποφυγή ή καταστρατήγηση του εθνικού ή του ενωσιακού δικαίου, ή στην περίπτωση εγκληματικών σκοπών.

Από τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές δικλείδες θα επωφεληθούν οι εργαζόμενοι, ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματά τους σε σχέση με την ενημέρωση, τη διαβούλευση και τη συμμετοχή, οι μειοψηφούντες μέτοχοι, καθώς και οι πιστωτές. Με τον τρόπο αυτό, θα βελτιωθεί σημαντικά η προστασία αυτών των ενδιαφερομένων σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από κατακερματισμένους κανόνες και έλλειψη ασφάλειας δικαίου. Βεβαίως, η προσωρινή συμφωνία πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Να υπενθυμισθεί ότι η τροποποίηση της οδηγίας σχετικά με ορισμένες πτυχές του εταιρικού δικαίου όσον αφορά τις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις εντάσσεται στη δέσμη μέτρων για το εταιρικό δίκαιο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2018. Τέλος, επ’ευκαιρία της προσωρινής αυτής συμφωνίας, ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς και η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων κα Βιέρα Γιούροβα δήλωσαν: «Η ενιαία αγορά της ΕΕ προσφέρει στις εταιρείες πολλές ευκαιρίες μετακίνησης και ανάπτυξης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι εταιρείες, στην πράξη, δεν είναι σε θέση να τις αξιοποιήσουν στο έπακρο.

*Οι νέοι κανόνες για τη διασυνοριακή κινητικότητα θα προβλέπουν σαφείς διαδικασίες για τις εταιρείες, πράγμα που θα μειώσει το κόστος και θα εξοικονομήσει χρόνο. Οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τόπο άσκησης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων και τον τρόπο ανάπτυξης ή αναδιοργάνωσης των επιχειρήσεών τους. Ταυτόχρονα, οι νέοι κανόνες θα θεσπίσουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και, για πρώτη φορά, για την πρόληψη ενεργειών με δόλιους ή καταχρηστικούς σκοπούς». *

Επικοινωνία: Κατερίνα Σαββαΐδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Κάτοχος της Έδρας, ADIT

Βασιλική Αθανασάκη, Διδάκτωρ Δημοσίου και Φορολογικού Δικαίου, ADIT, Ερευνήτρια της Έδρας

E-mail: jeanmonnetchair.eutaxpolicy@gmail.com

Website: https://jean-monnet-chair-eu-tax-policy-administration.webnode.gr/

Για να λαμβάνετε e-mails σχετικά με αυτό το θέμα, παρακαλώ όπως αποστείλετε ένα email με τη λέξη “Subscribe” στο πεδίο του θέματος

Ο βασικός άξονας της πρότασής μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση της ασφαλιστικής και της φορολογικής επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών.


LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more